Tajine met kip, abrikozen en blond bier

Tajine met kip, abrikozen en blond bier

Een goede kiptajine is altijd goed. Ik houd namelijk zo erg van die heerlijke Marokkaanse smaakcombinaties van zoet, pittig en zout. Nou zal ik meteen al beginnen met te zeggen dat dit geen authentiek tajine recept is.. Aangezien ik bier in het recept gebruik en dat in Marokko natuurlijk niet zo vanzelfsprekend is. Ik ben zelf in Marokko geweest en kon toen überhaupt niet zo makkelijk alcohol vinden, dus bier in een Marokkaans gerecht is best wel bijzonder en dus niet authentiek. Wat het wel is? Superlekker!

Als je mijn manier van koken al een beetje kent, dan weet je dat ik érg graag met drank kook en zéker met bier. Een goed biertje of een goede wijn kan een gerecht namelijk echt naar het volgende niveau tillen. En ook in deze tajine geeft de toevoeging van een blond biertje een extra complexiteit en laag aan het gerecht, dat het in mijn ogen nóg beter maakt.

En wat voor elke maaltijd geldt die je maakt met drank. Kies voor een biertje of een wijn de je zelf lekker vindt. Als je het namelijk buiten het gerecht al niet lekker vindt, dan ga je de smaak ín het gerecht waarschijnlijk ook niet waarderen. En andersom: vind je het biertje al súperlekker, dan ga je de smaak ín het gerecht waarschijnlijk juist nog meer waarderen! Daarom maakte ik bijvoorbeeld al eens een stoofpot met mijn favoriete biertje!

Smakelijk 🙂

Tajine met kip, abrikozen, amandelen en Marokkaans bier uit Casablanca

Tajine met kip, abrikozen en blond bier

Voorbereiding 30 min
Bereiding 45 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 15 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 8 kip drumsticks
  • zout en peper
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 el gemalen koriander
  • flinke scheut zonnebloemolie
  • 2 rode uien
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember (van ongeveer 2 cm)
  • 1 flesje blond bier
  • 2 kaneelstokjes
  • 2 el citroensap
  • half kippenbouillonblokje
  • 100 gram gedroogde abrikozen
  • 90 gram blanke amandelen
  • verse koriander

Instructies

  • Kerf de kip rondom in met een scherp mes. Zo trekken de smaken straks goed in de kip. Kruid de kip met zout en peper, de kurkuma, het paprikapoeder, de koriander en komijn. Wrijf de kip goed in, ook in de inkepingen die je net hebt gemaakt.
  • Verhit een flinke scheut zonnebloemolie in je tajine en bak hier de drumsticks in totdat ze rondom mooi bruin zijn. Maak ondertussen de ui en de knoflook schoon en snipper deze. Doe dit bij de kip en bak een paar minuutjes mee. Maak de gember schoon, rasp deze en voeg ook toe aan de tajine.
  • Voeg nu het bier, de kaneelstokjes, citroensap en het halve bouillonblokje toe. Roer goed door, breng aan de kook en laat op middelhoog vuur pruttelen. Doe het deksel op de tajine en laat dit nog zo'n half uurtje tot drie kwartier pruttelen.
  • Haal het deksel van de tajine en voeg de abrikozen toe. Laat dit nog zo'n 10 minuutjes mee stoven. Bak ondertussen de amandelen in wat olijfolie totdat ze rondom mooi lichtbruin zijn. Serveer de tajine met groenten, couscous en bestrooi met de amandelen en wat verse koriander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling