Ik maakte deze kipkroketjes als voorgerecht bij een kerstdiner. Maar je kunt ze natuurlijk ook prima als hapjes serveren. Afhankelijk van waar je voor kiest, zal ook de manier van serveren anders zijn 😉 Ik maakte namelijk een mooi bordje op. Maar als hapje volstaat een kipkroket met een bakje truffelmayonaise al prima! Leuk met oudjaar bijvoorbeeld of op een feestje 😉
Het fijne van kroketten is dat je ze heel goed kunt voorbereiden en op de avond zelf niet zoveel meer hoeft te doen. Je kunt de kipkroketten eigenlijk al volledig maken en bewaren in de koelkast of diepvries, afhankelijk van hoelang je ze wil bewaren, en voor het serveren hoef je ze alleen nog maar een paar minuutjes te frituren. In 4 minuutjes zijn je kleine kipkroketjes heerlijk gaar, veel te warm en mooi bruin en krokant. Maak je grotere kipkroketten? Dan moeten ze ook iets langer in de frituur.
Ik vind zelfgemaakte kroketjes echt fantastisch. Je kunt er namelijk superveel mee variëren en het is heel leuk om te doen! En wat is er nou fijner dan een mooie voorraad (zelfgemaakte!) kroketjes in de diepvries te hebben? Ik maakte namelijk per ongeluk ruim 30 kipkroketjes als voorgerecht voor 6 personen haha. Betekent dus weer een mooie volle diepvries!
Ps. Houd je van kroketjes? Probeer dan ook eens mijn chorizo kroketjes!
Geniet van de kroketjes! Smakelijk 😉
Kipkroketjes met blond bier en crispy kippenhuid
Ingrediënten
Vulling
- 1 kippenbout
- 1 kippenbouillonblok
- 3 laurierblaadjes
- 4 takjes verse rozemarijn
- 50 gram boter
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 50 gram bloem
- scheutje blond bier
- scheutje gevogelte fond
- 1 el gedroogde basilicum
- 1 el gedroogde oregano
- 1 el gedroogde peterselie
- peper en zout
Kipkroketjes maken
- bloem
- geklopt ei
- paneermeel
- zonnebloemolie
- truffelmayonaise
- rucola
Instructies
- Haal het vel van de kippenbout en bewaar dit voor later. Kook de kippenbout met het bouillonblokje, de laurierblaadjes en takjes rozemarijn in een hoeveelheid kokend water waarbij de bout net onder staat. Laat dit ongeveer 45 minuten koken en pluk daarna de kip uit elkaar.
- Smelt de boter in een pannetje. Maak de sjalot en de knoflook schoon, snipper deze en fruit in de boter. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is. Voeg dan de geplukte kip toe en roer goed door elkaar. Voeg een scheutje blond bier toe, voor de smaak. Gevolgd door een scheutje gevogeltefond. Voeg zoveel toe totdat je een mooie smeuïge ragout krijgt. Is de ragout te droog? Voeg dan nog wat fond toe. Is de ragout te nat? Laat deze dan nog even inkoken. Roer er de kruiden doorheen en breng op smaak met peper en zout.
- Spreid de ragout uit over een platte ovenschaal en laat afkoelen. Hoe dunner je de ragout uitspreid, hoe sneller die afkoelt. Zet 3 diepe borden of schaaltjes klaar. Doe in de eerste wat bloem, kluts in de tweede een eitje en doe in de derde wat paneermeel. Vorm kroketjes van de ragout en haal ze eerst door de bloem, daarna door het ei en vervolgens door het paneermeel. Leg de kroketjes naast elkaar op een bord. Nu kun je ze bewaren in de koelkast (of diepvries) of direct frituren.
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Leg een bakpapiertje op een bakplaat. Leg hier de kippenhuid op en leg hier nog een bakpapiertje bovenop. Dek af met een zware ovenschaal of bakplaat. Bak de kippenhuis in 15 tot 20 minuten mooi knapperig en laat uitlekken op keukenpapier.
- Verwarm de zonnebloemolie tot 180 graden en frituur de kroketjes in 4 minuten gaar. Doe een schepje truffelmayo op een bord en veeg dit uit met een lepel, leg hier wat rucola bij en serveer 2 kroketjes per persoon (als voorgerecht) en leg er een stukje crispy kippenhuid bij. Als hapje kun je de kroketjes gewoon met de truffelmayonaise serveren.
Hi Evie,
Enig idee hoe lang de kippenhuid goed blijft nadat ie in de oven is geweest?
Hi Lisa, Ik denk dat je deze het beste dan af kunt laten koelen en in een luchdichte bak kunt bewaren. Ik gok dan nog wel een paar uur, maar ben niet 100% zeker, omdat ik dat zelf nog nooit heb gedaan..