Risotto met paddenstoelen, spek en donker bier

Risotto met spek, paddenstoelen en donker bier

De meeste mensen kennen risotto gemaakt met wijn. Maar risotto leent zich juist heel goed om te experimenteren met andere vloeistoffen. Deze versie met donker bier is bijvoorbeeld ook heerlijk!

Om de sterke smaak van het bier tot zijn recht te laten komen, heb je ook aanvullende andere sterke smaken nodig. In deze risotto kies ik daarom voor gerookt spek, kastanjechampignons en runderbouillon. Met wat lekkere gedroogde Italiaanse kruiden zoals oregano, tijm en rozemarijn. Hier kun je in afwisselen als je wil.

Uiteraard met een flinke hand parmezaanse kaas, want zonder parmezaanse kaas is een risotto niet Italiaans genoeg. En om je risotto extra smeuïg te krijgen, kun je een blokje boter door de risotto roeren voordat je deze serveert. Daardoor krijgt ie net dat beetje extra romigheid. Heerlijk!

En wil je graag nog wat meer experimenteren? Probeer dan eens risotto met rosé of risotto met limoncello. Of natuurlijk gewoon met witte wijn. En heb je een restje risotto over. Altijd perfect om heerlijke arancini van te maken.

Smakelijk!

Risotto met paddenstoelen, spek en donker bier
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Risotto met spek, paddenstoelen en donker bier

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 40 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 400 gram gemengde paddenstoelen
  • 250 gram gerookt spek
  • 1 flesje donker bier
  • 300 gram arborio rijst
  • 1 - 1,5 liter runderbouillon
  • gedroogde italiaanse kruiden
  • parmezaanse kaas
  • klontje boter
  • versgemalen zwarte peper

Instructies

  • Snijd het spek in stukjes en bak het spek knapperig in een diepe pan met dikke bodem op middelhoog vuur. Maak de ui en knoflook schoon, snipper deze en voeg toe aan de pan. Bak enkele minuten totdat de ui glazig is. Scheur of snijd de paddenstoelen in grove stukken en voeg toe aan de pan. Bak dit een paar minuten mee.
  • Voeg de arborio rijst toe aan de pan en bak dit 2 minuten mee. Blus af met het flesje bier en roer totdat al het bier is opgenomen door de rijst. Voeg vervolgens telkens een soeplepel runderbouillon toe. Voeg pas een nieuwe lepel toe als de vorige volledig is opgenomen door de rijst. Blijf dit doen totdat alle bouillon op is en de rijst zacht en romig is. Mocht je meer bouillon nodig hebben, dan kun je hiervoor nog wat extra maken van een bouillonblokje of wat kokend water gebruiken (daardoor wordt de smaak wel minder intens).
  • Roer er vervolgens wat boter, de gedroogde kruiden, parmezaanse kaas (naar smaak) en de zwarte peper doorheen. Proef of alles op smaak is, voeg evt. nog extra kaas toe als de risotto niet genoeg op smaak is. En geniet!

Notities

Tip! Heb je risotto over? Gebruik het dan voor mijn arancini (risotto balletjes) en lees mijn tips voor de perfecte risotto!

2 reacties

    • Hi Marlies,
      Wat leuk om te horen! En fijn dat je het zo lekker vond ? Dit is ook een van mijn favorieten!

      Groetjes,
      Evie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.