Rosé risotto met gerookte zalm

Rosé risotto met gerookte zalm

0 Comments

Risotto is top! Het is lekker smeuïg en je kunt er werkelijk álles mee. En ik houd heel erg van koken met wijn en bier. En laat risotto zich daar net perfect voor lenen. Voor deze risotto met gerookte zalm koos ik rosé. Ik vind dat rosé heerlijk smaakt met zalm, zowel met gerookte als met verse.

Al bouillon koos ik voor visbouillon. Maar je kunt hier ook garnalen- of groentebouillon voor gebruiken. Gebruik geen bouillon op basis van vlees. Die smaak past echt niet bij de smaak van de gerookte zalm. Gebruik je liever witte wijn dan rosé, ook dat kan! Maar persoonlijk vind ik het recpet het lekkerst zoals het is.

Voor mij is het geheim van de perfecte risotto toch wel de combinatie van de gekozen wijn- of biersoort, de bouillon, knoflook en Parmezaanse kaas. Parmezaanse kaas en knoflook moet wat mij betreft in elke risotto. Net als zwarte peper.

Wil je de risotto extra smeuïg, voeg dan naast de room ook een klontje boter toe aan het einde. Dan wordt de structuur nog mooier en nog zachter. Ik schreef ook een artikel over het maken van de perfecte risotto. Wil je al mijn tips weten, dan kun je daarmee goed vooruit!

Liever een andere smaakcombinatie? Probeer dan mijn risotto agli olio of mijn risotto met bier, champignons en spek. En heb je risotto over? Dan kun je daar altijd heerlijke risottoballetjes van maken.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Rosé risotto met gerookte zalm
Rosé risotto met gerookte zalm
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • boter
  • 400 gram arborio rijst
  • 1 kopje rosé
  • 1 liter visbouillon
  • verse tijm
  • scheutje room
  • 400 gram gerookte zalm
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas of meer naar smaak
  • versgemalen zwarte peper
  • 0,5 el citroensap
Maaltijd Hoofdgerechten
Keuken Italië
Prep Tijd 10 minuten
Kook Tijd 20 minuten
Porties
personen
Ingrediënten
  • 2 sjalotten
  • 2 teentjes knoflook
  • boter
  • 400 gram arborio rijst
  • 1 kopje rosé
  • 1 liter visbouillon
  • verse tijm
  • scheutje room
  • 400 gram gerookte zalm
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas of meer naar smaak
  • versgemalen zwarte peper
  • 0,5 el citroensap
Rosé risotto met gerookte zalm
Instructies
  1. Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze fijn. Fruit ze in een klontje boter in een diepe pan op middelhoog vuur totdat de sjalot licht glazig is. Voeg de arborio rijst toe en bak even mee totdat het randje van de korrels net niet meer melkwit is. Dit duurt ongeveer 3 tot 5 minuten. Blus af met de rosé en roer goed door totdat de rosé volledig is opgenomen door de rijst.
  2. Vervolgens ga je lepel voor lepel de bouillon toevoegen. Pas als de bouillon is opgenomen door de rijst, voeg je een nieuwe lepel toe. Doe dit totdat alle bouillon volledig is opgenomen door de rijst. Dit duurt ongeveer 20 minuten. Is de risotto dan nog te droog of niet gaar genoeg, voeg dan nog wat bouillon toe. De korrels zijn gaat als ze helemaal zacht en smeuïg zijn, maar nog nét een iets stevige bite van binnen hebben. Bij risotto is het dus ook een kwestie van blijven proeven.
  3. Snijd ondertussen de gerookte zalm in stukken. Voeg als de risotto gaar is wat verse tijmblaadjes, de room, zwarte peper naar smaak en de Parmezaanse kaas toe. Roer nét voor het serveren de gerookte zalm en het citroensap door de risotto. Bestrooi eventueel ook nog met wat gerookte zalm en Parmezaanse kaas. Lekker met een frisse salade.
Notities

Tip! Heb je risotto over? Maak er dan eens lekkere risottoballetjes (arancini) van.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *