Arancini – Risottoballen

Arancini – Risottoballen

0 Comments

Arancini zijn gefrituurde Italiaanse risottoballen. Ik maak deze zelf altijd als ik een restje risotto over heb. Je kunt de arancini namelijk na het paneren ook goed invriezen en later als hapje of voorgerecht frituren en lekker opeten.

Het belangrijkste is om je risotto goed af te laten koelen, daarna kun je mooie balletjes maken van de risotto en ze paneren. Dan kun je altijd nog beslissen om de direct op te eten, of te bewaren voor een andere keer. Altijd een goed idee om deze heerlijke balletjes in je diepvries te hebben 😉

Lekker om bijvoorbeeld in (zelfgemaakte) aïoli of (citroen)mayonaise te dippen. Wil je arancini maken zonder dat je een restje risotto hebt? Maak dan een simpele risotto met bier of wijn, een bouillon naar keuze en wat parmezaanse kaas.

Smakelijk!

Recept Afdrukken
Arancini - Risottoballen
Arancini - Risottoballen
Keuken Italië
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 4 - 5 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
portie
Ingrediënten
 • restje risotto
 • bloem
 • eieren
 • panko of broodkruimels
Keuken Italië
Prep Tijd 30 minuten
Kook Tijd 4 - 5 minuten
Passieve Tijd 2 uur
Porties
portie
Ingrediënten
 • restje risotto
 • bloem
 • eieren
 • panko of broodkruimels
Arancini - Risottoballen
Instructies
 1. Heb je geen restje risotto? Dan kun je een simpele risotto maken. Hiervoor heb je nodig: 200 gram risottorijst, een flinke scheut wijn, runderbouillon (een liter), een uitje, 3 teentjes knoflook en een flinke handvol parmezaanse kaas. Snipper het uitje en de knoflook en bak dit in een beetje boter in een diepe pan. Voeg vervolgens de rijst toe en bak eventjes mee. Blus af met de wijn en voeg vervolgens beetje bij beetje de bouillon toe, steeds totdat deze volledig is opgenomen door de rijst. Maak af met wat peper, Italiaanse kruiden en lekker veel Parmezaanse kaas. Laat de risotto vervolgens minstens 2 uur afkoelen.
 2. Vorm met natte handen balletjes van het restje risotto en zet deze even in de koelkast om op te stijven. Klop de eieren en zet 3 kommen of diepe borden klaar. Doe wat bloem in het eerste bord, de geklopte eieren in het 2e bord en de panko (of broodkruimels) in het 3e bord. Je kunt eventueel ook paneermeel gebruiken, maar dit vind ik zelf minder lekker.
 3. Haal de risottoballen uit de koelkast en rol ze eerst door de bloem, dan door het ei en als laatste door de panko. Je kunt de balletjes nu invriezen (let op dat ze elkaar niet raken) of een paar minuten frituren op 180 graden. Serveer de arancini met aïoli of (citroen)mayonaise.
Notities

Heb je geen restje risotto, maar wil je wel arancini maken? Zo maak je een simpele risotto:

Snipper en bak een uitje met 2 teentjes knoflook. Voeg hier arborio (risotto) rijst aan toe en bak dit een paar minuten mee. Voeg vervolgens geleidelijk bouillon toe totdat de risotto mooi smeuïg maar niet te dun is (ongeveer 250 ml bouillon op 100 gram arboriorijst). Dit duurt meestal een half uurtje. Roer er wat geraspte kaas en boter doorheen en laat afkoelen voordat je er arancini van maakt.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *