Zoutvlees masala met aardappel en kouseband

Zoutvlees masala met aardappels

Ik begin maar weer met te zeggen dat dit geen authentiek Surinaams recept is. Ik vind zoutvlees gewoon heel erg lekker en experimenteer daar graag mee. Daarom maakte ik een lekker gerechtje geïnspireerd op de Surinaamse kip masala, maar dan dus met zoutvlees! Zoutvlees is gezouten rundvlees dat je eerst even moet koken om het goed te ontzouten. Zouten was vroeger een manier om vlees langer houdbaar te maken en dus nog een lekker overblijfsel uit die tijd 🙂

Ik vin het ook lekker om de eieren net niet hard te koken, je kunt ze zelfs ook gewoon lekker zacht koken zodat de dooier er nog een beetje uitloopt. Liever wel een hardgekookt ei, dat kan natuurlijk ook gewoon!

Ik serveerde deze zoutvlees masala met rotiplaat en bara. Ik weet dat bara hier helemaal niet bij hoort, maar ik vind het gewoon zo lekker. Lekker om dat zachte vettige broodje te dopen in deze heerlijke rijke kruidige saus. Maar dat kan natuurlijk ook heel erg lekker met rotiplaat! Zorg dan wel dat je deze koopt bij de toko. Die droge dingen van de supermarkt hebben namelijk niets met roti te maken.

Smakelijk!

Zoutvlees masala met aardappel en kouseband
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Zoutvlees masala met aardappels

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 4 personen
Author: Eviekookt

Ingredients

  • 800 gram zoutvlees
  • 1 ui
  • scheutje zonnebloemolie
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 Surinaamse peper
  • 1 el tomatenpuree
  • 2 el Surinaamse masala
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl witte peper
  • 1 tl palmsuiker
  • 400 gram kouseband
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin
  • kopje water
  • 1 maggiblokje
  • 6 kleine aardappels
  • 4 eieren

Serveer met

  • rotiplaat en/of bara

Instructions

  • Spel het zoutvlees af en kook het 1 uurtje in een grote pan met water. Spoel het daarna nog eens goed af en snijd het in blokjes. Snijd de harde stukken eraf en gooi deze weg.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een scheutje olie in een wokpan en fruit hier de ui in.
  • Voeg het vlees toe en bak op hoog vuur een paar minuutjes tot het vlees wat krokanter is. Zet het vuur daarna weer lager.
  • Maak ondertussen de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak nog ongeveer 1 minuutje mee.
  • Maak ook de Surinaamse peper schoon en verwijder de zaadlijsten. Snijd heel fijn en voeg toe aan de pan. Bak ook 1 minuutje mee.
  • Voeg dan de tomatenpuree, Surinaamse masala, komijn, witte peper en palmsuiker toe. Roer alles goed door elkaar en bak ongeveer 3 minuten mee.
  • Maak de kouseband schoon en snijd in hapklare stukken. Voeg dit ook toe aan de pan. Bak de kouseband ook een paar minuten mee.
  • Voeg nu de ketjap manis, ketjap asin, het kopje water en het maggiblokje toe. Roer goed door elkaar en breng tegen de kook aan.
  • Was de aardappels en snijd in hapklare stukken. Voeg dit toe aan de pan en stoof totdat de aardappels gaar en zacht zijn. Dit duurt ongeveer een half uurtje.
  • Kook ondertussen de eieren net niet hard (in zo'n 8 minuutjes) en laat ze goed schrikken. Pel ze en halveer ze.
  • Verdeel de masala over 4 borden en garneer met de eieren. Serveer met rotiplaat (of bara).

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.