Passievrucht macarons

Passievrucht macarons

Passievruchten macarons stonden al heel erg lang op mijn lijstje! Want wat is passievrucht tóch heerlijk! En een veel te ondergewaardeerd stuk fruit, of misschien gewoon te onbekend.. Na deze passievrucht macarons ben ik overigens niet klaar met passievruchten en macarons :p Ik wil bijvoorbeeld ook nog een combi van mango en passievrucht in een macaron én passievrucht en witte chocolade in een macaron. Maar dat komt later nog 🙂

Voor nu beginnen we dus met deze heerlijke macarons met een zachte passievruchten curd ertussen. Het is niet de meest handzame vulling, want hij is een stuk zachter dan bijvoorbeeld een ganache of een botercrème, maar het is zo’n heerlijke frisse en fruitige vulling, dat het wel echt de moeie waard is om te maken!

Is dit de eerste keer dat je macarons gaat maken? Dan help ik je graag op weg met de volgende tips 🙂

  • Gebruik het liefst oude of gepasteuriseerde eiwitten: hiermee wordt de structuur mooier en beter dan met ‘verse’ eiwitten.
  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen. Je spatelt een groot deel van de lucht er toch weer uit. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg.
  • Zeef het amandelmeel goed en wrijf het laatste beetje door de zeef heen zodat het fijner wordt. Zorg dat er zo min mogelijk amandelmeel achterblijft in de zeef.
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld. Het moet een consistentie hebben waarbij het in één sliert van je spatel afglijdt.
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze het mooist.
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken. Geduld is belangrijk 🙂
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten.
  • Bak je ze te lang, dan kunnen ze te hard worden. Gebeurt dit? Bak ze dan de volgende keer een minuut of 2 korter. Ze worden overigens na het rijpen in de koelkast wel ietsje zachter, dus niet getreurd!
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf.
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult.
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder.
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst namelijk!

Smakelijk!

Passievrucht macarons
Pin recept Delen op Facebook
0 van 0 stemmen

Passievrucht macarons

Voorbereiding 30 min
Bereiding 13 min
Rusttijd:30 min
Porties: 20 macarons
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Macarons

  • 75 gram eiwit
  • mespunt zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • 80 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker
  • peach kleurpasta

Passievruchten curd

  • 50 gram ongezouten roomboter
  • 100 gram witte basterdsuiker
  • 85 ml passievruchtensap van zo'n 5 passievruchten
  • 2 eieren

Instructies

Macarons maken

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken. Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt. Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Het amandelmeel kan wat grof zijn: wrijf dit door de zeef zodat het fijner wordt. Zorg dat er zo min mogelijk achterblijft in de zeef. Spatel het gezeefde amandelmeel en de poedersuiker vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut of 2 spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
  • Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruik hier de omtrek van een shotglaasje voor. Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid!
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn. Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden. Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog.
  • Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen. Haal ze dan voorzichtig van het bakpapier af. Als het goed is plakken ze niet, maar het kan zijn dat sommigen nog een klein beetje plakken. Haal ze er dan voorzichtig met een mesje vanaf. Leg ze alvast in (even grote) tweetallen klaar voor het vullen!

Passievruchten curd

  • Zorg dat alle ingrediënten voor de passievruchten curd op kamertemperatuur zijn. Snijd de boter in blokjes en doe dit samen met de witte basterdsuiker in een (glazen kom). Je gaat dit au bain marie smelten boven kokend water. Zet een pan kokend water op het fornuis en zet hier de glazen kom in, zorg dat het water de kom niet raakt. Zo kun je het mengsel smelten en garen op een goed te controleren temperatuur. Smelt op deze manier de boter met de suiker onder regelmatig roeren.
  • Druk ondertussen de passievruchten door een zeef. Voeg het sap toe aan het gesmolten boter-suikermengsel. Roer dit voorzichtig door elkaar tot een egaal mengsel. Kluts de eieren en voeg geleidelijk toe aan het mengsel. Blijf nu regelmatig roeren voor zo'n 20 minuten (afhankelijk van hoe hoog je het gas hebt staan) totdat je een mooie dikke curd hebt. De curd dikt nog iets in als deze afkoelt.
  • De curd moet stevig genoeg zijn om tussen de macarons te blijven zitten. Zeef de passievruchten curd even goed (om stukjes gestold ei er uit te zeven) en laat de curd afkoelen in de koelkast.

Macarons vullen

  • Doe de passievruchten curd over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron! Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur afgedekt 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling