Passievrucht macarons met witte chocolade

Passievrucht macarons met witte chocolade

Ik heb al passievrucht macarons (met passievruchten curd) online staan, maar deze zijn toch weer net iets anders. Ik zag bij Eefsfood het idee voor passievruchten ganache én een vriendin van me wilde ook nog graag eens passievrucht macarons maken, dus ik besloot ze deze keer met een passievrucht ganache te vullen! En dat is ook heel erg lekker 🙂 Ik was in eerste instantie een beetje bang dat het zo te zoet zou worden, door de witte chocolade, maar dat was gelukkig niet zo. Je proeft de passievrucht er echt nog heel erg goed doorheen en het blijft heerlijk fris!

En ten opzichte van mijn passievrucht macarons met passievruchten curd, zijn deze met de ganache wat makkelijker te vullen. De ganache is namelijk wat steviger en dikker waardoor de macarons beter in vorm blijven. Dus dat is ook wel een fijne bijkomstigheid 🙂

Nou weet ik zelf uit ervaring dat het niet altijd even makkelijk is om mooie en lekkere macarons te maken, maar met deze tips gaat het jou zeker lukken!

  • Gebruik het liefst oude of gepasteuriseerde eiwitten: hiermee wordt de structuur mooier en beter dan met ‘verse’ eiwitten.
  • Je moet de eiwitten goed stijf kloppen. Je spatelt een groot deel van de lucht er toch weer uit. Liever net iets te stijf dus, dan niet stijf genoeg.
  • Zeef het amandelmeel goed en wrijf het laatste beetje door de zeef heen zodat het fijner wordt. Zorg dat er zo min mogelijk amandelmeel achterblijft in de zeef.
  • Zorg bij het spatelen van het amandelmeel door de eiwitten dat je goed door blijft spatelen totdat je een mooi egaal mengsel krijgt en je er een deel van de lucht uit hebt gespateld. Het moet een consistentie hebben waarbij het in één sliert van je spatel afglijdt.
  • Spuit mooie ronde, maar ook platte macarons op de bakplaat. op die manier worden ze het mooist.
  • Tik de bakplaat na het opspuiten van de macarons een paar keer hard op je aanrechtblad of de grond. Zo tik je de overgebleven lucht er uit en worden je macarons niet hol van binnen.
  • Je moet de macarons écht even laten drogen buiten de oven. Totdat ze een laagje krijgen waardoor de macarons niet meer plakken. Geduld is belangrijk ?
  • Bak de macarons niet op een te hoge temperatuur, dan kunnen ze verkleuren of barsten.
  • Bak je ze te lang, dan kunnen ze te hard worden. Gebeurt dit? Bak ze dan de volgende keer een minuut of 2 korter. Ze worden overigens na het rijpen in de koelkast wel ietsje zachter, dus niet getreurd!
  • Laat de macarons goed afkoelen op het bakpapier, anders blijven ze plakken en krijg je ze er niet makkelijk vanaf.
  • Laat de macarons volledig afkoelen voordat je ze vult.
  • Laat ze daarna een paar uur in de koelkast ‘rijpen’, zo wordt de structuur nog beter en lekkerder.
  • Haal ze wel even uit de koelkast voordat je ze eet. Op kamertemperatuur zijn ze het lekkerst namelijk!

Smakelijk!

Passievrucht macarons met witte chocolade ganache
Pin recept Delen op Facebook
5 van 2 stemmen

Passievrucht macarons met witte chocolade

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 13 minuten
Rusttijd:30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 13 minuten
Porties: 20 macarons
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Macarons

  • 75 gram eiwit
  • mespunt zout
  • 50 gram fijne kristalsuiker
  • oranje kleurpasta
  • 80 gram amandelmeel
  • 150 gram poedersuiker

Witte chocolade passievrucht ganache

  • 75 ml passievruchten sap van ongeveer 4 – 5 passievruchten
  • 200 gram witte chocolade

Instructies

  • Mix de eiwitten met het zout tot mooie stevige stijve pieken.
  • Voeg de kleurpasta toe en mix deze er ook doorheen. Voeg zoveel toe totdat je de gewenste kleur hebt.
  • Mix vervolgens theelepel voor theelepel de kristalsuiker door de eiwitten. Doe dit totdat je een mooi glanzend mengsel hebt.
  • Zeef er dan de poedersuiker en het amandelmeel boven. Het amandelmeel kan wat grof zijn: wrijf dit door de zeef zodat het fijner wordt. Zorg dat er zo min mogelijk achterblijft in de zeef.
  • Spatel het gezeefde amandelmeel en de poedersuiker vervolgens door het eiwit heen. Nu is het moment dat je er weer wat lucht uit gaat spatelen. Dit hoef je dus niet heel voorzichtig te doen. Je mag zeker wel een minuut of 2 spatelen totdat je een mooi egaal mengsel hebt, dat nog vrij stevig is, maar wel van je spatel af glijdt.
  • Doe het mengsel over in een spuitzak en spuit mooie rondjes op een met bakpapier beklede bakplaat. Wil je precies even grote rondjes (aanrader), teken dan vooraf rondjes op het bakpapier. Ik gebruik hier de omtrek van een shotglaasje voor of de binnenkant van een kleine koekjes uitsteker.
  • Probeer mooie platte macarons te spuiten met een ronde spuitmond. Dan worden je macarons het mooist.
  • Laat de bakplaat vervolgens een paar keer voorzichtig op de grond vallen of tik het op het aanrechtblad om de extra lucht te laten ontsnappen. Doe dit met beleid!
  • Laat de macarons ongeveer een halfuurtje buiten de oven drogen. Als je de macarons aanraakt mogen ze niet meer plakkerig zijn.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 150 graden.
  • Als je de macarons een half uur hebt laten rusten, bak ze dan in 13 minuutjes af in de oven. De baktijd is afhankelijk van de oven. In mijn oven zijn ze in 13 minuten precies gaar (hete lucht), maar test het vooral bij jouw eigen oven. De bovenkant van de macarons moet mooi krokant zijn en de onderkant droog.
  • Laat de macarons vervolgens op het bakpapier afkoelen.
  • Haal ze dan voorzichtig van het bakpapier af. Als het goed is plakken ze niet, maar het kan zijn dat sommigen nog een klein beetje plakken. Haal ze er dan voorzichtig met een mesje vanaf.
  • Leg ze alvast in (even grote) tweetallen klaar voor het vullen!

Witte chocolade passievrucht ganache

  • Halveer de passievruchten en schep de vulling er uit met een lepeltje en schep het in een zeef (boven een kommetje).
  • Roer met een houten lepel totdat je alleen de pitjes nog in de zeef hebt en het passievruchtensap in het kommetje zit. Meet dit af tot 75 ml.
  • Smelt de witte chocolade au bain marie (dus in een kommetje boven kokend water).
  • Voeg, zodra de chocolade gesmolten is, het passievruchtensap toe en roer door totdat je een mooie smeuïge vulling hebt.
  • Koel de ganache in de koelkast totdat ie dikker is en makkelijk om te spuiten.

Macarons vullen

  • Doe de passievruchten ganache over in een spuitzak en spuit op één macaron koekje (als deze volledig zijn afgekoeld) een mooie hoeveelheid vulling (het hele koekje moet bedekt zijn) en doe hier een ander macaron koekje op. Je hebt nu een mooie dubbele gevulde macaron!
  • Vervolg dit met alle koekjes totdat ze op zijn.
  • Laat de macarons ten minste 24 uur afgedekt 'rijpen' in de koelkast. Op deze manier zijn ze het lekkerst. Deel ze dan vooral met je liefste vrienden en familie, want ze zijn heerlijk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.