Ik heb dus een hele groentenla in mijn koelkast die helemaal vol zit met allemaal lekker vlees uit het buitenland. Daar heb ik bijvoorbeeld hele stukken gevacumeerde guanciale, maar ook chorizo en ‘nduja. Maar mijn vriend vind het een beetje de spuigaten uitlopen, dus heb ik de opdracht gekregen dingen op te gaan maken :p
Daarom probeer ik de laatste tijd recepten te maken waarvoor ik het meeste al in huis heb. Voor dit recept hoefde ik bijvoorbeeld alleen nog een blikje tomaten te kopen :p Heerlijk om gewoon met wat je in huis hebt zoiets lekkers te kunnen maken! Ik besef me ook echt wel dat niet iedereen dit heeft, maar ookal moet je de ingrediënten voor deze risotto nog in huis halen, zeker doen! Want dit was écht heel erg lekker!
Het donkere bier geeft een heerlijke diepe smaak aan de risotto, waardoor deze wat stoerder is dan een risotto met wijn. Een risotto met wijn vind ik dan weer iets verfijnder. De smaken van deze risotto met bier passen dan ook heel erg goed bij de chorizo, ‘nduja en de gezouten (gerookte) amandelen. Een heerlijke combi weer!
Smakelijk 🙂
Risotto met chorizo en bier
Ingrediënten
- 250 gram chorizo
- 1 rode ui
- 100 gram 'nduja
- 3 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 200 gram risotto rijst
- 1 flesje donker bier
- 1 blik tomatenblokjes
- 0,5 liter kippenbouillon
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas of naar smaak
- scheutje kookroom
- zout en peper
- handjevol gezouten amandelen evt. gerookt
- bosje verse peterselie
- extra parmezaanse kaas voor er overheen
Instructies
- Snijd de chorizo in stukjes en bak deze in een hoge (soep)pan mooi krokant.
- Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg ook toe aan de pan en bak eventjes mee totdat deze glazig is.
- Voeg dan de 'nduja toe en bak deze ook even mee totdat de 'nduja gesmolten is.
- Maak dan de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan. Bak ook even 1 minuutje mee.
- Voeg dan de tomatenpuree toe en bak nog zo'n 2 minuutjes mee. Voeg dan de risottorijst toe en bak ook een paar minuutjes mee.
- Blus af met het flesje bier en blijf roeren totdat de rijst bijna al het bier heeft opgenomen.
- Voeg dan het blik tomatenblokjes toe en blijf weer roeren totdat ook hier het vocht van opgenomen is door de rijst.
- Nu ga je (soep)lepel voor lepel de bouillon toevoegen. Telkens als de rijst het water heeft opgenomen, voeg je pas weer een nieuwe lepel toe. Dit doe je voor ongeveer 25 minuten of totdat de korrel niet meer hard is van binnen, maar nog wel stevig.
- Roer een scheutje (kook)room door de risotto, samen met de parmezaanse kaas en breng op smaak met peper en zout.
- Hak de amandelen grof en strooi deze over de risotto heen, samen met wat verse peterselie en extra parmezaanse kaas.