Ik vind kroketjes altijd zo lekker en leuk om te maken. Als je ze zelf maakt, stop je er namelijk veel meer vulling in dan wanneer je ze koopt. Een kroket uit de winkel wordt vaak ‘opgevuld’ met aardappel. Dat vind ik zelf heel erg zonde. Als ik zelf kroketjes maak, zorg ik dan ook voor zoveel mogelijk échte vulling.
In deze variant met serranoham, chorizo en manchego vul ik de kroket dan ook alleen maar aan met een ragout. De roux (ragout) is bedoeld om de vulling bij elkaar te houden en de kroketjes heerlijk smeuïg te houden. Als je de kroketjes dan bakt, dan wordt de vulling weer wat zachter.
Ik serveer deze kroketjes graag als onderdeel van een tapasmaaltijd. Bijvoorbeeld met een tortilla, gambas al ajillo, calamares en kipluifjes. Heerlijk!
Smakelijk!
Serranoham kroketjes met chorizo en manchego
Ingrediënten
- 2 el boter
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 2 dikke plakken serranoham van ongeveer een halve centimeter
- 50 gram chorizo
- 3 el bloem
- 2 el paprikapoeder
- kokend water
- peper
- 1 el gedroogde peterselie
- 100 gram manchego
Paneren
- bloem
- eiwit
- panko
Instructies
Vulling maken
- Verwarm de boter in een diepe pan. Snipper ondertussen de ui en de knoflook en bak deze een paar minuten in de boter.
- Snijd vervolgens de serranoham en chorizo in heel kleine stukjes. Bak deze mee met de ui en knoflook. Voeg vervolgens de bloem en het paprikapoeder toe en bak dit een paar minuutjes mee.
- Voeg vervolgens telkens een klein scheutje kokend water toe totdat je een mooie dikke ragout krijgt. Breng de ragout op smaak met versgemalen peper en gedroogde peterselie.
- Snijd ondertussen de manchego in kleine blokjes en roer deze er doorheen. Giet het mengsel over in een platte ondiepe schaal en laat volledig afkoelen in de koelkast.
Kroketjes maken
- Zodra de ragout is afgekoeld, zet je drie diepe borden klaar. In het eerste bord doe je wat bloem. In het tweede bord doe je het eiwit. En in het derde bord doe je een laagje panko.
- Vorm kleine kroketjes van de ragout en haal het eerst door de bloem, totdat het helemaal bedekt is, dan door het ei en bedek het vervolgens met de panko. Wil je extra krokante kroketjes? Dan kun je ze dubbel paneren. Haal ze in dat geval nog een keer door het eiwit en de panko.
- Leg de kroketjes op een bord en zet ze daarna nog even in de koelkast of diepvries zodat ze weer mooi stevig worden. Verwarm de frituurpan tot 180 graden en bak de koketjes in ongeveer 4 tot 5 minuten gaar. Lekker met een aioli of mayonaise.
Hoi evi, even een vraagje, hoeft er geen gelatine doorheen voor de binding? Wil ze gaan maken, lijkt mij heerlijk
Hoi Carla,
Gelatine is inderdaad niet nodig. Door een roux te maken van de boter en de bloem zorg je voor de binding. Als de vulling dan afkoelt, kun je er gemakkelijk kroketjes van vormen 😉 Hoe dikker de vulling, hoe makkelijker het vormen van de kroketjes is! Bij het bakken wordt deze weer lekker zacht en smeuïg.
Succes en smakelijk!
Groetjes,
Evie
Dankjewel voor je reactie, ga ze van het weekend maken. Zo benieuwd! Je hoort van mij!