Vlaams stoofvlees met bier

Vlaams stoofvlees met bier

Ik houd van stoofvlees en van koken met bier. En bij een Vlaamse stoof kun je deze twee heerlijk combineren. Dit Vlaams stoofvlees is heerlijk hartig van smaak en door de mosterd en ketjap manis voeg je nog een extra smaakdimensie toe. Eigenlijk hoort ketjap manis natuurlijk niet in Vlaams stoofvlees, maar probeer het eens. Ik weet zeker dat je het lekker vindt!

Voor dit gerecht gebruik ik graag extra grove (Zaanse) mosterd. In combinatie met de mosterdzaadjes geeft dit wat mij betreft de beste smaak :). Houd je niet van grove mosterd, gebruik dan vooral de mosterd die jij lekker vindt!

Vlaams stoofvlees is voor mij het perfecte voorbeeld van het ultieme comfortfood. En uiteraard serveer je dit met frietjes, wat voor frietjes dan ook. Vlaams stoofvlees kun je op zoveel verschillende manieren maken, maar wat mij betreft zijn er een paar ingrediënten die NOOIT mogen ontbreken.

En de belangrijkste daarvan is toch zeker bier. Of je Belgisch stoofvlees nu maakt met pils, blond bier of donker bier. Bier is een van de hoofdingrediënten van een goede Vlaamse stoof. Net zoals bouillon of fond. Ik gebruik in deze variant een bouillonblokje (rund, extra sterk), met name omdat ik vind dat er al voldoende vloeistof aan toegevoegd wordt door het bier. Maar een pot runderfond is ook prima. Dan moet je het stoofvlees misschien wel wat langer zonder deksel stoven..

En daarnaast iets zoets, ik gebruik in mijn recept ketjap manis, wat niet echt Vlaams is. Een meer traditioneel ingrediënt zou hier appelstroop en/of ontbijtkoek zijn. Maar ik vind juist de zoete, zoutige smaak van ketjap manis zo lekker. Probeer het eens uit zou ik zeggen! En laat me vooral weten wat je er van vindt 😉

Ik serveer dit Vlaams stoofvlees eigenlijk altijd met zoete aardappelfrietjes. Maar je kunt er natuurlijk ook lekkere dikke Vlaamse frieten uit de frituur bij serveren. Vergeet ook je groenten niet en serveer er een lekkere frisse salade of rode kool met appeltjes bij. Ik houd zelf het meest van een frisse salade, maar voor ieder wat wils.

Smakelijk!

Vlaams stoofvlees met bier, mosterd en ketjap
Pin recept Delen op Facebook
4.55 van 37 stemmen

Vlaams stoofvlees met donker bier

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Stoven:5 uur
Totale bereidingstijd: 5 uur 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofvlees (bijv. sukadelappen)
  • 4 el mosterd
  • 1 el mosterdzaad
  • zout en peper
  • flinke klont boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el bloem
  • 1 flesje donker bier bijv. Westmalle dubbel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el ketjap manis

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes en meng dit met de mosterd, het mosterdzaad, wat zout en peper (naar smaak). Zet dit opzij terwijl je de uien en de knoflook schoonmaakt. Verwarm de oven ook alvast voor op 150 graden.
  • Verwarm een flinke klont boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Bak hierin het vlees in porties rondom bruin. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en zet het opzij totdat je het weer nodig hebt.
  • Bak vervolgens de ui en knoflook in hetzelfde bakvet als het vlees. Bak het 4 minuten totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is.
  • Voeg het donker bier toe aan de pan en roer het goed door met de ui en bloem. Voeg het runderbouillonblokje, het laurierblad, de witte wijnazijn en de ketjap manis toe.
  • Laat dit een paar minuutjes doorkoken en voeg vervolgens het vlees toe. Zet de pan met deksel in de oven een laat het ten minste 2 uur, maar het liefst 4 tot 5 uur stoven. Roer af en toe zodat het vlees en de saus niet aanbakken.
  • Net voor het einde van de stooftijd kun je kijken of de saus dik genoeg is. Is deze nog te dun, stoof het dan nog 20 minuten zonder deksel in de oven.

Notities

Tip! Lekker met zoete aardappelfrietjes.

16 gedachten over “Vlaams stoofvlees met bier”

  • 4 sterren
    Als Belg ben ik gek van stoofvlees. Westmalle Dubbel is ook het bier dat ik gebruik. De mosterd heb ik ook liefst grof, maar ik smeer die dan lekker dik op een btuine boterham, dat verdikt ook sowieso de saus. Ik ga zéker jouw ketjap manis tip gebruiken, en in ruil wil ik jou ook een tip geven ? vervang de ketjap manis een keertje door rode of groene currypasta. De smaak is heerlijk, en je saus krijgt een gouden schijn ?

  • 5 sterren
    Vandaag gemaakt in combinatie met voor mijn gezin de favoriete combinatie…wortelstamp, was wederom erg lekker en voor herhaling vatbaar!

    • Oh wat een leuke reactie weer! 🙂 Fijn dat het stoofvlees in de smaak viel, een erg Hollandse combinatie hoor ik 😉
      Misschien leuk om ook eens mijn Koreaans stoofvlees te proberen? Vind ik zelf echt een topper namelijk! Wel wat exotischer dan dit stoofvlees, maar ook zo lekker.

  • Vraagje. Ik heb nog nooit vlees gestoofd in de oven. Dat wil ik deze week proberen. Overal lees ik dat het niet te warm moet en de oven rond 90 graden moet staan omdat het niet moet koken. Bij jou lees ik 150 graden. Is dat niet te hoog?

    • Hoi Mila,

      Leuk dat je eens stoofvlees in de oven gaat maken! Dat gaat namelijk hartstikke goed 🙂 Voor mij werkt deze temperatuur prima, je vlees wordt heerlijk zacht en je hoeft geen hele dag te wachten. wil je het stoofvlees op een lagere temperatuur stoven, dat kan natuurlijk ook, ga dan wel uit van een langere stooftijd. Maar ben vooral niet bang dat je stoofvlees er niet goed uit gaat komen op een temperatuur van 150 graden.

    • Zal inderdaad wel in de slowcooker kunnen, maar ik durf niks te zeggen over de stand of over hoe lang. Ik heb namelijk zelf geen slowcooker en ook nog nooit gebruikt

  • 4 sterren
    Hoi wat een goed recept. Wil dit gewoon in de pan op laag vuur laten sudderen. Lees eigenlijk alleen maar over in de oven te zetten. Neem aan dat op het vuur ook kan ?

    • Hoi Mary, Op laag vuur laten sudderen kan natuurlijk ook gewoon! Het fijne aan de oven is dat je daar de temperatuur heel goed constant kunt houden en minder plaatselijk (zoals op het fornuis). Maar als je het vlees goed in de gaten houdt en regelmatig roert, moet het ook gewoon op het fornuis kunnen!

  • 5 sterren
    Erg lekker recept..gaat hier nog vaak op tafel komen. Ik had 4 eetlepels grove Limburgse mosterd genomen daar zitten al mosterdzaadjes in. Heb het vlees aangebakken en daarna in slowcooker gedaan circa 5 uren. Ik had runder stooflappen van het Limousin rund…iets duurder vlees maar ach het is weekend.

    • Wat leuk om te horen, bedankt! Met grove mosterd gaat het inderdaad ook al goed 🙂 Fijn dat het zo in de smaak viel! En in het weekend mag je jezelf nog wel wat extra verwennen ja!

  • 5 sterren
    Hoi Evi,
    eigenlijk toevallig op m’n zoektocht naar een goed recept voor Vlaams stoofvlees kwam ik bij jouw terecht.
    nu heb ik jouw recept netjes gevolgd en verdubbelt omdat ik 2 kilo sukade lappen had, de bloem was bij volkoren bloem en de mosterd was grove mosterd waarmee ik de lappen in gesmeerd had, vervolgens had ik er een grote winterpeen door gesnipperd evenals een bescheiden hoeveelheid selderij stengels, geen grote verschillen zou ik zeggen.
    bij het aanbraden van het vlees had ik alleen grote moeite om dat bruin te krijgen zonder de mosterd te laten verbranden (ik heb na de eerste ronde het vet moeten vervangen en de pan schoon moeten maken), is uiteindelijk wel gelukt maar ik vond dat lastig. ook vond ik het lastig om de juiste dikte te krijgen maar dat komt dan door die winterpeen en selderij?
    verder heb ik de druk pan gebruikt zodat de tijd wat gunstiger was.
    goed recept! dank je wel

    • Hi Arie,

      Wat leuk dat je bij mijn recept uitkwam! En fijn dat het recept je zo is bevallen. Helaas lees ik wel wat moeilijkheden. Ik denk dat bij het aanbraden van het vlees het vuur misschien iets lager had kunnen staan, waardoor het vlees wel bruin wordt, maar de mosterd niet verbrandt. Ook gebruik ik altijd best veel bakvet, zodat het vlees ook echt lekker kan bakken.

      Qua dikte, denk ik dat het komt doordat je een hoge drukpan hebt gebruikt. In de oven merk ik namelijk dat de saus altijd best flink indikt. Wat je zou kunnen doen is nadat je het stoofvlees in de hoge drukpan hebt gemaakt, het nog even (max een half uurtje) wat laten indikken op het fornuis (op laag vuur). Aan de winterpeen en selderij zou het in ieder geval niet moeten liggen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling