Vlaams stoofvlees met bier

Vlaams stoofvlees met bier

Ik houd van stoofvlees en van koken met bier. En bij een Vlaamse stoof kun je deze twee heerlijk combineren. Dit Vlaams stoofvlees is heerlijk hartig van smaak en door de mosterd en ketjap manis voeg je nog een extra smaakdimensie toe. Eigenlijk hoort ketjap manis natuurlijk niet in Vlaams stoofvlees, maar probeer het eens. Ik weet zeker dat je het lekker vindt!

Voor dit gerecht gebruik ik graag extra grove (Zaanse) mosterd. In combinatie met de mosterdzaadjes geeft dit wat mij betreft de beste smaak :). Houd je niet van grove mosterd, gebruik dan vooral de mosterd die jij lekker vindt!

Vlaams stoofvlees is voor mij het perfecte voorbeeld van het ultieme comfortfood. En uiteraard serveer je dit met frietjes, wat voor frietjes dan ook. Vlaams stoofvlees kun je op zoveel verschillende manieren maken, maar wat mij betreft zijn er een paar ingrediënten die NOOIT mogen ontbreken.

En de belangrijkste daarvan is toch zeker bier. Of je Belgisch stoofvlees nu maakt met pils, blond bier of donker bier. Bier is een van de hoofdingrediënten van een goede Vlaamse stoof. Net zoals bouillon of fond. Ik gebruik in deze variant een bouillonblokje (rund, extra sterk), met name omdat ik vind dat er al voldoende vloeistof aan toegevoegd wordt door het bier. Maar een pot runderfond is ook prima. Dan moet je het stoofvlees misschien wel wat langer zonder deksel stoven..

En daarnaast iets zoets, ik gebruik in mijn recept ketjap manis, wat niet echt Vlaams is. Een meer traditioneel ingrediënt zou hier appelstroop en/of ontbijtkoek zijn. Maar ik vind juist de zoete, zoutige smaak van ketjap manis zo lekker. Probeer het eens uit zou ik zeggen! En laat me vooral weten wat je er van vindt 😉

Ik serveer dit Vlaams stoofvlees eigenlijk altijd met zoete aardappelfrietjes. Maar je kunt er natuurlijk ook lekkere dikke Vlaamse frieten uit de frituur bij serveren. Vergeet ook je groenten niet en serveer er een lekkere frisse salade of rode kool met appeltjes bij. Ik houd zelf het meest van een frisse salade, maar voor ieder wat wils.

Smakelijk!

Vlaams stoofvlees met bier, mosterd en ketjap
Pin recept Delen op Facebook
4.8 van 5 stemmen

Vlaams stoofvlees met donker bier

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Stoven:5 uur
Totale bereidingstijd: 5 uur 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 1 kilo stoofvlees (bijv. sukadelappen)
  • 4 el mosterd
  • 1 el mosterdzaad
  • zout en peper
  • flinke klont boter
  • 2 uien
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el bloem
  • 1 flesje donker bier bijv. Westmalle dubbel
  • 1 runderbouillonblokje
  • 3 laurierblaadjes
  • 2 el witte wijnazijn
  • 2 el ketjap manis

Instructies

  • Snijd het vlees in blokjes en meng dit met de mosterd, het mosterdzaad, wat zout en peper (naar smaak). Zet dit opzij terwijl je de uien en de knoflook schoonmaakt. Verwarm de oven ook alvast voor op 150 graden.
  • Verwarm een flinke klont boter in een ovenbestendige pan op middelhoog vuur. Bak hierin het vlees in porties rondom bruin. Schep het vlees met een schuimspaan uit de pan en zet het opzij totdat je het weer nodig hebt.
  • Bak vervolgens de ui en knoflook in hetzelfde bakvet als het vlees. Bak het 4 minuten totdat de ui glazig is. Voeg vervolgens de bloem toe en bak dit ook een paar minuutjes mee totdat de bloem gaar is.
  • Voeg het donker bier toe aan de pan en roer het goed door met de ui en bloem. Voeg het runderbouillonblokje, het laurierblad, de witte wijnazijn en de ketjap manis toe.
  • Laat dit een paar minuutjes doorkoken en voeg vervolgens het vlees toe. Zet de pan met deksel in de oven een laat het ten minste 2 uur, maar het liefst 4 tot 5 uur stoven. Roer af en toe zodat het vlees en de saus niet aanbakken.
  • Net voor het einde van de stooftijd kun je kijken of de saus dik genoeg is. Is deze nog te dun, stoof het dan nog 20 minuten zonder deksel in de oven.

Notities

Tip! Lekker met zoete aardappelfrietjes.

2 thoughts on “Vlaams stoofvlees met bier”

  • 4 sterren
    Als Belg ben ik gek van stoofvlees. Westmalle Dubbel is ook het bier dat ik gebruik. De mosterd heb ik ook liefst grof, maar ik smeer die dan lekker dik op een btuine boterham, dat verdikt ook sowieso de saus. Ik ga zéker jouw ketjap manis tip gebruiken, en in ruil wil ik jou ook een tip geven ? vervang de ketjap manis een keertje door rode of groene currypasta. De smaak is heerlijk, en je saus krijgt een gouden schijn ?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling