Surinaamse bami met paksoi en kip

Surinaamse bami met paksoi en kip

Surinaams eten blijft heerlijk. Vandaar dat het volgende gerecht op mijn lijstje een Surinaamse bami was. Uniek aan Surinaamse bami vind ik wel dat je het helemaal niet met bami maakt, maar met spaghetti. Laat het de Italianen niet horen… Maar dat is dus zo, omdat spaghetti blijkbaar het meest lijkt op de authentieke bami de ze in Suriname voor dit gerecht gebruiken.

En dat geeft het wel een heel unieke smaak. Dat, samen met de heerlijke Surinaamse smaken natuurlijk. Een simpele Surinaamse bami maak je met spaghetti, kip, ketjap manis, ketjap asin en maggiblokjes. Nu houd ik van iets meer complexiteit, dus ik voegde er wat andere Surinaamse ingrediënten aan toe, die toch niet in een authentieke Surinaamse bami horen.

Zo ben ik bijvoorbeeld heel erg fan van Surinaamse masala, en dan de donkerste die je kunt vinden. Deze is heerlijk diep van smaak. Je kunt Surinaamse masala bij de goed gesorteerde toko vinden, maar tegenwoordig ook al vaak in de supermarkt. Ik voeg dan ook graag deze Surinaamse masala aan mijn Surinaamse recepten toe. Maakt het naar mijn mening nóg lekkerder!

Daarnaast vind je ook vaak tomatenpuree en witte peper in mijn Surinaamse recepten terug. Ook voegde ik wat groenten toe aan deze Surinaamse bami. Ik had nog een mooie kleine paksoi liggen, dus die heb ik in reepjes gesneden en een minuutje mee gewokt. Dit maakt het gerecht net wat meer dan alleen bami en je krijgt ook wat extra groenten binnen! 😉

Daar serveer ik wel nog graag frisse komkommer bij. Gewokte paksoi is natuurlijk lekker, maar ik vind het niet voldoende groenten voor een avondmaaltijd. Ik hoop dat mijn take op de authentieke Surinaamse bami je ook bevalt. Ik vond ‘m in ieder geval heerlijk.

Smakelijk!

Surinaamse bami met paksoi en kippendij

Surinaamse bami met paksoi en kip

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Totale bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Kip + marinade

  • 400 gram kippendijen
  • 1 el ketjap manis
  • 1 el ketjap asin

Surinaamse bami

  • zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • stukje gember ter grootte van je duim
  • 1 tl trassie
  • 1 el surinaamse masala
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl witte peper
  • 2 maggiblokjes
  • 400 gram spaghetti
  • 1 paksoi
  • bosje bladselderij
  • 3 el ketjap manis
  • 2 el ketjap asin
  • 1 komkommer in plakjes

Instructies

  • Snijd de kippendijen in blokjes en marineer deze in 1 el ketjap manis en 1 el ketjap asin. Zet dit zo lang mogelijk opzij. Bak de kipblokjes gaar in een klein scheutje zonnebloemolie. Snipper ondertussen de ui en de knoflook en bak deze glazig bij de kip. Maak de gember schoon en rasp deze. Voeg dit ook toe aan de pan. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking gaar in ruim gezouten water. Snijd ondertussen de komkommer in plakjes.
  • Voeg vervolgens de trassie, surinaamse massala, tomatenpuree, witte peper en de maggiblokjes toe. Roer alles goed door elkaar en bak een paar minuutjes. Snijd de paksoi in reepjes en voeg dit toe aan de pan. Doe de spaghetti bij het vlees en voeg 3 el ketjap manis en 2 el ketjap asin toe. Roer alles goed door. Knip er wat bladselderij overheen. Serveer het met de komkommer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *