Surinaamse bami met paksoi en kip

Surinaamse bami met paksoi en kip

Surinaams eten blijft heerlijk. Vandaar dat het volgende gerecht op mijn lijstje een Surinaamse bami was. Uniek aan Surinaamse bami vind ik wel dat je het helemaal niet met bami maakt, maar met spaghetti. Laat het de Italianen niet horen… Maar dat is dus zo, omdat spaghetti blijkbaar het meest lijkt op de authentieke bami de ze in Suriname voor dit gerecht gebruiken.

En dat geeft het wel een heel unieke smaak. Dat, samen met de heerlijke Surinaamse smaken natuurlijk. Een simpele Surinaamse bami maak je met spaghetti, kip, ketjap manis, ketjap asin en maggiblokjes. Nu houd ik van iets meer complexiteit, dus ik voegde er wat andere Surinaamse ingrediënten aan toe, die niet in een authentieke Surinaamse bami horen, maar waardoor ik het zelf wel lekkerder vind ;).

Zo ben ik bijvoorbeeld heel erg fan van Surinaamse masala, en dan de donkerste die je kunt vinden. Deze is heerlijk diep van smaak. Je kunt Surinaamse masala bij de goed gesorteerde toko vinden, maar tegenwoordig ook al vaak in de supermarkt. Ik voeg dan ook graag deze Surinaamse masala aan mijn Surinaamse recepten toe. Maakt het naar mijn mening nóg lekkerder!

Daarnaast vind je ook vaak tomatenpuree en witte peper in mijn Surinaamse recepten terug. Ook voegde ik wat groenten toe aan deze Surinaamse bami. Ik had nog een mooie kleine paksoi liggen, dus die heb ik in reepjes gesneden en een minuutje mee gewokt. Dit maakt het gerecht net wat meer dan alleen bami en je krijgt ook wat extra groenten binnen! 😉

Daar serveer ik wel nog graag frisse komkommer bij. Gewokte paksoi is natuurlijk lekker, maar ik vind het niet voldoende groenten voor een avondmaaltijd. Ik hoop dat mijn take op de authentieke Surinaamse bami je ook bevalt. Ik vond ‘m in ieder geval heerlijk.

Smakelijk!

Surinaamse bami met paksoi en kippendij
Pin recept Delen op Facebook
4.60 van 10 stemmen

Surinaamse bami met paksoi en kip

Voorbereiding 15 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Kip + marinade

 • 400 gram kippendijen
 • 1 el ketjap manis
 • 1 el ketjap asin

Surinaamse bami

 • zonnebloemolie
 • 1 rode ui
 • 2 teentjes knoflook
 • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
 • 1 tl trassie
 • 1 el surinaamse masala
 • 1 el tomatenpuree
 • 1 tl witte peper
 • 2 maggiblokjes
 • 350 gram spaghetti
 • 1 (kleine)paksoi
 • bosje bladselderij
 • 3 el ketjap manis
 • 2 el ketjap asin
 • 1 komkommer in plakjes

Instructies

 • Snijd de kippendijen in blokjes en marineer deze in 1 el ketjap manis en 1 el ketjap asin. Zet dit zo lang mogelijk opzij.
 • Bak vervolgens de kipblokjes gaar in een klein scheutje zonnebloemolie. Snipper ondertussen de ui en de knoflook en bak deze glazig bij de kip.
 • Maak de gember schoon en rasp deze. Voeg dit ook toe aan de pan. Kook ondertussen de spaghetti volgens de verpakking gaar in ruim gezouten water. Snijd ondertussen de komkommer in plakjes en zet opzij.
 • Voeg vervolgens de trassie, surinaamse massala, tomatenpuree, witte peper en de maggiblokjes toe. Roer alles goed door elkaar en bak een paar minuutjes mee.
 • Snijd de paksoi in reepjes en voeg dit toe aan de pan. Doe de spaghetti bij het vlees en voeg 3 el ketjap manis en 2 el ketjap asin toe. Roer alles goed door. Knip er wat bladselderij overheen. Serveer het met de komkommer.

8 gedachten over “Surinaamse bami met paksoi en kip”

 • 5 sterren
  Dit is echt een top-recept: de smaken zijn precies zoals die van suri-bami die je bij de toko kunt kopen. Ik maak dit recept bijna wekelijks voor mijn gezin en iedereen smult ervan. Topper!

 • Hoi, ik ga dit recept a.s. donderdag koken voor 30 man ik vind het makkelijk dat ik de hoeveelheid kon aanpassen maar twijfel wel over de verhouding, kun je even meekijken of de hoeveelheid dan nog klopt? Alvast bedankt

  • Hi Xandra, voor zoveel personen is het imderdaad heel lastig met de verhoudingen.. voor de kip en marinade zit je wel goed. Voor de saus moet je vooral even opletten met de hoeveelheid trassie, maggiblokjes en ketjap (asin en manis), hierdoor kan het namelijk snel te zout worden.

   Ik zou denk ik maar 2 tot 3 tl trassie toevoegen, dat overheerst gauw. En de maggiblokjes en ketjap steeds een hoeveelheid toevoegen van het originele recept (voor 4 personen) en dat steeds ophogen en blijven proeven totdat het lekker op smaak is,maar vooral niet te zout!

   En voor de witte peper zou ik ook maar max 2 el doen, anders gaat dat ook weer overheersen..

   Succes! Hopelijk wordt het voor zo’n grote groep net zo lekker ?

 • 5 sterren
  Gisteren gemaakt, het was heerlijk. Ik heb er nog bleekselderij doorgedaan
  Vandaag nog een keertje eten, ik zie er naar uit.
  Heerlijke bami, van welk merk heb jij de Surinaamse masala?

  • Wat leuk! Bedankt voor je reactie, ik gebruik graag de kruiden van maussi kruiden of Nandan Surinami. Probeer ook eens de chutney massala van Maussi door je bami, hoort niet, maar wel echt super lekker! Geniet ervan

4.60 from 10 votes (7 ratings without comment)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling
Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.