Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

Ik heb dus een Google spreadsheet waarin ik al mijn receptideeën verzamel. Deze is inmiddels al flink gevuld! (zo’n 1.600 ideeën :p). Dus als ik een keer geen inspiratie heb of echt niet weet waar ik zin in heb, dan komt dit document tevoorschijn! En gelukkig komt daar altijd wel iets uit 🙂 In dit geval was manlief aan de beurt om te kiezen en die begon onderaan, bij de Z, en kwam dus uit bij de Zweedse gehaktballetjes!

Nou prima, klinkt natuurlijk altijd wel goed :p Dus dan begint het onderzoek: wat zijn Zweedse gehaktballetjes eigenlijk, wat is er kenmerkend aan, wat zijn de ingrediënten die de meeste mensen er in doen? En dan pik ik de ingrediënten er uit die mij er het lekkerst in lijken, ga ik een beetje testen met de verhoudingen en smaken en kom ik tot een optimaal recept, op basis van alle andere recepten die ik heb bekeken. Zie het als een soort ultiem recept voor, in dit geval, Zweedse gehaktballetjes!

En nee, ik ga niet zeggen dat dit het beste recept is dat je kunt vinden. Maar dit is wel het recept voor Zweedse balletjes dat ík het lekkerst vind. Als ik een ingrediënt niet zo lekker vind, gaat het er bijvoorbeeld niet in. En bij deze balletjes leek het mij lekker om mosterdpoeder toe te voegen (zag het toevallig in mijn kastje staan), wat niet in andere recepten werd gebruikt, maar dus wel een superlekkere toevoeging is! Probeer het vooral eens zelf uit 😉 Verwacht geen Ikea ballen, want die vind ik persoonlijk niet lekker.

Smakelijk!

Zweedse gehaktballetjes

Zweedse gehaktballetjes

Voorbereiding 30 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 4 personen

Ingrediënten

Gehaktballen

  • 1 kilo half om half gehakt
  • zout en peper
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 ui
  • 1 ei
  • bosje verse peterselie
  • 5 el paneermeel
  • 50 ml melk
  • 2 tl mosterdpoeder
  • 1 tl kaneel
  • verse geraspte nootmuskaat
  • extra paneermeel
  • klontje boter

Saus

  • 50 gram boter
  • 50 gram bloem
  • 1 el mosterd
  • 1 pot runderfond
  • 250 ml kookroom
  • 1 el worcestershiresaus
  • zout en peper
  • bosje verse peterselie

Instructies

Gehaktballetjes

  • Doe het gehakt in een ruime kom en breng flink op smaak met peper en zout. Week het paneermeel in de melk en laat dit eventjes staan. Maak de knoflook en de ui schoon en snipper beiden zo klein mogelijk. Hak ook de peterselie fijn Doe dit samen met de kaneel, het ei, het mosterdpoeder en het geweekte paneermeel bij het gehakt. Rasp er nu wat nootmuskaat overheen en kneed alles goed door. Bak even een proefballetje om te testen of er voldoende zout en peper bij het gehakt zit. Alles goed en lekker? Dan kun je de ballen gaan bakken!
  • Verhit de boter in een grote pan. Doe wat extra paneermeel in een diep bord. Rol de balletjes door het paneermeel en bak ze mooi donkerbruin in de boter in de pan. Dit kun je ook prima al eerder voorbereiden. Haal de donkerbruine gehaktballetjes vervolgens uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.

Saus

  • Wrijf de pan schoon met een stuk keukenpapier en verhit 50 gram boter. Voeg, als de boter schuimt, de bloem toe en bak de bloem een paar minuutjes mee. Voeg dan de mosterd toe en bak ook een minuutje mee. Voeg dan de runderfond, kookroom en worcesterhiresaus toe. Roer goed door elkaar en breng de saus op smaak met peper en zout. Roer de gehaktballetjes door de saus en bestrooi met verse peterselie.
  • Serveer de Zweedse gehaktballetjes met versgebakken brood, rijst, aardappelpuree of tagliatelle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling