Vietnamese kipsalade

Ik houd ontzettend veel van de Aziatische keuken. Frisse, zoute, zure en zoute smaken in een perfecte balans. Met een beetje pit natuurlijk. De Vietnamese keuken is hier een mooi voorbeeld van. Een goede combinatie van pittige pepers, zoutige vissaus met een heerlijke umami smaak, het zoete van palmsuiker en het frisse van limoen.
Deze smaken gaan heerlijk bij een frisse salade van pure ingrediënten waar weinig mee is gedaan. Puur en vers. Een heerlijke knapperige Chinese kool met de zachte noedels en de malse kip. Door de kip alleen te koken in het eigen kookvocht en wat zout, blijft de heerlijke smaak van de kip behouden. Gewoon simpel en lekker, zoals kip hoort te smaken.
Eerder maakte ik al een lekkere Vietnamese rundvleessalade. Ik vroeg me af of deze kipsalade anders genoeg zou zijn. Nou, ik vind van wel. Maar als je het echt zeker wil weten, zou je beide salades moeten proberen. Ik vind ze beiden top, maar verschillend genoeg om ze allebei te proberen.
Voor deze salade gebruikte ik dunne rijstnoedels. Kun je deze niet vinden, dan kun je ook kiezen voor dunne glasnoedels, vermicelli of mihoen. allemaal heerlijk en passen allemaal goed bij de salade.
Ook lekker als lunch. Ik maakte dit namelijk voor 2 personen en hield nogal wat over. Dit ging de volgende dag dus lekker mee als lunch. Nog even wat verse noten eroverheen voordat je het gaat eten, anders worden ze soppig. En daar is je gezonde lekkere lunch.
Smakelijk!
Vietnamese kipsalade
Ingrediënten
Salade
- 4 kippendijen
- 0,5 chinese kool
- 1 winterpeen
- 1 komkommer
- 250 gram cherrytomaatjes
- 250 gram taugé
- 400 gram dunne rijstnoedels
- handjevol gezouten pinda's en cashewnoten
- verse munt
Dressing
- 6 el vissaus
- 2 el limoensap
- 1 el palmsuiker of bruine basterdsuiker
- 2 el rijstazijn
- 1 teentje knoflook
- 1 stukje gember
- 1 rode peper
Instructies
- Kook de kippendijen ongeveer 15 minuten in gezouten water en trek met 2 vorken uit elkaar. Snijd ondertussen de kool in dunne reepjes, de cherrytomaatjes in vieren, de komkommer in stukjes en rasp de wortel. Bereid de dunne rijstnoedels zoals op de verpakking aangegeven in het water waarin je ook de kip hebt gekookt.
- Maak de gember en de knoflook schoon, rasp ze vervolgens voor de dressing. Maak de rode peper schoon en snijd deze fijn. Meng vervolgens alle ingrediënten voor de dressing door elkaar. Verdeel de rijstnoedels over 4 kommen. Schep hier de groenten en de kip op. Verdeel de dressing over de kommen en garneer met de munt en gezouten pinda's en cashewnoten.