Ik vind cannoli echt heerlijk, maar heb ze nog nooit eerder durven maken.. Het leek me moeilijk en ik had geen cannolibuisjes om ze omheen te rollen voor het frituren, allemaal redenen om ze niet te maken. Toch wilde ik ze wel maken, dus kocht ik de buisjes en maakte ik ze voor een Italiaans avondje.
En dat viel gelukkig allemaal reuze mee! De cannoli zijn namelijk super lekker geworden! De eerste rolletjes bleven niet aan elkaar plakken, omdat ik water had gebruikt om het deeg dicht te plakken, dat werkte helaas niet. Maar met een geklutst eitje gaat het perfect!
Ook had ik wat twijfels over het bepalen van de dikte van het deeg. Maar rol het vooral zo dun mogelijk uit. Op die manier krijg je heerlijke knapperige cannolirolletjes. Als je die dan vult met de heerlijke romige pistache-ricotta vulling krijg je echt een hemels lekkere cannoli!
Geniet ervan 🙂
Cannoli met ricotta pistache vulling
Extra benodigdheden
- ronde uitsteekvorm
- pastamachine of deegroller
Ingrediënten
Deeg
- 250 gram tarwebloem
- 20 gram kristalsuiker
- mespunt zout
- 40 gram ongezouten roomboter
- 1 groot ei
- 50 ml droge sherry
- 1 el witte wijnazijn
Ricotta pistache vulling
- 500 gram ricotta
- 100 gram poedersuiker
- 2 el pistachepasta
- 1 citroen
Extra nodig
- voldoende zonnebloemolie op in te frituren
- 1 ei
- 100 gram gepelde pistachenootjes
- poedersuiker
Instructies
Deeg maken
- Meng voor het deeg eerst alle droge ingrediënten door elkaar. Snijd er dan de boter bij in kleine blokjes.
- Voeg vervolgens het ei, de sherry en azijn toe en kneed het deeg door tot een mooie stevige deegbal. Het moet ongeveer de consistentie van pastadeeg hebben.
- Pak het deeg in met plasticfolie en leg het 1 tot 2 uur in de koelkast.
Ricotta pistache vulling
- Meng de ricotta met de poedersuiker en pistachepasta. Dit gaat makkelijk met een vork.
- Rasp hier de schil van 1 citroen bij en roer dit er ook goed doorheen.
- Doe de ricotta vulling over in een spuitzak en zet in de koelkast.
Cannolirolletjes maken
- Verhit voldoende zonnebloemolie in een brede wokpan tot 180 graden om straks de deegrolletjes in te frituren.
- Kluts het eitje in een kommetje en zet vast klaar, samen met een kwastje.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en rol ze 1-voor-1 uit tot een mooi dun deeg, met de pastamachine of deegroller.
- Steek mooie grote rondjes uit het deeg. Rol deze om een cannolibuisje en plak het deeg goed dicht met wat geklutst ei.
- Frituur de cannolirolletjes in de hete olie en laat ze uitlekken op keukenpapier en afkoelen.
- Hak of maal de pistachenootjes grof. Vul de cannolirolletjes, dip de uiteinden in de pistachenootjes en garneer met extra poedersuiker.
- Eet ze zo snel mogelijk, anders kunnen de rolletjes zacht worden en dat is zonde.