Ik wilde een keer iets doen met de szechuanpeper die ik al best wel lang heb. En waar ik eigenlijk nog niet zo heel veel mee heb gemaakt. Dus ik maakte er gehaktballetjes van en verwerkte het ook in de gehaktballetjes. En zo krijg je een heerlijk smaakvol gerechtje met een beetje spice van de szechuanpeper!
Ik serveerde de gehaktballetjes met dunne noedels, maar vooral omdat ik die nog in huis had. Dit kan namelijk ook helemaal prima met rijst of juist met dikkere noedels. Kies vooral wat jij lekker vindt. Maakt namelijk niet zo heel veel uit 🙂
Belangrijk dat je bij dit gerechtje de broccoli niet te gaar kookt, dan krijg je zo’n slappe hap en dat is echt heel erg zonde. Liever net niet gaar genoeg (gaart nog wel door in de pan) dan te gaar 🙂
*Dit recept is onderdeel van een samenwerking met Meat Discounter
Smakelijk!
Gehaktballetjes in szechuansaus
Ingredients
Gehaktballetjes
- 500 gram rundergehakt
- 2 teentjes knoflook
- 1 el honing
- 2 el sojasaus
- 1 tl sesamolie
- 1 tl szechuanpeper
- 3 el paneermeel
- zout naar smaak
Groenten
- 400 gram kastanjechampignons
- 1 stronk broccoli
- 250 gram taugé
Saus
- 1 teentje knoflook
- 6 el sojasaus
- 2 el shaoxing rijstwijn
- 1 el bruine suiker
- 1 el honing
- 1 tl sesamolie
- 1 tl szechuanpeper
- mespunt 5-spices kruidenmengsel
- 1 el maizena
Garnering
- verse koriander
- cashewnoten
Instructions
Gehaktballetjes
- Doe het rundergehakt in een grote mengkom. Maak de knoflook schoon en pers deze uit bij het gehakt. Voeg de overige ingrediënten voor de gehaktballetjes toe en kneed alles goed door elkaar. Breng het gehakt op smaak met zout. Bak even een proefballetje om te proeven of het meer zout nodig heeft.
- Rol gehaktballetjes van het gehakt en laat ze eventueel even (afgedekt) opstijven in de koelkast. Bak de gehaktballetjes gaar en rondom mooi bruin in een grote wokpan.
- Snijd de champignons in kwarten en bak ze een paar minuten mee met de gehaktballen totdat ze net gaar zijn.
- Verdeel de broccoli in roosjes en kook ze een paar minuten totdat ze net beetgaar zijn. Dit zal zo'n 3 tot 4 minuten zijn, maar vooral afhankelijk van de dikte van je stronken. Dus test en proef vooral!
Saus
- Maak de knoflook schoon en pers deze uit. Doe dit samen met alle overige ingrediënten voor de saus (behalve de maizena) en breng aan de kook. Roer de maizena los met wat water en roer dit door de saus totdat je een mooie glanzende saus hebt.
- Voeg de broccoli en de taugé samen met de saus toe aan de gehaktballen en roer goed door elkaar. Serveer met rijst of noedels naar keuze. Garneer met de verse koriander en cashewnoten.
Deze ga ik maken,lijkt mij heerlijk en kan ik eindelijk eens de szechuanpeper gebruiken die onaangeroerd in de kast blijft staan😄.
haha ja dat was bij mij inderdaad ook de aanleiding! Leuk dat je het ook gaat proberen.