Vroeger lustte ik echt totaal geen bonen. Ik vond ze allemaal vies. Tegenwoordig lust ik ze eigenlijk allemaal wel. het zal nooit mijn favoriete eten worden, maar in sommige gerechten horen ze en vind ik ze ook echt wel lekker. Zo horen bonen ook wel standaard in een chili con carne. Dus ondanks dat dit geen traditionele chili con carne is, voegde ik er wel bonen aan toe. En oprecht, zo vind ik het ook echt wel lekker 🙂
Deze chili con carne gehaktballetjes zijn namelijk lekker kruidig en een beetje pittig en dat past heerlijk bij de zachte kidneybonen. Ik serveerde de chili con carne gehaktballetjes met witte rijst, een mooie schep crème fraîche en wat jalapeño salsa voor nog wat extra pit.
En ondanks dat gehaktballetjes maken altijd wel wat tijd kost, vind ik het voor dit gerecht echt wel de tijd en moeite waard 🙂 Heerlijke sappige gehaktballetjes in een mooie kruidige saus. Echt een lekker gerechtje, al zeg ik het zelf haha
Smakelijk!
Chili con carne gehaktballetjes
Ingrediënten
Gehaktballetjes
- 1 kilo half om half gehakt
- 2 el cajun kruiden
- 1 tl cacao
- 1 tl chilipoeder
- 2 el paneermeel
- peper en zout
Chili con carne
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 2 el tomatenpuree
- 1 el cajun kruiden
- 1 el paprikapoeder
- 1 tl cacao
- 1 tl chilipoeder
- 1 tl kaneel
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 tl suiker
- 200 ml runderfond
- 0,5 flesje stout bier
- 400 gram kineybonen
- 1 el gedroogde oregano
Garnering
- crème fraîche
- jalapeño dressing
Instructies
Gehaktballetjes
- Meng voor de gehaktballetjes het gehakt met alle overige ingrediënten voor de gehaktballetjes. Breng op smaak met peper en zout en bak een proefstukje om te checken of het gehakt voldoende op smaak is.
- Rol kleine gehaktballetjes en bak ze in een grote wokpan (zonder olie) mooi bruin. Schep ze uit de pan en bewaar ze in een grote schaal of op een bord.
Chili con carne
- Maak de uien schoon en snipper ze. Bak de ui in dezelfde pan mooi zacht. Maak de knoflook schoon en snipper ook. Voeg ook toe aan de pan en bak een paar minuutjes mee.
- Voeg de tomatenpuree toe, samen met alle kruiden. Bak nog een paar minuten mee.
- Voeg dan de tomatenstukjes, suiker, fond en het bier toe. Roer goed door elkaar. Giet de bonen af en voeg deze samen met de oregano toe. Roer er nu ook voorzichtig de gehaktballetjes doorheen.
- Laat zonder deksel pruttelen totdat de saus mooi ingedikt is. Serveer met (witte) rijst en schep er de crème fraîche overheen. Lekker met een beetje jalapeño dressing.