Elke maand zet ik de best bekeken nieuwe recepten van de afgelopen maand voor je op een rijtje! En deze keer is het tijd voor de beste recepten van December. En ik heb weer wat heerlijke recepten voor je gemaakt! Heerlijk gevarieerd en van verschillende delen in de wereld. Waar ga jij mee beginnen?
1. Bastogne tiramisu
December heeft natuurlijk in het teken gestaan van Kerst! En dat zie je ook wel terug in de recepten die ik heb gedeeld en die jullie goed ontvangen hebben op Instagram die goed bezocht zijn op mijn website! Waaronder deze heerlijke bastogne tiramisu. Een super leuke variant op de klassieke tiramisu, maar dan dus met de heerlijke bastogne koeken. Niet alleen leuk met Kerst, maar ook als je weer een keer wat speciaals op tafel wil zetten 🙂
2. Ferrero rocher bombe
Deze ferrero rocher bombe maakte ik al een paar jaar geleden, maar ik vind het zo’n mooi recept, dat ik deze graag nog een keer deel. En jullie bleken het ook een mooi recept te vinden, want ik kreeg er ontzettend veel leuke reacties op. Je maakt een heerlijke zachte core van chocolade ganache met hazelnoten, een laag (zelfgemaakt) hazelnoten ijs en een heerlijke krokante chocoladelaag met hazelnoot. Een heerlijke take op ferrero rocher!
3. Gorgonzola ijs
De desserts deden het goed dit jaar! Als onderdeel van mijn 8-gangen wijndiner voor mijn wijnclub, maakte ik gorgonzola ijs met px sherry stroop en geroosterde druiven. Ik maakte dit als soort van hartig/pre-dessert, voor het echt zoete dessert. En ondanks dat iedereen het spannend vond, viel het toch ook wel erg goed in de smaak! Je proeft namelijk wel het licht-pittige van de gorgonzola, maar het ijs blijft wel nog lekker zoet. Heerlijk met de zoete druiven en de px stroop.
4. Duif met polenta en truffel
Dit gerechtje met rosé gebakken duivenborst stond vorig jaar als hoofdgerecht bij mij op tafel op 1e Kerstdag. De polenta maakt het gerecht lekker romig, de duif bak je mooi rosé van binnen en de truffel en geroosterde groenten maken het gerechtje echt af. Ik maakte er daarnaast nog een Madeira saus bij en dat was misschien wel de topper van het gerecht. Deze saus was namelijk gewoon echt fantastisch lekker. En helemaal niet zo moeilijk om te maken 🙂
5. Coquille met ‘nduja boter
Dit is zo’n makkelijk gerechtje, maar het was hét gerecht van de avond. Ik maakte dit voor mijn wijnclub en schonk er een fantastische wijn bij. Het gerechtje zelf is eigenlijk super simpel. Krokant gebakken coquile op een bedje van romige polenta met ‘nduja boter erbij. Niet moeilijk om te maken, maar wel mega veel smaak! Precies hoe het hoort 🙂 En ‘nduja boter maak je gewoon lekker makkelijk door ‘nduja te smelten met wat boter. Simpel toch!
6. Tonijn tartaar
Ik eet niet zo vaak tonijn, maar als ik het eet, vind ik het toch altijd wel weer heel erg lekker. En dan het liefst rauw of net lichtjes aangeschroeid, bijvoorbeeld bij een tataki. Deze keer ging ik voor een heerlijke rauwe tonijn tartaar met stukjes grapefruit. Goed op smaak gebracht met sojasaus en sesam. En ik vind wakame ook altijd heerlijk bij Japanse smaken én bij tonijn. Dus win-win in dit gerechtje 🙂
7. Zalm ceviche met sangria de cava dressing
Ook zalm kun je heerlijk rauw eten. In dit recept combineerde ik heerlijke rauwe zalm met een dressing van sangria de cava met passievrucht. Daardoor krijg je een heerlijk fris en romig gerechtje. Een perfecte start van je diner! Ik at een keer ergens oesters met een sangria dressing, dus sindsdien wil ik daar al wat mee. Bij deze dus verwerkt in dit heerlijke simpele gerechtje 🙂
8. Geglaceerde eend
Ik maakte deze geglaceerde eend zelf als onderdeel van een Japanse hapjes-avond. Maar jullie maakten het volgens mij veel als voorgerechtje voor de feestdagen. Het recept is in ieder geval vaak bekeken op de website en goed ontvangen op Instagram 🙂 Snap ik, want het is een vrij makkelijk gerechtje om te maken en het ziet er supermooi uit. Let er wel op dat je de eend mooi rosé bakt van binnen, want je wil absoluut geen overbakken eend!
9. Côte de boeuf met beurre blanc
Ik heb sinds kort een sous vide apparaat en dat maakt rood vlees nóg lekkerder! Je behoudt namelijk alle mooie smaken en vleessappen in het vlees én je zorg voor een perfecte garing. Je hebt het niet per se nodig om dit gerecht te maken, maar het maakt het wel nóg lekkerder (en makkelijker). Anders is een kernthermometer in ieder geval wel aan te raden, zodat je het vlees niet doorbakt. Want dat is echt heel erg zonde!
10. Hartige panna cotta met gamba’s
Tot nu toe maakte ik eigenlijk alleen maar zoete panna cotta. Maar ik wilde graag een keer wat anders doen. Dus ik maakte een hartige panna cotta, gebaseerd op de Indiase keuken met prachtige gegrilde kurkuma gamba’s als topping. Een superleuke starter van je diner, zeker als je een keer echt wat anders op tafel wil zetten. Ook leuk als hapje tijdens je nieuwjaarsborrel bijvoorbeeld! Zo verras je je gasten gegarandeerd 🙂
Hopelijk geven bovenstaande recepten je wat leuke inspiratie voor deze maand, maar blijf vooral mijn website en Instagram in de gaten houden, want elke maand komen er weer heerlijke nieuwe recepten online! Ik heb in ieder geval nog veel nieuw lekkers voor je in petto 🙂