Dit idee zat al even in mijn hoofd.. Dus ik besloot dit te maken als een soort van pre-dessert. Dus in plaats van een kaasplankje, serveer je dit heerlijke kazige semi-hartig ijs. Ik wilde er eigenlijk verse vijgen bij serveren, maar die kon ik natuurlijk weer niet vinden. Dus toen bedacht ik dat gebakken druiven er ook wel heel erg lekker bij moesten zijn en dat was misschien wel nóg lekkerder dan verse druiven! Let wel op, want je ijs gaat er wel (harder) van smelten, maarja gewoon snel opeten en dan heb je er geen last van 😉
En wat zou je anders moeten drinken bij een kaasplankje met px stroop dan natuurlijk een goede px sherry? Nou dat moet Michelle ook gedacht hebben, want die nam een heerlijke px sherry mee. Voor de px sherry stroop gebruikte ik gewoon een goedkope variant, daar blijft namelijk toch weinig van over. Zonde om daar veel geld aan te besteden.
Ik vond dit een fantastisch lekker pre-dessert! Het ijs is zoet, maar niet te zoet en de gorgonzola proef je wel, maar niet te overheersend. Eigenlijk gewoon perfect in balans zoals je het wil 🙂 Al met al weer een goede ijssmaak gemaakt!
Benieuwd wat jij er van vindt!
Gorgonzola ijs met px sherry en druiven
Extra benodigdheden
- ijsmachine optioneel
- keukenmachine of blender optioneel
Ingredients
Gorgonzola ijs
- 5 eidooiers
- 1 el suiker
- 0,5 blikje gecondenseerde melk
- 200 gram gorgonzola
- 500 ml slagroom
- 200 ml melk
- mespunt zout
Pecannoten praliné
- 100 gram suiker
- 30 ml water
- 100 gram pecannoten
Px sherry stroop
- 400 ml px sherry
Gebakken druiven
- rode druiven
- scheutje olijfolie
Instructions
Gorgonzola ijs
- Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Mix de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het mengsel is dan in volume nagenoeg verdubbeld.
- Verwarm de helft van de slagroom met de melk. Snijd de gorgonzola in stukjes en smelt dit in het room-melk mengsel. Voeg ook het zout toe.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren. Doe het mengsel terug in de pan en laat op laag vuur langzaam indikken tot een soort dunne vla substantie. Roer goed door elkaar en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel. Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs. Zet het ijs ten minste 4 uur in de diepvries om te laten opstijven.
Pecannoten praliné
- Maak de karamel door de suiker met het water op laag vuur langzaam te verhitten totdat het mengsel begint te bubbelen (roer niet!). Laat op laag vuur bubbelen totdat de karamel mooi lichtbruin is.
- Haal van het vuur en roer er de pecannoten doorheen. Leg een velletje bakpapier klaar en giet het mengsel hierop uit. Laat uitharden en hak vervolgens grof met een scherp mes.
Px sherry stroop
- Kook de px sherry in tot een dunne stroop en laat afkoelen in een spuitflacon. Let op dat de stroop nog dikker wordt als deze afkoelt, laat 'm dus niet te ver inkoken. Je kunt de stroop uiteraard altijd later nog opwarmen en aanlengen met extra px sherry, mocht deze toch te dik zijn geworden.
Geroosterde druiven
- Zet een half uur voor serveren de oven op 180 graden. Doe de druiven in een ovenschaaltje en verdeel hier wat olijfolie overheen. Rooster de druiven in 20 tot 30 minuten of tot het velletje niet meer glanst en een beetje bobbelig wordt.
Bord opmaken
- Schep 2 bollen ijs in een mooi schaaltje of glas. Verdeel hier wat van de px sherry stroop overheen. Schep er wat van de druiven bij en garneer met de praliné.