Osso buco met sherry en gemengde paddenstoelen

Osso buco met sherry en gemengde paddenstoelen

Osso buco is echt een van de meest heerlijke Italiaanse gerechten! Vind ik in ieder geval 😉 En een echte Italiaanse osso buco maak je net wat anders dan deze. Zie dit vooral meer als een echte herfstversie van de osso buco! Net zo lekker, maar net wat herfstiger. Eigenlijk had ik dit gerecht als kerstrecept bedacht, maar het werd iets rustieker dan ik had gepland.. Waardoor ik het meer een goede herfst stoofpot vind dan een kerstrecept. Niet erg natuurlijk, zolang het maar lekker is! En dat is het sowieso 🙂

Bij een meer traditionele osso buco gebruik je geen sherry en voeg je bijvoorbeeld wel tomaten en rode wijn toe aan de saus. In deze versie wil ik het dus iets anders doen om een meer herfstige versie van de osso buco te maken. Zo bak ik er bijvoorbeeld ook nog wat heerlijke gemengde paddenstoelen (ik gebruikte cantharellen en kastanjechampignons) bij en maakte ik er een simpele romige polenta bij.

Maar je kunt bijvoorbeeld ook wat tagliatelle, stokbrood of een simpele risotto met wat saffraan maken voor er bij. Of eet het gewoon lekker zo! 🙂 En wat ook echt ideaal is, is dat je dit recept prima al ’s middags kunt maken. Ga je het toch voor kerst maken, dan is dat natuurlijk perfect! Je kunt zelfs de paddenstoelen al vooraf wokken en ze voor het serveren door de saus scheppen. En ga je het gewoon een keer in het weekend maken, dan is het natuurlijk ook heel fijn dat je het gewoon overdag al kunt maken 😉 Houd de deksel op de pan en laat deze in de oven staan. Dan heb je het in de avond zo weer warm.

Smakelijk!

Osso buco met sherry, witte wijn en gemengde paddenstoelen: Herfst osso buco

Herfst osso buco met sherry en paddenstoelen

Voorbereiding 30 min
Bereiding 3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 min
Porties: 4 porties

Ingrediënten

  • 4 kalfsschenkels (of runderschenkels)
  • peper en zout
  • bloem
  • flinke klont boter
  • scheutje olijfolie
  • 4 uien
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 winterpeen
  • flinke scheut sherry
  • 2x zoveel witte wijn als sherry
  • 1 pot runderfond
  • bosje verse tijm
  • bosje verse rozemarijn
  • 3 laurierblaadjes

Gemengde paddenstoelen

  • 750 gram gemengde paddenstoelen naar keuze
  • scheutje olijfolie
  • 1 teentje knoflook
  • zout en peper
  • 2 el gedroogde Italiaanse kruiden (bijv. oregano, tijm, rozemarijn)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hete lucht). Dep de schenkels droog en kruid ze met peper en zout. Doe wat bloem in een diep bord en haal de schenkels hier doorheen totdat ze volledig bedekt zijn met bloem. Schud de overtollige bloem er vanaf.
  • Verhit een flinke klont boter en een scheut olijfolie in een ovenbestendige braadpan en bak hier de schenkels aan beide kanten mooi bruin in. Haal de schenkels vervolgens uit de pan, maar bewaar het bakvet.
  • Maak de ui en de knoflook schoon en snipper beiden. Fruit nog even aan in het bakvet. Maak de wortel schoon en rasp deze. Doe de wortelrasp bij de ui in de pan en bak eventjes mee. Blus vervolgens af met de sherry. Voeg dan de wijn, het runderfond, de tijm, rozemarijn en laurier toe. Roer goed door en leg de schenkels terug in de pan. Schep wat van de saus over de schenkels en doe het deksel op de pan.
  • Laat de schenkels 2 tot 3 uur stoven in de oven of totdat het vlees van het bot valt. Draai de schenkels om het half uur om en schep wat saus over de schenkels.

Gemengde paddenstoelen

  • Wrijf de paddenstoelen schoon en snijd de grote exemplaren wat kleiner. Verhit een scheutje olie in een wokpan. Maak de knoflook schoon en snipper deze. Wok de paddenstoelen met de knoflook, peper, zout en kruiden totdat ze nét gaar zijn. Serveer de osso buco met de paddenstoelen en eventueel wat stokbrood, een simpele risotto, pasta of polenta.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling