Ik ben zelf groot fan van blauwe kaas. Maar omdat mijn vriend er niet van houdt, eten we eigenlijk nooit iets met blauwe kaas. Vind ik heel erg jammer. Dus als hij er niet is, dan neem ik het er van! Ik wilde eerst eigenlijk ravioli maken, maar dat vond ik een beetje overdreven voor mij alleen :p Dus besloot ik er een versimpelde versie van te maken. Een gewone pasta dus. Met gorgonzola, druiven en walnoten.
En met die heerlijke ingrediënten combinatie krijg je een heerlijk umami en zoutig gerechtje. Waar de druiven en de walnoten een heerlijk contrast vormen. Waardoor het toch zelfs nog een beetje fris wordt. Het is wel echt een heel zwaar gerecht. Schep dus vooral niet teveel op en compenseer de heftige pasta met een lekkere lichte salade 🙂
Ik bewaar het pastawater altijd voor als de saus wat te dik wordt. En met de stevige gorgonzola en ricotta kan je saus aardig dik worden. Als je merkt dat je saus wat dikker wordt, dan kun je wat pastawater toevoegen. Te dun maak je de saus waarschijnlijk niet, want je kunt ‘m altijd weer inkoken.
Enjoy!
Pasta met gorgonzola en druiven
13 oktober 2025Ingrediënten
- 300 gram korte pasta
- 200 gram guanciale
- 2 sjalotten
- 3 teentjes knoflook
- 200 gram gorgonzola
- 200 gram ricotta
- 100 gram rode druiven
- handjevol walnoten grof gehakt
- geraspte parmezaanse kaas
Instructies
- Kook de pasta volgens de bereidingswijze op de verpakking al dente in ruim gezouten water. Bewaar wat van het pastawater.
- Snijd de guanciale in blokjes en bak mooi krokant in een droge koekenpan of wokpan. Schep uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bewaar het bakvet.
- Maak de sjalot schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak mooi zacht in het achtergebleven bakvet.
- Maak nu ook de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak nog een minuutje mee.
- Voeg dan ook de gorgonzola en de ricotta toe, samen met een flinke soeplepel van het pastawater. Roer goed door elkaar totdat de saus wat dikker wordt, maar nog niet te dik is.
- Halveer de druiven en hak de walnoten fijn. Roer dit samen met de pasta door de saus. Breng op smaak met de parmezaanse kaas.






