Met dit super makkelijke recept kan écht iedereen focaccia maken! Je hoeft het deeg namelijk niet eens te kneden. Als je het deeg gewoon goed door elkaar spatelt en 4x de stretch & fold doet krijg je een mooi stevig en luchtig deeg dat uiteindelijk resulteert in een supermooie fluffy en vettige focaccia. Precies zoals je ‘m wil!
En voor de toppings kies ik een keer voor wat anders 🙂 Ik weet dat niet iedereen van deze smaken houdt, daarom kun je ook zelf kiezen hoe sterk je de blauwe kaas wil hebben die je gebruikt. Weet wel dat de rode druiven een heel mooi contrast vormen met de blauwe kaas. Dus ook als je heel sterke blauwe kaas kiest.
Een heerlijk luchtig brood voor op een borrelplank of voor bij een kaasplankje. Je hoeft er op zich niet echt iets op te smeren, omdat de smaak al hartstikke intens en lekker is. Maar een beetje olijfolie met zeezout om in te dippen is natuurlijk altijd lekker 🙂
Smakelijk!
No knead focaccia met blauwe kaas en druiven
Ingredients
Deeg
- 7 gram gedroogde gist
- 0,5 tl suiker
- 500 ml lauwwarm water
- 530 gram (Amerikaanse) patentbloem
- 1 el zout
Topping
- 150 gram blauwe kaas naar keuze
- 100 gram rode druiven
- paar takjes rozemarijn
- grof zeezout naar smaak
Instructions
Deeg
- Meng met een vork het lauwwarme water met de suiker en de gedroogde gist in een ruime mengkom. Laat dit zo'n 10 minuten staan totdat zich een schuimlaagje bovenop vormt. Gaat het niet schuimen? Dan is je gist wellicht niet goed of je water te heet. Begin in dat geval opnieuw.
- Spatel vervolgens de bloem en het zout erdoor totdat alles net gemengd is. Doe wat olijfolie in een grote kom en stort hier het deeg in. Sprenkel hier ook nog wat extra olijfolie overheen.
- Knoop hier een plastic zak omheen of dek strak af met plasticfolie. Laat het deeg op een warm plekje in 45 minuten tot 1 uur in volume verdubbelen.
Stretch & Folds
- Haal het plastic van de kom. Vet je handen goed in met wat olie. Pak één kant van het deeg en trek dit voorzichtig uit (zorg ervoor dat het niet scheurt) en vouw dit over de bovenkant van het deeg heen.
- Doe dit vervolgens ook met de andere kant van het deeg (tegenover de kant die je net hebt gedaan) en vervolgens ook met de zijkanten (1 voor 1). Pak de deegbal dan op en draai deze om.
- Laat het deeg vervolgens weer 30 tot 45 minuten afgedekt rijzen. Herhaal deze stap totdat je de stretch and fold 4 keer hebt gedaan (met telkens tussenpauzes van 30 tot 45 minuten). Laat het deeg na de laatste stretch and fold nog 30 tot 45 minuutjes rusten.
Overnight
- Wrijf een grote vierkante bakvorm, ovenschaal of braadslee in met olijfolie en stort hier het deeg in. Sprenkel hier ook nog wat extra olijfolie overheen. Knoop de zak hier weer goed omheen en zet 2 dagen en nachten in de koelkast.
- Haal het deeg uit de koelkast en laat het in zo'n 2 tot 3 uur op kamertemperatuur komen en rijzen.
Focaccia toppen en afbakken
- Verwarm de oven voor op 240 graden. Besprenkel nog wat extra olijfolie over het deeg en maak putjes in het deeg met je vingers, houd luchtbellen zoveel mogelijk heel.
- Brokkel de blauwe kaas over het deeg en verdeel ook de druiven over het deeg. Haal de naaldjes van de takjes rozemarijn en verdeel dit ook over het deeg. Strooi er ook nog wat grof zeezout overheen.
- Bak de focaccia in zo'n 20 minuutjes mooi bruin, krokant en luchtig. Dek af met een schone theedoek totdat je het brood aansnijdt.