Ik houd heel erg van kaas. Veel kaas en veel verschillende soorten kaas. Maar helaas vind manlief sommige kazen iets te heftig.. Dus toen ik alleen voor mezelf kon koken, greep ik mijn kans en maakte ik deze heerlijke macaroni uit de oven met blauwe kaas. Met een heerlijk krokant gegratineerd laagje.
Ik gebruikte roquefort voor deze macaroni, maar je kunt zelf kiezen welke blauwe kaas jij het lekkerst vindt. Houd je van heftige blauwe kaas? Kies dan voor een extra pittige blauwe kaas, bijvoorbeeld blue stilton. Houd je van milde schimmelkaas? Kies dan bijvoorbeeld voor een zachte gorgonzola.
En het fijne van deze heerlijke (machtige) macaroni, is dat ie zo klaar is! Kwestie van de pasta koken, een sausje maken en hup de oven in. Meestal neem ik namelijk de moeite niet om te koken als ik maar alleen ben. Maar met zo’n makkelijk recept, heb ik eigenlijk geen enkel excuus meer.
Om de heftige smaken van de machtige macaroni te combineren, raad ik wel aan om er een lekkere frisse salade bij te eten. Ik vind fruit altijd heel mooi gaan met kaas, vooral druiven. Ik maakte dus een simpele salade erbij met wat rode druiven, walnoten en zachte buffel mozzarella. Met een klein scheutje balsamico azijn (of balsamico dressing), heerlijk!
Smakelijk!
Blauwe kaas macaroni uit de oven
Ingrediënten
- 200 gram macaroni
- 50 gram boter
- 50 gram bloem
- 200 ml melk
- 100 gram blauwe kaas
- 50 gram cheddar geraspt
- peterselie
- peper en zout
- broodkruimels (of panko)
- parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven op 200 graden op de grillstand.
- Kook de macaroni gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking in een pan met ruim gezouten kokend water.
- Verwarm ondertussen de boter in een pannetje en voeg de bloem toe als de boter is gesmolten. Bak de bloem een paar minuutjes mee totdat de bloem iets is gegaard.
- Voeg nu zoveel melk toe (tenminste 200 ml) totdat je een mooie gladde saus hebt.
- Smelt vervolgens de kaas door je saus en roer goed door totdat alle kaas gesmolten is. Breng op smaak met peper, evt. zout en peterselie. Roer de kaassaus door de macaroni en verdeel dit over een ovenschaal.
- Bestrooi met het broodkruim en de geraspte parmezaanse kaas totdat de macaroni helemaal bedekt is en bak dit ongeveer 5 – 10 minuutjes in de oven of totdat de bovenkant mooi gegratineerd is.
- Let op! Met de grillstand kan het hard gaan, houd je pasta dus goed in de gaten.
Heerlijk gerecht! Ik heb alleen 220gr roquefort gebruikt én totaal een heel zakje pasta kaas.
Mijn tip zou zijn: doe er nog hamblokjes door en rode ui in ringen. Voor de pittige eters zou zelf een tlp Chili vlokken mss lekker zijn!
Klinkt als goede extra tips! Lekker ?