Vroeger kwam ik met mijn ouders vaak in Zeeland en in een van de strandtenten waar we vaak kwamen stond een dergelijk gerecht op de kaart. Ik kan het me in ieder geval herinneren als een ovenschotel met gamba’s in tomatensaus en een romige kaaslaag. Daar kreeg je dan versgebakken stokbrood bij om lekker te dippen. De bechamelsaus zat er denk ik niet bij, maar is wel een erg lekkere toevoeging!
Ik weet eigenlijk niet zeker of ik het ooit zelf heb besteld, of dat ik het alleen maar van mijn moeder heb geproefd, maar ik weet wel dat ik het lekker vond 🙂 En dat is genoeg om er zelf een variant op te maken!
Dus mijn versie van een ovenschotel met gamba’s in tomatensaus en een heerlijke romige gratinlaag! En mijn advies zou ook zijn om er wat stokbrood bij te bakken en die heerlijke saus helemaal op te deppen! Genieten hoor 🙂
Smakelijk!
Gamba’s in tomatensaus uit de oven
Ingrediënten
- scheutje olijfolie
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 el tomatenpuree
- 1 blikje tomatenblokjes
- scheut witte wijn
- 1 el balsamico azijn
- 30 gram geraspte parmezaanse kaas
- zout en peper
- 500 gram gamba's
Bechamelsaus
- 30 gram ongezouten roomboter
- 30 gram bloem
- 300 ml melk
Gratinlaag
- 1 grote bol niet-buffel mozzarella
- parmezaanse kaas
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden, op de grillstand.
- Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een scheutje olie in een grote wokpan en bak hier de ui glazig in.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan de ui in de pan en bak een minuutje of 2 mee.
- Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak ook een paar minuutjes mee. Blus af met de witte wijn.
- Breng de tomatensaus op smaak met de balsamico azijn, zout, peper en geraspte parmezaanse kaas. Roer goed door elkaar en houd op laag vuur warm.
Bechamelsaus
- Maak ondertussen de bechamelsaus door de boter in een diepe steelpan te smelten. Voeg hier de bloem aan toe zodra de boter volledig is gesmolten. Bak de bloem een paar minuten mee totdat deze gaar is.
- Voeg vervolgens de melk beetje bij beetje toe aan de gebakken bloem en klop goed door met een garde, totdat je de juiste dikte van de saus hebt bereikt (misschien heb je niet alle melk nodig). Je wil een mooie dikke bechamelsaus hebben.
Ovenschotel
- Roer de gamba's door de tomatensaus en doe dit in een ovenschaal. Giet daar voorzichtig de bechamelsaus overheen.
- Snijd de mozzarella in plakjes en verdeel deze over de ovenschotel. Rasp hier ook nog wat verse parmezaanse kaas overheen.
- Grill in de oven totdat de mozzarella mooi gegratineerd is.