Sinds ik een ijsmachine heb, maak ik regelmatig zelf ijs. En dat is heel erg leuk, want daar komt geen einde aan. Er blijven altijd wel leuke nieuwe smaken om te proberen, bijvoorbeeld dit heerlijke tiramisu ijs! Net zoals de ‘gewone’ tiramisu, maar dan in ijs-vorm.
Met de originele Italiaanse lange vingers: savoiardi die net wat luchtiger en een stuk zachter zijn dan de Nederlandse lange vingers. En dat is perfect voor tiramisu ijs! Deze lange vingers worden namelijk een stuk zachter door de koffie dan de gewone, waardoor ze niet te hard blijven in het ijs. Ik heb het namelijk ook geprobeerd met de gewone lange vingers, en het verschil is groot. Kijk dus vooral even of je deze echte lange vingers kunt vinden 🙂
Wil je een alcoholvrije tiramisu maken, dan kun je de marsala achterwege laten, net zo lekker maar dan ook geschikt voor kinderen! De perfecte afsluiter van een Italiaans diner, geniet ervan!
Tiramisu ijs
Extra benodigdheden
- ijsmachine optioneel
Ingrediënten
Mascarpone ijs
- 5 eidooiers
- 2 el suiker
- 350 ml slagroom
- 250 gram mascarpone
- 1 blikje gecondenseerde melk
Tiramisu ijs
- 1 pak savoiardi Italiaanse lange vingers
- 2 kopjes sterke koffie
- scheutje marsala
- cacao
Instructies
Mascarpone ijs
- Splits de eieren, je hebt voor dit recept alleen de dooiers nodig. Mix de dooiers met de suiker tot een mooi bleek luchtig mengsel met de mixer. Dit kan zo'n 10 minuutjes duren. Het mengsel is dan in volume nagenoeg verdubbeld.
- Verwarm de helft van de slagroom met de mascarpone en de gecondenseerde melk tot net niet aan de kook. Klop goed door met de garde. Draai dan het vuur laag.
- Giet dit verwarmde mengsel langzaam bij de gemixte eidooiers onder regelmatig roeren.
- Laat het ijsmengsel op laag vuur langzaam indikken tot een soort vla substantie. Roer goed door elkaar, zeef het en laat afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de andere helft van de slagroom stijf en spatel dit voorzichtig door het ijsmengsel.
- Als je een ijsmachine gebruikt, kun je nu het mengsel in de ijsmachine doen en deze zo'n 60 tot 90 minuten laten draaien.
- Gebruik je geen ijsmachine? Doe het mengsel dan in een diepvriesbak en roer het ijs om het half uur/uur met een garde door. Zo voorkom je ijskristallen en krijg je heerlijk romig ijs.
Tiramisu ijs
- Zet een grote diepvriesbak klaar waar je het tiramisu ijs in kunt samenstellen. Zet 2 koppen sterke koffie en meng dit met een scheut marsala.
- Dip de lange vingers 1-voor-1 in in de koffie en leg ze in 1 enkele laag in de diepvriesbak.
- Schep hier de helft van het ijs op en volg met nog een laagje in koffie gedoopte lange vingers. Dek af met nog een laag ijs en zet het tiramisu ijs in de vriezer.
- Bestrooi het tiramisu ijs voor het serveren met wat gezeefde cacao. Smakelijk!