Ik maakte deze koeken op verzoek van een vriendin die er een foto van doorstuurde ‘Deze wil ik!’. En met mijn basis koekjes recept, kan ik dit natuurlijk prima maken :p Extra leuk, omdat ik sowieso een beetje aan het experimenteren ben met opspuiten en koekjes met een topping (in plaats van een vulling). Je kunt deze grote koeken namelijk net zo leuk versieren als cupcakes. En persoonlijk vind ik dit dan lekkerder dan een cupcake!
Deze keer dus pistache koeken. Heerlijke dikke koeken goed op smaak gebracht met een super romige en zachter botercrème topping met een vleugje mascarpone. En natuurlijk afgemaakt met cacao! Je kunt ook nog een scheutje koffielikeur door de koeken (of de topping doen), maar ik had een zwangere gast, dus deze werden gewoon preggo-proof.
Ik serveerde ze als dessert, maar deze koeken zijn natuurlijk ook perfect bij een goede kop koffie of een cappuccino. Volgens mijn collega’s in ieder geval, want ik drink zelf geen koffie :p
Geniet ervan!
Tiramisu koeken
Extra benodigdheden
- spuitzak
- standmixer
Ingrediënten
Koeken
- 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 160 gram kristalsuiker
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 350 gram tarwebloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 2 staafjes oplosespresso
- mespunt zout
Topping
- 200 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 100 gram poedersuiker
- 100 gram mascarpone
- cacao
Instructies
Koekjesdeeg
- Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is.
- Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt.
- Mix er dan de bloem, oplosespresso, het bakpoeder en het zout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen.
- Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak mooie grote bollen van het deeg en leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 10 grote koeken maken.
- Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm dan de oven op 220 graden.
- Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn. Haal ze uit de oven. Zorg voor voldoende afstand tussen de koeken, want ze zullen in de oven nog uitlopen.
- Druk de koekjes eerst wat platter met de bolle kant van een lepel en maak de koekjes daarna wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
- Laat de koekjes nog ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen, doe ze daarna voorzichtig over op een afkoelrek of ovenrooster en laat volledig afkoelen.
Topping
- Maak de vulling door de boter en de poedersuiker met een (stand)mixer luchtig te kloppen. Klop voor ongeveer 10 minuten totdat je een mooie bijna witte crème hebt.
- Klop in een aparte kom de mascarpone luchtig (kort) en spatel dit voorzichtig door de botercrème. Doe over in een spuitzak met ronde spuitmond.
- Spuit de botercrème in een mooie spiraal op de koeken en bestrooi (door een zeefje) met de cacao.