Crème brûlée koeken

Crème brûlée koeken

Ik maakte een soort gebakjes, maar dan van koekjes. Waarbij ik het koekje als bodem (of meer als kuipje misschien) gebruikte voor de vulling van crème brûlée. En zo krijg je heerlijke crème brûlée koeken! Zo heerlijk en rijk dat het net gebakjes zijn! Ik maakte best grote koeken, maar je kunt ook voor kleinere gaan, ze zijn namelijk best machtig :p

Voor het bakken maak je al een mooie kuil in het midden van de koek. Maar omdat de koekjes nog wat uitzetten in de oven, moet je de kuil na het bakken weer wat dieper maken. Je wil namelijk wel dat je de koeken mooi kunt vullen met de crème brûlée vulling. Extra lekker namelijk als ze goed gevuld zijn!

Omdat je slagroom en eieren in de vulling gebruikt, kun je deze crème brûlée koeken het beste in de koelkast bewaren. Dan blijven ze het lekkerst. Het kan wel dat de suikerlaag wat zacht wordt. Strooi er dan nog een klein beetje suiker overheen en bruleer opnieuw. Dan is je suikerlaagje weer heerlijk krokant!

Smakelijk 🙂

Crème brûlée koeken
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Crème brûlée koeken

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Rusten:1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur
Porties: 12 koeken
Author: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • brûlée brander

Ingrediënten

Koekjesdeeg

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 120 gram witte basterdsuiker
  • 140 gram kristalsuiker
  • 20 gram vanillesuiker
  • 2 eieren
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 380 gram tarwebloem
  • mespunt zout
  • 200 gram witte chocolade

Crème Brûlée vulling

  • 400 ml slagroom
  • 1 vanillestokje
  • 130 gram kristalsuiker
  • 6 eieren
  • 3 el maïzena

Topping

  • extra kristalsuiker

Instructies

Koekjesdeeg

  • Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker totdat het mengsel mooi luchtig is.
  • Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt.
  • Zeef de bloem en het bakpoeder en mix dit er samen met het mespunt zout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt.
  • Hak de witte chocolade grof en roer dit ook door het deeg. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen.
  • Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Maak mooie grote bollen van het deeg en druk ze een beetje plat. Maak een kuil in de koek (met opstaande buitenrand) zodat je deze straks kunt vullen met de crème brûlée vulling. leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken.
  • Leg de deegkoeken voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm dan de oven op 220 graden.

Crème brûlée vulling

  • Maak ondertussen de vulling. Doe de slagroom in een pannetje, samen met de helft van de suiker. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Voeg het stokje en het merg toe aan de slagroom. Verwarm dit, maar breng het niet aan de kook.
  • Klop ondertussen de eieren met de andere helft van de suiker en de maïzena luchtig in een grote mengkom.
  • Haal het vanillestokje uit de room en schenk de hete room onder regelmatig kloppen bij het eimengsel. Doe dit terug in de pan en laat op middelhoog vuur indikken tot een dikke vla.
  • Doe de vulling over in een platte schaal en dek af met plasticfolie, leg het plasticfolie op de crème brûlée vulling zodat er geen velletje ontstaat. Laat volledig afkoelen in de koelkast.

Koeken afbakken

  • Leg de deegkoeken op voldoende afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
  • Druk de kuil in de koeken een beetje plat met de bolle kant van een lepel (of met je vinger/duim) zodat je een mooie kuil hebt met opstaande randen. Maak ze ook wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
  • Laat de koeken 10 minuten op de bakplaat afkoelen, schep ze daarna over naar een rooster. Laat ze dan volledig afkoelen.

Koeken vullen

  • Mix de vulling nog een keer door en doe over in een spuitzak met een grote ronde spuitmond. Vul de koeken rijkelijk met de crème brûlée vulling.
  • Strooi hier wat kristalsuiker overheen en bruleer met een brûlée brander totdat je een mooie bruine krokante laag op de vulling hebt. Enjoy!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.