Ik wilde dit al een hele tijd maken, maar om de één of andere manier stel ik het maken van crème brûlée altijd uit. Omdat het in m’n hoofd moeilijk is, terwijl ik eigenlijk weet dat het dat niet is. Dus voordat ik een recept voor ‘gewone crème brûlée’ heb, maakte ik deze crème brûlée taart :p
die de eerste keer niet helemaal goed ging. Mijn bodem was te dik en ik had ‘m niet lang genoeg blind gebakken. Daardoor was het deeg niet helemaal gaar en werd een deel van de vulling opgezogen door de deegbodem. Ook waren de verhoudingen van m’n deeg niet helemaal goed. Nu wel gelukkig!
Houd er wel rekening mee, dat de taart het lekkerste is als je ‘m pas bruleert net voor het serveren. Daarna kan de suiker wat zacht worden. Dit kun je gelukkig wel relatief makkelijk oplossen. Strooi nog een klein beetje suiker over de taart en bruleer nog even kort.
Smakelijk!
Crème brûlée taart
Extra benodigdheden
- patisse quichevorm 24 cm diameter
- brûlée brander
- bakbonen of gedroogde bonen
Ingrediënten
Deeg
- 300 gram tarwebloem
- 100 gram kristalsuiker
- snuf zout
- 140 gram kouder ongezouten roomboter
- 2 el ijswater
- 1 ei
Vulling
- 400 ml slagroom
- 1 vanillestokjes
- 130 gram kristalsuiker
- 6 eidooiers
Topping
- extra kristalsuiker
Instructies
Deeg
- Doe de bloem, 100 gram suiker en het zout in een mengkom en voeg hier de koude boter in kleine blokjes aan toe. Kneed dit door elkaar tot een kruimelig deeg.
- Voeg dan het ei en het ijswater toe en kneed tot een mooi stevig deeg. Rol het deeg tot een bolletje, pak in met plasticfolie en laat een half uurtje rusten in de koelkast. Maak ondertussen de vulling.
Vulling
- Doe de slagroom en de helft van de suiker (65 gram) in een pannetje. Snijd het vanillestokje doormidden en schraap het merg eruit. Doe dit bij de melk en de suiker. Verwarm dit totdat het net niet kookt.
- Mix ondertussen de 6 eidooiers samen met de andere helft van de suiker (65 gram) tot een mooi luchtig geheel.
- Haal het vanillestokje uit het slagroommengsel en giet de warme slagroom langzaam bij de eidooiers. Blijf kloppen met de garde terwijl je de slagroom erbij giet. Mix goed door elkaar.
- Doe het mengsel terug in de pan en laat het onder regelmatig roeren mooi indikken tot een mooie dikke custard.
Taart maken
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit tot een mooie dunne ronde plak. Waarschijnlijk heb je niet al het deeg nodig, anders wordt je bodem heel dik. Je kunt de rest van het deeg als een bolletje inpakken en invriezen voor een volgende keer.
- Vet je vorm goed in met boter of olie en bekleed met de deeglap (ook de zijkanten). Prik wat gaatjes in de bodem. Leg hier een bakpapiertje op en vul met de bakbonen.
- Bak de vulling zon 20 minuten blind zodat deze al wat gaar en stevig wordt. Haal de bakbonen en het bakpapiertje eruit en bak nog zo'n 10 tot 15 minuten totdat het deeg wat bruiner en steviger is. Laat even kort uitharden buiten de oven.
- Doe de vulling over in de gebakken taartbodem en bak nog zo'n 30 minuten totdat de vulling ook mooi gaar is.
- Laat de taart op kamertemperatuur afkoelen. Dit kan wel een paar uur duren. Bruleer de taart net voor het serveren. Bestrooi de taart met een dun laagje kristalsuiker en bruleer deze mooi bruin en hard!