Ik vind koekjes maken altijd heel erg leuk en lekker. Ze zijn simpel om te maken en je kunt er eigenlijk vanalles mee. Deze keer liet ik me inspireren door churros met chocoladesaus, maar maakte dit in koekjesvorm! Heerlijke grote kaneelkoeken met een smeuïge vulling van hazelnoot-chocoladepasta, heerlijk toch!
Ze zijn het lekkerst als je ze meteen eet, maar je kunt ze gelukkig ook prima bewaren. Bewaar ze een paar dagen (goed luchtdicht verpakt) op kamertemperatuur, of tot een week als je ze gekoeld bewaard. Je kunt ze zelfs invriezen! Dan blijven ze enkele weken tot maanden goed. Zo heb je altijd een heerlijke koek om van te genieten 🙂 Even laten ontdooien en klaar!
Met mijn basis Amerikaanse (chocolate chip) cookies recept kun je eindeloos variëren. Ik gebruik deze eigenlijk ook altijd als basis voor mijn variaties. Lekker en makkelijk! Wat wil je nog meer? 🙂
Geniet ervan!
Churros koeken
Ingrediënten
- 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
- 120 gram lichtbruine basterdsuiker
- 160 gram kristalsuiker
- 2 eieren op kamertemperatuur
- 1 tl vanille extract
- 380 gram tarwebloem
- 1,5 tl bakpoeder
- 1 el kaneel
- mespunt zout
- kaneelsuiker
- chocolade hazelnootpasta
Instructies
- Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de basterdsuiker en kristalsuiker totdat het mengsel mooi luchtig is.
- Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt. Mix er dan ook het vanille extract doorheen.
- Zeef de bloem en het bakpoeder en mix dit er samen met de kaneel en het mespunt zout doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar totdat de bloem net is opgenomen.
- Doe de kaneelsuiker in een kommetje. Leg een vel bakpapier klaar en schep met een ijsschep mooie porties deeg uit je kom. Rol ze rijkelijk door de kaneelsuiker. Maak mooie grote bollen van het deeg en leg deze op het bakpapier. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken.
- Leg de deegbollen voor tenminste 1 uur in de koelkast totdat de boter weer goed gestold is. Verwarm dan de oven op 220 graden.
- Doe de chocolade-hazelnootpasta in een spuitzak met stevige ronde spuitmond en leg deze alvast klaar.
- Leg de deegbollen op voldoende afstand van elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak de koekjes ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
- Druk de koeken een beetje plat met de bolle kant van een lepel en maak ze ook wat ronder door ze rond de draaien met een ronde cookiecutter of de rand van een rond kommetje.
- Je gaat ze nu ook meteen vullen. Steek de spuitzak bovenin het koekje en spuit de vulling in het koekje totdat het koekje bovenop begint te scheuren. Haal dan voorzichtig de spuitzak uit het koekje en blijf de vulling er zachtjes inspuiten totdat er een klein beetje vulling uit het koekje steekt. Bij het afkoelen, zal de vulling namelijk nog wat 'krimpen'.
- Laat de koekjes nog ongeveer 10 minuten op de bakplaat afkoelen, doe ze daarna voorzichtig over op een afkoelrek of ovenrooster. Laat de koekjes volledig afkoelen.