Chocolate chip cookies (American cookies)

Chocolate chip cookies (American cookies)

Wie kent ze nou niet en wie vindt ze nou niet heerlijk?! Die lekkere dikke Amerikaanse cookies. Met een knapperig randje, maar nog lekker zacht en chewy van binnen. I love them! Dus hier moest een mooi recept voor komen. Dit was mijn eerste cookie recept op eviekookt, waarna er nog vele zijn gevolgd. Op basis van dit fantastische basisrecept!

Ik wilde die heerlijke dikke chocolate chip cookies maken. Dus ik ben eens op onderzoek uitgegaan wat de beste combinatie van ingrediënten is, om ze zo dik en chewy mogelijk te krijgen. En ik denk dat dit een mooi resultaat is geworden. Ik heb geëxperimenteerd met verschillende combinaties en verhoudingen en bij mij geeft dit het mooiste resultaat. Kijk bijvoorbeeld uit met de hoeveelheid bakpoeder en bakingsoda. Gebruik je hier teveel van, dan kan het bitter worden.

Voor de chocoladestukjes kun je in principe elke reep chocolade gebruiken die je wil. Ik gebruikte voor deze cookies 100 gram witte chocolade, 100 gram melkchocolade en 100 gram pure chocolade. Maar wil je liever alleen pure, melk of witte chocolade gebruiken, be my guest! Dat smaakt namelijk ook prima 🙂 Let wel op dat als je alleen witte chocolade gebruikt, je koekjes al gauw erg zoet kunnen worden. Als je daar van houdt, lekker doen dus 😉

Smakelijk!

Chocolate chip cookies (American cookies)

Chocolate chip cookies (American cookies)

Voorbereiding 15 min
Bereiding 10 min
Totale bereidingstijd: 25 min
Porties: 12 koekjes

Ingrediënten

  • 150 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 100 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 50 gram kristalsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 2 eieren
  • 300 gram bloem
  • 1 tl maizena
  • 1 tl bakingsoda
  • 0,5 tl bakpoeder
  • 300 gram chocolade (ik gebruikte witte, melk en pure chocolade)

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 220 graden. Snijd de roomboter in kleine blokjes en mix dit met de lichtbruine basterdsuiker, kristalsuiker en vanillesuiker totdat het mengsel mooi luchtig is. Mix hier vervolgens de eieren 1 voor 1 doorheen totdat je een smeuïg en luchtig mengsel hebt.
  • Mix er dan de bloem, maizena, bakingsoda en bakpoeder doorheen. Ga verder met een stevige houten lepel als het deeg te dik wordt. Meng het goed door elkaar. Hak de chocolade in stukjes en roer dit met de houten lepel door het deeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier met een ijsschep mooie hoge bolletjes op. Heb je geen ijsschep? Geen probleem, maak dan mooie grote ronde ballen van het deeg en leg deze op de bakplaat. Uit het deeg kun je ongeveer 12 grote koeken maken. Bak de chocolate chip cookies ongeveer 9 minuten in de voorverwarmde oven, totdat ze mooi bruin en krokant zijn.
  • Laat de koekjes 5 minuten op de bakplaat afkoelen en schep ze daarna (bijvoorbeeld met een kaasschaaf of taartschep) over naar een rooster zodat ze mooi van onder en boven af kunnen koelen. Zodra de koekjes volledig zijn afgekoeld, kun je ze opeten of bewaren in een luchtdichte doos.

Notities

Tip! Ik gebruikte chocoladerepen met stukjes fudge, deze karameliseren heerlijk tijdens het bakken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *