Pasta carbonara uit de oven

Pasta carbonara uit de oven

Pasta carbonara recepten zijn er nooit genoeg, toch? Ik vind het een heerlijk gerecht en heb het al als traditionele pasta carbonara op mijn website staan, maar ook als carbonara variant met chorizo in plaats van met spek of pancetta. Wat ook heerlijk is! Als gevulde pasta carbonara ravioli en nu ook als pasta carbonara uit de oven. Allemaal lekker en allemaal net even anders 😉

Deze pasta carbonara maak ik wel met room, wat bij een traditionele pasta carbonara natuurlijk niet hoort. Deze carbonara gaat echter de oven in, waardoor je alleen maar gestold ei zou krijgen als je geen room toevoegt. De room zorgt er in dit geval voor dat de saus lekker smeuïg blijft. Ook door de pasta carbonara alleen maar onder de grill in de oven te doen, houd je de binnenkant smeuïg, maar heb je wel een heerlijke krokante gegratineerde kaaslaag bovenop!

Dit gerecht is vrij machtig, serveer er daarom een lekkere frisse salade bij, dat heeft het gerecht wel nodig. Persoonlijk houd ik heel erg van dit soort gerechten, maar je moet het natuurlijk niet te vaak eten. Dit is een vrij vettig gerecht en is dus niet echt gezond. Maargoed, alles gaat om balans he!

Smakelijk! 😉

Pasta carbonara uit de oven
Pin recept Delen op Facebook
4.20 van 5 stemmen

Pasta carbonara uit de oven

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale bereidingstijd: 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 300 gram rigatoni
  • 350 gram gerookt spek aan een stuk
  • 2 sjalotjes
  • 6 teentjes knoflook
  • gemalen peper
  • 400 ml slagroom
  • 70 gram geraspte parmezaanse kaas
  • bosje verse peterselie
  • 3 eieren
  • 1 zakje geraspte mozzarella
  • broodkruimels of panko

Instructies

  • Verwarm de grill van de oven voor op 180 graden.
  • Kook de pasta volgens de verpakking in ruim gezouten water al dente.
  • Snijd ondertussen het spek in blokjes en bak dit zonder bakvet in een grote wokpan.
  • Maak de sjalotten schoon en snipper deze. Voeg toe aan het spek in de pan en bak mee totdat ze glazig zijn.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Voeg toe aan de pan en bak een minuutje mee.
  • Breng op smaak met gemalen peper en voeg de slagroom en geraspte parmezaanse kaas toe.
  • Hak de peterselie fijn en roer dit door de room heen.
  • Haal de pan van het vuur. Klop de eieren en voeg samen met de gekookte pasta toe aan de roomsaus. Roer alles goed door en stort in een grote ovenschaal.
  • Bestrooi met de geraspte mozzarella en daarover wat broodkruimels (dit zorgt voor een mooie knapperige laag) en grill de carbonara ongeveer 5 tot 10 minuutjes in de oven totdat de mozzarella mooi gegratineerd is.
  • Houd dit goed in de gaten, de grilltijd is namelijk bij elke oven anders. Je wil een mooie bruine gratinlaag krijgen, die niet donkerbruin of zwart is!

Notities

Tip! Broodkruimels maak je makkelijk door 2 sneetjes bevroren brood in een keukenmachine of staafmixer met mengkom fijn te malen tot kruimels.

4 gedachten over “Pasta carbonara uit de oven”

  • 4 sterren
    Smaakt goed. Kan nog wat romiger. Volgende keer maar eens slagroom proberen.

    Oh ja, als het toch al geen echte carbonara is: paprika erdoor smaakt ook lekker.

  • Hoi Evie, kun je de pasta carabonare ovenschotel ook van tevoren maken en later in de magnetron of oven opwarmen?
    Ik krijg veel gasten en was benieuwd of dit kan.

    • Hi Geesje,

      Je kunt alles los klaarmaken en pas ’s avonds alles bij elkaar doen en het in de oven schuiven. Betekent dus dat je de roomsaus, eieren en pasta pas op het laatste moment bij elkaar doet. Anders kan de pasta wat droog worden. Hopelijk helpt het!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.