Pasta carbonara uit de oven

Pasta carbonara uit de oven

Pasta carbonara recepten zijn er nooit genoeg, toch? Ik vind het een heerlijk gerecht en heb het al als traditionele pasta carbonara op mijn website staan, maar ook als carbonara variant met chorizo in plaats van met spek of pancetta. Wat ook heerlijk is! Als gevulde pasta carbonara ravioli en nu ook als pasta carbonara uit de oven. Allemaal lekker en allemaal net even anders 😉

Deze pasta carbonara maak ik wel met room, wat bij een traditionele pasta carbonara natuurlijk niet hoort. Deze carbonara gaat echter de oven in, waardoor je alleen maar gestold ei zou krijgen als je geen room toevoegt. De room zorgt er in dit geval voor dat de saus lekker smeuïg blijft. Ook door de pasta carbonara alleen maar onder de grill in de oven te doen, houd je de binnenkant smeuïg, maar heb je wel een heerlijke krokante gegratineerde kaaslaag bovenop!

Dit gerecht is vrij machtig, serveer er daarom een lekkere frisse salade bij, dat heeft het gerecht wel nodig. Persoonlijk houd ik heel erg van dit soort gerechten, maar je moet het natuurlijk niet te vaak eten. Dit is een vrij vettig gerecht en is dus niet supergezond. Maargoed, alles gaat om balans he!

Smakelijk! 😉

Pasta carbonara uit de oven

Pasta carbonara uit de oven

Voorbereiding 20 min
Bereiding 10 min
Totale bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 400 gram rigatoni
  • 400 gram gerookt spek aan een stuk
  • 2 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • gemalen peper
  • 2 el gedroogde peterselie
  • 250 ml kookroom
  • 50 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 4 eieren
  • 1 zakje geraspte mozzarella
  • broodkruimels

Instructies

  • Verwarm de grill van de oven voor op 180 graden. Kook de pasta volgens de verpakking in ruim gezouten water al dente. Snijd ondertussen het spek in blokjes en bak dit zonder bakvet in een grote wokpan. Maak de sjalotten en de knoflook schoon en snipper deze. Voeg toe aan het spek in de pan en bak mee totdat ze glazig zijn. Breng op smaak met gemalen peper en voeg de peterselie toe. Voeg nu ook de kookroom en geraspte parmezaanse kaas toe.
  • Haal de pan van het vuur. Klop de eieren en voeg samen met de gekookte pasta toe aan de roomsaus. Roer alles goed door en stort in een grote ovenschaal. Bestrooi met de geraspte mozzarella en daarover wat broodkruimels (dit zorgt voor een mooie knapperige laag) en grill de carbonara ongeveer 5 tot 10 minuutjes in de oven totdat de mozzarella mooi gegratineerd is. Houd dit goed in de gaten, de grilltijd is namelijk bij elke oven anders. Je wil een mooie bruine gratinlaag krijgen, die niet donkerbruin of zwart is!

Notities

Tip! Broodkruimels maak je makkelijk door 2 sneetjes bevroren brood in een keukenmachine of staafmixer met mengkom fijn te malen tot kruimels.

 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *