Carbonara ravioli met knoflookbotersaus

Carbonara ravioli met knoflookbotersaus

Oké, dit is geen recept voor een simpele doordeweekse avond. Maar heb je een keer de tijd, in het weekend bijvoorbeeld, dan is het echt heel leuk om eens zelf pasta te maken! Persoonlijk neem ik eigenlijk alleen de moeite om gevulde pasta te maken en niet voor een simpele tagliatelle of spaghetti. Zelfgemaakte gevulde pasta is de moeite net wat meer waard vind ik 😉

Ik maakte deze pasta toen ik net terugkwam uit Italië. Vol inspiratie met een koffer vol heerlijke Italiaanse vleessoorten en andere ingrediënten. Wat kun je dan anders doen dan dagen achter elkaar heerlijk Italiaans koken? :p

Zelf pasta maken is het makkelijkst met een pastamachine en vormpjes waar je da pasta in kunt maken, bijvoorbeeld een ravioli vorm zoals hieronder (en pastamachine). Je kunt het ook doen met een deegroller en bijvoorbeeld ronde uitsteekvormpjes. De trick daarbij is wel dat je het deeg écht dun moet uitrollen én gelijkmatig. En dat je zelf de pasta dicht moet vouwen en de hoeveelheid vulling in moet schatten. Ik heb het zelf nog nooit aangedurfd, maar het zou moeten kunnen 😉

Ben je van plan vaker pasta te maken? Geloof mij, schaf een goede pastamachine en tenminste één goede pastavorm aan. Dat is sowieso de investering waard! Want écht, zelfgemaakte pasta is zo lekker en alle moeite waard!

Smakelijk 😉

Carbonara ravioli met knoflookbotersaus
Pin recept Delen op Facebook
4.70 van 10 stemmen

Carbonara ravioli met knoflookbotersaus

Voorbereiding 45 minuten
Bereiding 10 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Extra benodigdheden

  • pastamachine
  • ravioli vorm
  • deegroller

Ingrediënten

Pastadeeg

  • 300 gram pastabloem semolina of typo 00
  • 3 grote eieren
  • zout
  • olijfolie

Ravioli vulling

  • 200 gram pancetta
  • 250 gram ricotta
  • 1 ei
  • 40 gram parmezaanse kaas
  • peper
  • bosje verse peterselie

Knoflookbotersaus

  • 50 gram gezouten roomboter
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el gedroogde peterselie
  • peper

Instructies

Pastadeeg

  • Maak het pastadeeg door de bloem met de eieren, een flinke scheut olijfolie en wat zout tot een mooi stevig deeg te kneden. Pastadeeg heeft best wat kneedtijd nodig. Zorg dus dat je zeker 10 minuten het deeg kneed tot een mooi soepel, niet plakkerig, stevig deeg. Is het deeg te plakkerig? Voeg dan wat extra bloem toe. Is het deeg te droog? Voeg dan wat extra olijfolie toe. Pak het deeg in plasticfolie in en laat het 30 minuten rusten.

Vulling

  • Ondertussen kun je de vulling maken. Snijd de pancetta in kleine blokjes en bak deze lekker knapperig in een droge koekenpan. Olie is niet nodig omdat de pancetta al zo vet is. Laat de pancetta uitlekken.
  • Meng in een kom de ricotta met het ei, de parmezaanse kaas, peper naar smaak en een bosje fijngehakte verse peterselie. Roer hier de pancetta doorheen als deze afgekoeld is. Zet de vulling opzij totdat je deze nodig hebt.

Ravioli maken

  • Verdeel het deeg in 4 stukken. Pak 3 stukken in plasticfolie in en rol de 4e uit met de pastamachine. Zet de pastamachine op de grootste stand (waar nog dik deeg doorheen past). Rol het deeg er doorheen. Vouw een keer dubbel en rol het er nog een keer doorheen. Herhaal dit totdat je een mooi vierkant stuk deeg hebt.
  • Zet de pastamachine een standje dunner en rol het deeg er weer doorheen. Herhaal dit totdat je een mooie lange dunne lap pasta hebt.
  • Bestrooi de ravioli vorm met bloem. Leg de lap pastadeeg hierop. De helft van de lap bedekt de vorm waarschijnlijk. Met de andere helft kun je de ravioli straks afdekken en dichtmaken. Zorg dat het deeg voldoende ruimte heeft in de holle vormpjes van de ravioli. Schep hier vervolgens een klein beetje van de vulling in. Doe dit met alle ravioli vormpjes.
  • Pak nu een glas water. Maak je vinger nat en maak het pastadeeg nat rondom de vulling. Hierdoor blijft het pastadeeg straks aan elkaar plakken. Vouw nu de andere helft van het deeg over de ravioli vulling en druk de lucht voorzichtig uit de ravioli's.
  • Rol met een deegroller over de ravioli heen. Hierdoor snijden de randjes het overtollige deeg af en de ravioli afzonderlijk van elkaar. Haal de ravioli uit de vormpjes, leg op een droge (met bloem bestrooide) theedoek en bestrooi met wat bloem. Herhaal deze stappen met de andere 3 stukken deeg.
  • Breng een grote pan ruim gezouten water aan de kook en kook de ravioli (eventueel in porties) in 4 minuten heerlijk al dente. Ondertussen kun je de saus maken.

Knoflookbotersaus

  • Smelt de boter in een steelpannetje of koekenpan. Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Bak de knoflook eventjes in de boter zodat de scherpe smaak ervan af is. Voeg dan de gedroogde peterselie en wat peper naar smaak toe. Voeg ongeveer 3 grote eetlepels van het kookvocht van de pasta toe. Kook je de pasta in porties gaar? Dan kun je ze warm houden in de saus op laag vuur.
  • Hussel de ravioli voorzichtig door de saus en serveer met wat extra parmezaanse kaas en een frisse salade.

8 gedachten over “Carbonara ravioli met knoflookbotersaus”

  • 5 sterren
    Vandaag deze ravioli maar net anders gemaakt. In plaats van pancetta heb ik gerookte kipfilet gebruikt. Het was overheerlijk (zelfs zonder peterselie, want die was ik vergeten ?)

    • Zal inderdaad ook heerlijk zijn met gerookte kip, wat een leuk idee! Bedankt voor je reactie en fijn dat het zo in de smaak viel 🙂

    • Met de deegroller is het inderdaad wel een flinke klus, daarom gebruik ik zelf tegenwoordig altijd een pastamachine, maakt het toch net wat makkelijker. Misschien een fijne investering als je van plan bent vaker zelf pasta te maken! Fijn in ieder geval dat je er zo van genoten hebt!

  • 5 sterren
    Mijn man en ik hebben het vandaag gezellig samen gemaakt en het was heerlijk. Leuk om samen te doen en de smaak was perfect.

    • Wat leuk om te lezen! Pasta maken is wel even een werkje ja en leuker om dat lekker samen te doen dan alleen 🙂 Fijn dat jullie er van genoten hebben!

  • 5 sterren
    Super lekker recept! Eventueel als tip; Ik doe er guanciale ipv pancetta door. Ook garneer ik het met rucola wanneer het geserveerd wordt. Door de knoflookboter gaat ook wat peperoncino

    • Bedankt voor de extra tips! Ik gebruik inderdaad ook wel eens guanciale als ik het heb, maar is iets minder makkelijk te krijgen, dus vandaar pancetta in het recept 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.