Pasta carbonara met een rauwe eidooier

Pasta Carbonara

Ik houd van de pasta carbonara zoals je deze in Italië in een restaurant krijgt. In veel recepten wordt (slag)room toegevoegd. En zo hoort het volgens het authentieke Italiaanse recept juist niet. Ook als er alleen ei(dooier) en evt. wat kookvocht toegevoegd wordt aan de pasta kun je een mooie romige saus krijgen. Maar dan met de echte authentieke Italiaanse smaak. Persoonlijk bereid ik pasta carbonara het liefst met spaghetti, papardelle of tagliatelle. De saus blijft namelijk goed hangen aan deze lange pastasoorten.

In dit recept voeg ik dus geen room toe, maar bereid ik de saus op basis van eieren, guanciale en knoflook met lekker veel peper en pecorino. Volgens het authentieke Italiaanse recept wordt pasta carbonara met guanciale bereid, maar je kunt ook pancetta gebruiken als je geen guanciale kunt krijgen. Kun je dit nou niet vinden bij de supermarkt, dan kun je ook ontbijtspek gebruiken.

Heb je nog nooit zelf echt carbonara gemaakt, dus zonder room, dan raad ik je aan zeker dit recept zeker eens te proberen. Als je het eenmaal zonder room hebt gemaakt, wil je namelijk niet meer terug. Op deze manier behouden alle ingrediënten meer hun eigen smaak, zonder te verdrinken in een heftige roomsaus. Zeker een aanrader dus!

Voorheen maakte ik mijn pasta carbonara met hele eieren, maar ik heb ontdekt dat het nóg lekkerder is als je allee de eidooiers gebruikt en dit aanvult met het kookvocht van de pasta en lekker veel pecorino. Leer dus vooral van mijn ervaringen! 🙂

Smakelijk!

Pasta carbonara met een rauwe eidooier
Pin recept Delen op Facebook
4.50 van 8 stemmen

Pasta Carbonara

Voorbereiding 10 minuten
Bereiding 15 minuten
Totale bereidingstijd: 25 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 300 gram guanciale of pancetta
  • 4 teentjes knoflook
  • 3 grote eidooiers (of 4 kleine)
  • 300 gram lange pasta spaghetti, linguine, papardelle of tagliatelle
  • 30 gram geraspte pecorino
  • versgemalen zwarte peper
  • verse peterselie
  • 4 extra eidooiers optioneel

Instructies

  • Kook de pasta in ruim gezouten water volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  • Snijd de pancetta of guanciale in stukjes en bak dit in een ruime (wok)pan mooi krokant. Schep uit de pan en laat het bakvet achter in de pan.
  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Bak een paar minuutjes mee met de pancetta totdat deze niet meer rauw is, maar ook niet donker wordt.
  • Meng de eidooiers goed met de pecorino en veel gemalen zwarte peper (naar smaak). Voeg een beetje pastawater toe en roer goed door.
  • Bewaar een paar grote soeplepels van het pastawater en giet de rest af. Voeg de pasta bij het bakvet vet in de pan en roer goed door totdat al het bakvet aan de pasta hangt.
  • Zet vervolgens het vuur onder de pan uit. Verplaats de pan naar een koude pit en roer er je eimengsel doorheen, en ook de uitgebakken guanciale.
  • Knip er als laatst wat verse peterselie overheen en garneer de pasta eventueel met een extra eidooier in het midden, wat extra peterselie, zwarte peper en pecorino kaas.

4 reacties

  1. Hallo Evie,
    Ga deze pasta carbonara deze week proberen.
    Lijkt me niet al te moeilijk. Mijn vrouw Lia gebruikt altijd room of een zak saus uit de supermarkt.
    Jouw recept ziet er nu al lekkerder uit! 🙂
    Laat het wel weten.

    • Hoi Willem,

      Wat leuk om te horen! Persoonlijk vind ik het zelf gemaakt inderdaad een stuk lekkerder! En zonder room 😉
      Ben benieuwd of jij en je vrouw dat ook vinden 😉
      Laat het vooral weten!

      Groetjes,
      Evie

    • Hoi Yasmin,

      De grotere supermarkten hebben dit bij de luxere vleeswaren liggen. En anders kun je als alternatief ontbijtspek gebruiken!

      Groetjes, Evie

4.50 from 8 votes (8 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.