Ik had een prachtig stuk guanciale meegenomen uit Italië, dus daar moest ik natuurlijk ook iets lekkers mee maken bij thuiskomst! Gelukkig kun je guanciale in heel veel lekkere dingen gebruiken, maar één van de lekkerste gerechten met guanciale is natuurlijk wel de pasta carbonara. Maar daar heb ik natuurlijk al lang een recept voor.. Dus besloot ik een lekkere twist te geven aan de klassieke pasta carbonara!
Deze keer maakte ik dus pasta carbonara met truffel. Ik had namelijk ook nog een bol burrata met truffel in de koelkast liggen. Dus dat leek me wel een mooie combi. Pasta carbonara met truffel én truffelburrata. En natuurlijk die heerlijke guanciale uit Italië. En dit was me toch lekker!
In Nederland koop je guanciale bij een Italiaanse delicatessenzaakje of natuurlijk online, bijv. bij Casabase. Heb je geen guanciale, maar wil je deze heerlijke pasta carbonara toch maken, dan kun je ook pancetta gebruiken. vind ik persoonlijk toch minder lekker, maar het wordt ook dan nog hartstikke lekker!
Smakelijk 🙂
Pasta alla carbonara al tartufo
Ingrediënten
- 300 gram lange pasta bijv. spaghetti, linguine, tagliatelle, papardelle of bucatini
- 300 gram guanciale of pancetta
- 4 teentjes knoflook
- 4 grote eidooiers
- 100 gram geraspte pecorino
- 1 potje truffeltapenade
- versgemalen zwarte peper
- 1 klein bosje verse peterselie
- 1 bol burrata met truffel of gewone burrata
Instructies
- Kook de pasta in ruim gezouten water al dente volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Snijd de guanciale of pancetta in stukjes en bak dit in een ruime (wok)pan mooi krokant.
- Maak de knoflook schoon en snipper deze. Bak een paar minuutjes mee met de guanciale totdat deze niet meer rauw is, maar ook niet donker wordt.
- Bewaar een paar grote soeplepels van het pastawater en giet de rest af. Voeg de pasta bij de pancetta in de pan en roer goed door totdat al het bakvet aan de pasta hangt.
- Meng de eidooiers met de geraspte pecorino, de truffeltapenade en een beetje pastawater totdat je een mooi dik mengsel hebt.
- Zet vervolgens het vuur onder de pan uit. Verplaats de pan naar een koude pit en roer hier het eimengsel doorheen.
- Voeg eventueel wat extra pastawater toe als de pasta carbonara nog niet smeuïg genoeg is.
- Verdeel de pasta over 4 borden. Snijd de burrata in vieren en leg op elk bordje een kwart van de burrata.
- Garneer de pasta met versgemalen zwarte peper en verse peterselie.