Saffraan firni met amandelen

Saffraan firni met amandelen

Firni of ferni is een heel erg makkelijke Afghaanse custard die je maakt met maizena en melk. En in de originele versie met kardemom en pistache. Maar zoals je misschien al weet, experimenteer ik graag met gerechten en smaken! Dus ging ik deze keer voor een prachtig gele saffraan firni met gebakken amandelen en een heel klein beetje amandel aroma.

En dat is gelukkig weer heel erg lekker geworden! Net zo makkelijk als de gewone firni, alleen laat je nu de saffraan en het amandel aroma meetrekken. De gebakken amandelen bovenop geven het gerecht nog iets hartigs en iets knapperigs mee, waardoor het nóg lekkerder wordt 🙂

Ik maakte deze saffraan firni als afsluiten van een Afghaanse maaltijd met onder andere mantu als hoofdgerecht. En dat was echt de perfecte afsluiter! Maar je kunt dit ook goed na een Indiaas diner maken bijvoorbeeld, daar past het ook heel erg goed bij 🙂 De Indiase keuken kent een soortgelijk gerecht namelijk onder de naam kheer.

Smakelijk!

Saffraan firni met amandelen
Pin recept Delen op Facebook
Nog geen reviews

Saffraan firni met amandelen

Voorbereiding 30 minuten
Opstijven:3 uur
Totale bereidingstijd: 3 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 500 ml volle melk
  • snuf saffraan
  • 0,5 tl amandel aroma
  • 45 gram maizena
  • 180 gram suiker
  • handvol blanke amandelen
  • scheutje olijfolie

Instructies

  • Roer de helft van de melk glad met de maizena.
  • Verwarm de overgebleven melk in een steelpannetje, samen met de saffraan en amandel aroma.
  • Als de melk net niet kookt, voeg je het maizenamengsel en de suiker toe.
  • Breng aan de kook en blijf met een garde voorzichtig roeren totdat de custard is ingedikt. Dit duurt zo'n 10 tot 15 minuten, afhankelijk van hoe hoog je het vuur hebt staan.
  • Zeef de custard zodat eventuele klontjes er uit zijn. Doe de custard over in 4 dessertglaasjes en laat ze eerst buiten de koelkast afkoelen en daarna tenminste 2 uur in de koelkast opstijven.
  • Bak de amandelen in een scheutje olijfolie totdat ze mooi bruin zijn aan de buitenkant.
  • Garneer de firni met de gebakken amandelen en geniet!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.