Manti (of mantu) met yoghurtsaus, tomatensaus en gele spliterwten

Manti (of mantu) met yoghurtsaus en spliterwten

Manti (of mantu) maken stond al heel lang op mijn lijstje! Ik weet niet meer precies wanneer ik dit voor het eerst at, maar ik was wel direct onder de indruk van de smaakcombinaties. Ik ben het niet echt gewend dat gevulde deeghapjes worden gecombineerd met een yoghurtsaus. Daarnaast eet ik ook echt nooit linzen of spliterwten, wat ik in dit gerecht overigens wel echt superlekker vind. Dus toen ik het laatst nog eens in een Afghaans restaurant at, nam ik mezelf voor om het snel eens zelf te maken 🙂

Deze keer maakte ik ook het deeg zelf. En dat vond ik lekkerder, dan het gebruik van wonton velletjes, wat ik de vorige keer deed. De smaken in dit gerecht zijn smaakcombinaties die wij niet zo vaak eten. Het is dus heel leuk om zoiets op tafel te zetten. Juist omdat je dit soort smaken niet zo vaak eet.

Het is wel echt een klusje hoor. Want het vullen van de manti vergt wel even wat tijd. Ik heb gelijk een portie voor 4 personen gemaakt. Dus ik heb nog wat ongestoomde manti in de diepvries liggen voor een volgende keer! Ook erg lekker natuurlijk 🙂 Dus wil je eens een keer zelf manti maken en heb je de tijd? Ga er zeker voor en maak ruim voldoende. Dan kun je er namelijk nóg een keertje van genieten, zonder dat je weer een middagje manti moet zitten vullen :p Klinkt wel goed toch?

Smakelijk!

Manti (of mantu) met yoghurtsaus, tomatensaus en gele spliterwten
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Manti met tomatensaus en knoflookyoghurt

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 minuten
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 200 gram gele spliterwten

Deeg

  • 430 gram bloem
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 el zout
  • 300 ml water

Vulling

  • 500 gram lamsgehakt
  • peper en zout
  • 4 teentjes knoflook
  • 2 el gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • bosje verse koriander
  • 2 gele uien

Tomatensaus

  • 1 ui
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 blik tomatenstukjes à 400 gram

Yoghurtsaus

  • 250 ml magere yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • bosje verse munt

Garnering

  • chilipoeder
  • verse koriander

Instructies

  • Laat de gele spliterwten een nacht afgedekt weken in ruim voldoende water.

Deeg maken

  • Stort de bloem op je werkblad of doe het in een grote mengkom. Meng er voorzichtig het water en de zonnebloemolie doorheen. Voeg een klein snufje zout toe en kneed het deeg goed door tot een stevig en niet-plakkerig elastisch deeg. Dit kan wel zo'n 5 tot 10 minuten duren.
  • Pak het deeg in met plasticfolie en laat het ten minste 30 minuten rusten voordat je het uit gaat rollen.

Manti

  • Bak het gehakt rul en kruid ruim met peper en zout. Maak de knoflook schoon en snipper deze.
  • Bak de knoflook eventjes met het gehakt mee. Voeg de kruiden toe en bak deze ook eventjes mee.
  • Zet het vuur uit en laat het gehakt afkoelen. Maak de uien schoon en snipper deze fijn. Hak ook de verse koriander fijn. Roer dit vervolgens door het afgekoelde gehakt.
  • Voordat je de manti gaat vullen, kun je de spliterwten alvast koken. Spoel de spiterwten goed af en kook deze in een half uurtje tot een uurtje gaar (proef wanneer je ze nog lekker beetgaar vindt). Zet ze daarna opzij. Ondertussen kun je het deeg uitrollen en de manti vullen.

Deeg uitrollen

  • Het uitrollen van het deeg is het makkelijkst als je een pastamachine hebt. Daarmee kun je het deeg namelijk makkelijk gelijkmatig uitrollen. Heb je dit niet, dan kan het ook met een deegroller.
  • Verdeel het deeg in 4 gelijke stukken en houd deze verpakt in plasticfolie tot gebruik. Kneed het kleine deegballetje (1/4 van totaal) even kort zodat het weer soepel is.
  • Rol het deeg vervolgens uit in de pastamachine. Begin op de dikste stand en werk het deeg er steeds opnieuw doorheen totdat het steeds dunner wordt. Let op dat je het deeg niet te dun maakt.
  • Snijd het deeg in vierkantjes en dek af met een schone theedoek of vershoudfolie.
  • Zet een kommetje water klaar. Pak telkens 1 vierkantje deeg. Schep hier met een lepel een hoopje vulling op. Maak de randjes van het deegvelletje rondom de vulling nat.
  • Pak twee punten van het deegvelletje bij elkaar en plak deze aan elkaar. Druk vervolgens de andere randjes ook tegen elkaar vast zodat je een mooi pakketje krijgt met als het ware een kruis bovenop van gevouwen randjes.
  • Doe dit met alle deegvelletjes totdat de vulling op is. Leg de manti ondertussen op een schone een theedoek, afgedekt onder een andere theedoek.
  • Begin als het deeg op is weer met het uitrollen van het volgende deegbolletje en vul ook deze deegvelletjes allemaal.

Tomatensaus met spliterwten

  • Verhit een klontje boter in een wokpan. Maak de ui schoon en snipper deze.
  • Bak de ui mooi glazig in de boter. Voeg de kruiden toe en bak deze een minuutje mee.
  • Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe aan de pan.
  • Bak vervolgens de tomatenpuree eventjes mee. Voeg dan de tomatenstukjes, gekookte spliterwten en een kopje heet water toe. Laat dit een half uurtje pruttelen.

Yoghurtsaus

  • Maak de knoflook schoon en snipper deze. Hak ook de verse munt fijn. Meng de yoghurt met de knoflook en munt.
  • Rasp de schil van 1 limoen en voeg dit samen met het sap van diezelfde limoen toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Manti stomen

  • Je hebt nu alle onderdelen van de manti klaar. Tijd om de manti te stomen! Dit gaat het beste in een stoommandje of een stoomrek voor in je wokpan.
  • Bedek de bodem van het stoommandje of het stoomrek met bakpapier, anders blijven je manti plakken. Breng het water aan de kook en stoom de manti boven het water in zo'n 8 minuutjes gaar.

Manti opdienen

  • Doe eerst wat yoghurtsaus op een bord. Leg hier de manti bovenop, gevolgd door een flinke schep tomatensaus. Besprenkel de manti vervolgens met nog wat yoghurtsaus, een klein beetje chilipoeder en wat verse koriander.
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.