Manti (of mantu) met yoghurtsaus en spliterwten

Manti (of mantu) met yoghurtsaus en spliterwten

Manti (of mantu) maken stond al heel lang op mijn lijstje! Ik weet niet meer precies wanneer ik dit voor het eerst at, maar ik was wel direct heel erg verrast door de smaakcombinaties. Ik ben het niet echt gewend dat gevulde deeghapjes worden gecombineerd met een yoghurtsaus. Daarnaast eet ik ook echt nooit linzen of spliterwten, wat ik in dit gerecht overigens wel echt superlekker vind. Dus toen ik het laatst nog eens in een Afghaans restaurant at, nam ik mezelf voor om het snel eens zelf te maken 🙂

En nu heb ik me er voor een deel wel wat makkelijk vanaf gemaakt, door het deeg niet zelf te maken. Een volgende keer zou ik dat wel doen, want ik denk dat het dan nóg lekkerder is. Maar ik wilde vooral eerst weten of ik de Afghaanse smaken goed in dit gerecht terug kon krijgen. En dat vind ik wel echt érg goed gelukt! Dit zijn smaakcombinaties die wij niet zo vaak eten. Het is dus heel leuk om zoiets op tafel te zetten. Juist omdat je dit soort smaken niet zo vaak eet.

Het is wel echt een klusje hoor. Want het vullen van de manti vergt wel even wat tijd. Ik heb gelijk een portie voor 4 personen gemaakt. Dus ik heb nog wat ongestoomde manti in de diepvries liggen voor een volgende keer! Ook erg lekker natuurlijk 🙂 Dus wil je eens een keer zelf manti maken en heb je de tijd? Ga er zeker voor en maak ruim voldoende. Dan kun je er namelijk nóg een keertje van genieten, zonder dat je weer een middagje manti moet zitten vullen :p Klinkt wel goed toch?

Smakelijk!

Manti (of mantu) met yoghurtsaus, tomatensaus en gele spliterwten

Manti met tomatensaus en knoflookyoghurt

Voorbereiding 1 uur
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 1 uur 30 min
Porties: 4 personen

Ingrediënten

  • 200 gram gele spliterwten
  • 1 pakje wontonvellen (zo'n 40 velletjes)

Vulling

  • 500 gram lamsgehakt
  • peper en zout
  • 3 teentjes knoflook
  • 2 el gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 tl chilipoeder
  • 1 el gemalen komijn
  • bosje verse koriander
  • 2 gele uien

Tomatensaus

  • 1 ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 el gemalen komijn
  • 1 blik tomatenstukjes à 400 gram
  • 1 el tomatenpuree

Yoghurtsaus

  • 250 ml magere yoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 limoen
  • bosje verse munt

Garnering

  • chilipoeder
  • verse koriander

Instructies

  • Laat de gele spliterwten een nacht weken in ruim voldoende water. Zet dit afgedekt in de koelkast.

Manti

  • Haal de wontonvellen uit de diepvries en laat deze ontdooien. Bak het gehakt rul en kruid ruim met peper en zout. Maak de knoflook schoon en snipper deze. Bak de knoflook eventjes met het gehakt mee. Voeg de kruiden toe en bak deze ook eventjes mee. Zet het vuur uit en laat het gehakt afkoelen. Maak de uien schoon en snipper deze fijn. Hak ook de verse koriander fijn. Roer dit vervolgens door het afgekoelde gehakt.
  • Voordat je de manti gaat vullen, kun je de spliterwten alvast koken. Spoel de spiterwten goed af en kook deze in een half uurtje tot een uurtje gaar. Zet ze daarna opzij. Ondertussen kun je de manti vullen.
  • Zet een kommetje water klaar en dek de wontonvellen af onder een theedoek of wat vershoudfolie. Pak telkens 1 wontonvelletje. Schep hier met een lepel een hoopje vulling op. Maak de randjes van het wontonvelletje rondom de vulling nat. Pak twee punten van het wontonvel bij elkaar en plak deze aan elkaar. Druk vervolgens de andere randjes ook tegen elkaar vast zodat je een mooi pakketje krijgt met als het ware een kruis bovenop van gevouwen randjes. Doe dit met alle wontonvellen totdat de vulling op is. Leg de manti ondertussen op schone een theedoek, afgedekt onder een andere theedoek.

Tomatensaus met spliterwten

  • Verhit een klontje boter in een wokpan. Maak de ui en knoflook schoon en snipper deze. Bak lichtbruin in de boter. Voeg de kruiden toe en bak deze een minuutje mee. Bak vervolgens de tomatenpuree eventjes mee. Voeg dan de tomatenstukjes, gekookte spliterwten en een kopje heet water toe. Laat dit een half uurtje pruttelen.

Yoghurtsaus

  • Maak de knoflook schoon en hak deze fijn. Hak ook de verse munt fijn. Meng de yoghurt met de knoflook en munt. Rasp de schil van 1 limoen en voeg dit samen met het sap van diezelfde limoen toe. Breng eventueel op smaak met peper en zout.

Manti stomen

  • Je hebt nu alle onderdelen van de manti klaar. Tijd om de manti te stomen! Dit gaat het beste in een stoommandje of een stoomrek voor in je wokpan. Bedek de bodem van het stoommandje of het stoomrek met bakpapier, anders blijven je manti plakken. Breng het water aan de kook en stoom de manti in zo'n 8 minuutjes gaar.

Manti opdienen

  • Doe eerst wat yoghurtsaus op een bord. Leg hier de manti bovenop gevolgd door een flinke schep tomatensaus. Besprenkel de manti vervolgens met nog wat yoghurtsaus, een klein beetje chilipoeder en wat verse koriander.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling