Boterkoek brownies

Boterkoek brownies

Eerder maakte ik al brookies (cookiebodem met brownie-bovenkant) en deze keer ging ik voor een boterkoek brownie! Met een onderste laag van boterkoek, met daarbovenop een mooie dikke laag brownie. En ja, dat is zo lekker als het klinkt! En zo vettig.. want gezond is het natuurlijk niet :p

Maar jeetje, wat is dit lekker zeg. Jammer dat het niet gezond is, maar het gaat natuurlijk om balans 🙂 En als je er telkens maar een klein stukje van eet, dan past dit prima in een gebalanceerde levensstijl. En je leven moet geleefd worden toch!

Om de smaak van de brownie extra omhoog te halen, voeg ik er een stickje oplos-espresso aan toe. Hierdoor smaakt de brownie niet naar koffie, maar maak je de chocoladesmaak juist extra intens, echt heel erg lekker! Helemaal met de vettige boterkoeklaag. Perfecte combi weer!

Smakelijk 🙂

Boterkoek brownies
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Boterkoek brownies

Voorbereiding 30 minuten
Bereiding 30 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur
Porties: 12 stukjes
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Boterkoek

  • 250 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 250 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 250 gram tarwebloem

Brownie

  • 180 gram ongezouten roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gram pure chocolade
  • 3 grote eieren op kamertemperatuur
  • 270 gram lichtbruine basterdsuiker
  • 1 stick oploskoffie (espresso)
  • 100 gram tarwebloem
  • 40 gram cacao

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 180 graden (hete lucht)

Boterkoek

  • Mix de boter en de basterdsuiker tot een mooi luchtig mengsel.
  • Klop het ei los en mix de helft van het ei door het deeg. Bewaar de andere helft voor het bestrijken van de boterkoek.
  • Mix er dan de bloem en het mespunt zout doorheen.
  • Bekleed een rechthoekige (of vierkante) bakvorm met bakpapier en stort hier het deeg in. Verdeel het goed over het hele bakblik en strijk glad met een lepel
  • Zet het bakblik in de koelkast totdat je het brownie beslag hebt gemaakt.

Brownie

  • Snijd de boter en de pure chocolade in stukjes en smelt dit au ban marie boven een pan kokend water (laat de schaal met chocolade het water niet aanraken). Roer goed door totdat alle stukjes gesmolten zijn. Laat de gesmolten chocolade op kamertemperatuur komen.
  • Mix ondertussen de eieren met de basterdsuiker in ongeveer 10 minuutjes tot een volle bleke romige crème die ongeveer in hoeveelheid is verdubbeld.
  • Doe hier de gesmolten chocolade bij en mix alles door elkaar totdat het één glad geheel is. Zeef hier vervolgens de bloem, oploskoffie en cacao boven en spatel alles door tot een mooi egaal beslag.
  • Stort het brownie beslag bovenop het boterkoek deeg en strijk glad.
  • Bak de boterkoek brownie in een half uurtje gaar. Beweeg de brownie op en neer om te kijken of de binnenkant nog wiebelig is. Als dat zo is, is de brownie nog niet helemaal gaar. Bak de boterkoek brownie dan nog 5 minuutjes extra.
  • Laat de boterkoek brownie daarna volledig afkoelen in het bakblik en daarna nog een nachtje in de koelkast.
  • Snijd daarna de boterkoek brownie in stukjes en bewaar in een luchtdichte doos of eet direct op!

Notities

Tip! Je kunt deze boterkoek brownie ook prima invriezen. Ik snijd ‘m dan al in stukje en vries de stukjes los in. Zo heb je altijd iets lekkers achter de hand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.