Ik heb sinds kort een sous vide apparaat en wilde dat voor mijn eigen kerst natuurlijk wel even uitproberen. Dus maakte ik deze heerlijke sous vide cote de boeuf met gebakken worteltjes, krokante aardappels en een beurre blanc saus!
Op zich niet een gerecht dat je echt per se met een sous vide apparaat moet maken, maar de cote de boeuf wordt er wel echt heerlijk zacht en mals van. Je hoeft ‘m na het sous vide garen namelijk alleen nog heel kort dicht de schroeien aan alle kanten. Verder is het vlees namelijk al op de juiste garing. Maar niet getreurd hoor, ook als je geen sous vide apparaat hebt, kun je dit recept maken. Gebruik dan wel een kernthermometer om ervoor te zorgen dat je de cote de boeuf op de juiste temperatuur bakt.
De eerste keer dat ik dit gerecht maakte, liet ik de sauskom met de beurre blanc kapotvallen, dus geen saus helaas. Dus ik maakte ‘m nog een keer en gelukkig bleef toen wel alles heel 🙂 De saus is namelijk echt fantastisch! En maakt dit gerecht hélemaal af!
Smakelijk 🙂
Cote de boeuf met beurre blanc
Extra benodigdheden
- vacumeermachine optioneel
- sous vide apparaat optioneel
- kernthermometer optioneel
- airfryer
Ingredients
- 1 cote de boeuf op kamertemperatuur
- flinke klont boter
- peper en zout
- 2 tenen knoflook
- 2 takjes rozemarijn
Gebakken wortels
- 0,5 bos winterpeen
- flinke klont roomboter
- 1 el maple syrup
- peper en zout
Airfryer aardappels
- 400 gram aardappels met schil
- scheutje olijfolie
- peper en zout
Beurre blanc
- 50 ml witte wijn
- 50 ml witte wijnazijn
- 120 ml slagroom
- 1 tl persillade of gedroogde peterselie
- zout en peper
- 120 gram koude boter in blokjes
Instructions
Sous vide cote de boeuf
- Kruid de cote de boeuf met peper en zout. Maak de knoflook schoon en plet de teentjes met een zwaar mes. Doe dit samen met de cote de boeuf, de klonten boter en takjes rozemarijn in een vacumeerzak. Vacumeer dit.
- Gaar de cote de boeuf sous vide op 51 graden voor 3 uur. Start een half uur voor serveren met de rest van het recept.
Gebakken wortels
- Haal het loof van de wortels en was ze goed. Verhit de boter in een wijde pan en leg hier de wortels naast elkaar in. Verdeel hier de maple syrup overheen en kruid met peper en zout. Bak de wortels totdat ze mooi bruin en zacht zijn, op laag tot middelhoog vuur.
Airfryer aardappels
- Was de aardappels goed en snijd ze in even grote stukken. Meng met een scheutje olie, peper en zout. Bak ze voor 20 tot 30 minuutjes mooi krokant in de airfryer.
Beurre blanc
- Kook de witte wijn en azijn samen in totdat er nog ongeveer 1/3 over is. Roer er dan de slagroom doorheen en verwarm totdat het net niet kookt. Breng op smaak met peper, zout en persillade of peterselie.
- Laat de saus niet koken. Roer er blokje voor blokje de koude boter doorheen. Voeg steeds pas een nieuw blokje boter toe als de vorige volledig is opgenomen door de saus. Doe dit tot alle boter op is en je een mooie romige saus hebt. Houd de saus warm.
Cote de boeuf
- Verhit een klont boter in een braadpan en bak de cote de boeuff aan beide kanten kort op hoog vuur. In principe is de steak al gaar, je hoeft alleen de buitenkant nog even mooi bruin te bakken.
- Gebruik je geen sous vide, bak de cote de boeuf dan tot een kerntemperatuur van 52 graden.