Lemper met kipvulling

Lemper met kipvulling

Ik wilde dit al heel erg lang maken, maar vond het best wel spannend.. Het leek me namelijk heel erg moeilijk. Zeker als je al ziet wat je allemaal met de rijst moet doen voordat je deze kunt gebruiken, klinkt al best ingewikkeld. Gelukkig valt het allemaal wel mee!

Het kost vooral tijd.. Je hebt namelijk een aantal stappen nodig voor de rijst, dan nog voor de vulling en vervolgens moet je de lemper nog rollen. En vooral bij het rollen moet je er even wat handigheid in krijgen. Bij mij waren ze bijvoorbeeld ook niet allemaal even mooi of even strak. Gelukkig maakt dat niet veel uit voor de smaak! Lekker worden ze toch wel 🙂

Het beste kun je er in één keer lekker veel maken, dan heb je namelijk wat heerlijke lemper op voorraad. Ik bewaar de lemper die ik over heb in de diepvries en stoom ze nog even warm als ik ze ga eten. Net zo lekker als vers! En zo heb je altijd iets lekkers in de diepvries liggen 🙂 Voor als je visite krijgt, of zelf een keertje trek hebt in iets lekkers.

Deze lemper zijn trouwens echt een perfect onderdeel van een Indonesische rijsttafel! Je kunt ze namelijk heel makkelijk voorbereiden en ze zijn koud of lauw ook heerlijk.

Smakelijk!

Indonesische lemper met kipvulling
Pin recept Delen op Facebook
4.63 van 8 stemmen

Lemper met kipvulling

Voorbereiding 40 minuten
Bereiding 40 minuten
Opstijven:1 uur
Totale bereidingstijd: 2 uur 20 minuten
Porties: 12 lemper
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Ketanrijst

  • 500 gram ketanrijst (Indonesische plakrijst)
  • zout
  • 100 gram santen
  • 500 ml water

Vulling

  • 400 gram kippendijen
  • kippenbouillon (van bouillonblokjes)

Boemboe

  • 5 kemirinoten
  • 2 stengels sereh
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl gemalen komijn
  • 1 tl kurkuma
  • 0,5 tl trassie
  • 1 el palmsuiker
  • 1 tl limoensap
  • zout en peper naar smaak
  • zonnebloemolie

Instructies

Ketanrijst bereiden

  • Was de rijst goed totdat het spoelwater helder is. Doe de rijst vervolgens met warm water in een pan, het water mag ongeveer een centimeter boven de rijst uit komen.
  • Voeg ongeveer een theelepel zout toe. Kook de rijst vervolgens in 12 minuten net niet gaar.
  • Breng 500 ml water aan de kook en los daar de santen in op. Als de rijst heeft gekookt, roer je het kokoswater door de rijst.
  • Laat staan (met deksel op de pan) totdat al het kokoswater is opgenomen.
  • Breng een laagje water aan de kook in een pan waar een stoommandje of vergiet op past. Doe de rijst in het stoommandje of vergiet (of zeef) en stoom de rijst afgedekt in 20 minuten helemaal gaar.
  • Laat de rijst vervolgens afkoelen tot lauwwarm.

Vulling

  • Ondertussen kun je de vulling maken. Kook de kippendijen 15 minuutjes in de kippenbouillon.
  • Laat afkoelen en trek met je handen of met 2 vorken uit elkaar tot mooie draadjes.

Boemboe

  • Hak de kemirinoten grof. Snijd het witte stuk van de sereh in dunne ringetjes en verwijder alle harde stukken.
  • Maak de ui schoon en snijd grof. Maak ook de knoflook schoon en snijd ook in stukjes.
  • Pureer dit samen met alle overige ingrediënten voor de boemboe, met een klein scheutje zonnebloemolie, tot een mooie smeuïge pasta. Breng op smaak met peper en zout.
  • Bak de boemboe in een platte pan of wokpan zo'n 4 minuten totdat de ui en knoflook net gaar zijn. Roer hier de kip doorheen totdat alle kip bedekt is. Breng, indien nodig, nog op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.

Lemper rollen

  • Leg plasticfolie en een bord klaar. Scheur stukjes plasticfolie af waar de lemper in past. Schep hier wat rijst op. Vouw het folie dubbel en druk op die manier de rijst uit tot een mooi plat rechthoek.
  • Schep wat vulling in het midden van het rijst rechthoek. Rol nu de lemper, met het plasticfolie, tot een mooi strak rolletje. Draai de lemper zo strak mogelijk in met het plasticfolie en draai de zijkanten op als een soort zuurtje.
  • Vouw het overgebleven plastic (aan de zijkanten) onder het rolletje en leg op het bord. Laat de lemper opstijven totdat je ze gaat serveren.
  • Serveer ze koud of lauw, of stoom ze even totdat ze weer warm zijn. Heb je teveel lempers gemaakt? Bewaar ze dan in het plastic in de diepvries of koelkast. Stoom ze warm voor serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.