Samen met Michelle (van Mies’ Winejournal) heb ik dit jaar een prachtig 8-gangen diner voor je klaargezet mét bijpassende wijnen! 🙂 Je hoeft natuurlijk niet alle 8 gangen te maken, maar je kunt wel een aantal gerechten kiezen om op je eigen kerstmenu te zetten. Ik vind het leuk om flink uit te pakken en heb daar in de opbouw van dit menu ook echt over nagedacht. Maar je kunt altijd gerechten weglaten 🙂 Blijft een topmenu!
We starten dit heerlijke menu met een lekker fris, licht en fruitig gerechtje. Een zalm tartaar/ceviche met een sangria de cava dressing. Als je de zalm in de dressing zou garen, heb je een ceviche. Maar ik vind het lekker om de dressing pas op het laatste moment bij de zalm te doen, dus dan heb je eigenlijk meer een licht-gegaarde tartaar. Als je op je bord de zalm en de dressing mengt, begint de zalm langzaam te garen en krijg je nét dat stevigere randje aan de zalm, maar behoud je ook de zachte structuur van de rauwe zalm. En dat vind ik juist zo lekker!
De dressing die ik erbij maakte is gebaseerd op mijn sangria de cava. Lekker fris en fruitig! Wat perfect past bij de cava die Michelle bij het gerecht koos. Een heerlijke frisse en fruitige cava met citrustonen die heerlijk bij het gerecht passen. Maar voor meer over de wijn, wil ik je toch naar Michelle verwijzen. Zij weet er veel meer van dan ik 🙂
Geniet ervan!
Zalm ceviche met sangria de cava dressing
Extra benodigdheden
- keukenmachine of blender
Ingredients
- 500 gram zalmfilet zonder vel (liefst sashimi kwaliteit)
Sangria de cava dressing
- 1 sjalot
- 1 teentje knoflook
- klein stukje gember
- 1 doosje passievrucht diepvries
- 2 limoenen
- 30 ml visbouillon
- 30 ml yuzu sap
- 30 ml kokosmelk
- 1 el safari
- 1 el witte port
- 2 el witte wijn
- 100 ml cava
Garnering
- rode peper in ringetjes
- kiemgroenten
- krokante gezouten mais
Instructions
- Zorg dat de passievrucht volledig ontdooid is.
- Snijd de zalm in kleine blokjes en bewaar afgedekt in de koelkast. Haal het een half uur voor serveren uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Sangria de cava dressing
- Druk de passievruchten door een zeef en vang het sap op. Je hebt 100 ml van het passievruchtensap nodig. Maak de sjalot, de knoflook en de gember schoon en hak alles grof.
- Pureer de sjalot, knoflook, gember samen met het passievruchtensap, het sap van de 2 limoenen, de visbouillon, yuzu, kokosmelk, safari, witte port en witte wijn tot een mooie gladde dressing. Voeg alleen de cava nog niet toe.
Bord opmaken
- Gebruik een serveerring om mooie ronde torentjes van de zalm op de bordjes (met hoge rand) te maken.
- Garneer dit met de rode peper ringetjes, kiemgroenten en krokante mais. Doe de cava bij de rest van de dressing en roer kort door elkaar.
- Giet dit bij de zalm en serveer direct, anders begint de zalm te snel te garen. En met dit recept wil ik juist een combi tussen een zalm tartaar en ceviche waarmee niet alle zalm is gegaard door de dressing.