Surinaamse vegetarische bami

Surinaamse vegetarische bami

Ik heb al een heerlijk recept voor Surinaamse bami met kip online staan. Maar een vegetarische variant leek me ook wel een goed idee! Overigens at ik deze met pittige Surinaamse kippenboutjes, dus echt vegetarisch at ik nog steeds niet.. Heerlijke combi overigens! :p

De vorige keer kreeg ik op mijn kop dat mijn Surinaamse bami geen ‘echte’ Surinaamse bami is, nou zal deze dat ook niet zijn. Maar mij gaat het erom dat het lekker is! Ik maak geen authentieke recept, want ik geef graag overal mijn eigen draai aan. Maak het (voor mij in ieder geval) nóg lekkerder 😉

Dus ben je op zoek naar authentieke Surinaamse bami, dan moet ik je teleurstellen. Maar ben je op zoek naar lekkere vegetarische bami? Dan kun je lekker door blijven lezen!

Wist je trouwens waarom Surinaamse bami in Nederland vaak gemaakt wordt met spaghetti in plaats van bami? De écht Surinaamse bami komt nog het meest overeen met spaghetti qua vorm, stevigheid en smaak. En omdat de echte Surinaamse bami vaak niet goed te vinden is in Nederland, wordt voor het gemak vaak spaghetti gebruikt. Leerde ik terwijl ik op mijn kop kreeg dat mijn bami niet authentiek is :p

Smakelijk!

 

Surinaamse vegetarische bami
Pin recept Delen op Facebook
4.50 van 2 stemmen

Surinaamse vegetarische bami

Voorbereiding 15 min
Bereiding 15 min
Totale bereidingstijd: 30 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 350 gram spaghetti
  • scheutje zonnebloemolie
  • 1 rode ui
  • 3 teentjes knoflook
  • stukje gember
  • 4 lente uitjes
  • 1 el tomatenpuree
  • 0,5 tl 5 kruidenpoeder
  • 1 tl witte peper naar smaak
  • 1 el Surinaamse masala
  • 2 maggiblokjes
  • 200 gram kouseband
  • 1 Surinaamse peper
  • 1 paksoi
  • 3 el ketjap asin
  • 3 el ketjap manis
  • bosje bladselderij
  • 4 eieren

Instructies

  • Kook de spaghetti volgens de bereidingswijze op de verpakking in ruim gezouten water al dente.
  • Maak de ui schoon en snipper deze. Verhit een scheutje zonnebloemolie in een grote wokpan. Fruit hier de ui in.
  • Maak vervolgens de knoflook en de gember schoon. Pers de knoflook uit en rasp de gember. Voeg beiden toe aan de ui in de pan en bak 1 minuutje mee.
  • Maak de lente uitjes schoon en snijd deze in ringetjes. Voeg deze ook toe aan de pan en bak 1 minuutje mee.
  • Voeg dan de tomatenpuree, 5 kruidenpoeder, witte peper en Surinaamse masala toe en verkruimel de maggiblokjes erdoor. Roer even goed door en laat op laag vuur staan.
  • Maak de kouseband schoon en snijd in hapklare stukjes. Voeg dit toe aan het mengsel in de pan en zet het vuur weer wat hoger. Voeg een half kopje water toe en leg de hele Surinaamse peper in de pan. Roer even goed door. Laat de kouseband in ongeveer 5 minuutjes gaar sudderen.
  • Maak ondertussen de paksoi schoon en snijd deze in stukjes. Voeg dit ook toe aan de pan en bak 1 tot 2 minuten mee. Zet dan het vuur laag en voeg de spaghetti, ketjap manis en ketjap asin toe. Roer alles goed door elkaar.
  • Doe het deksel op de pan en bak ondertussen 4 spiegeleitjes voor erbij, bestrooi met wat zout en peper. Bestrooi de bami met wat verse bladselderij en serveer met de gebakken eitjes.

Notities

Tip! Lekker met Surinaams zoetzuur en bananenchips

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Beoordeling