Dit is een heel erg simpel recept en in geen enkel opzicht een authentiek Koreaans gerecht. Mijn inspiratie voor dit gerecht haalde ik uit het Koreaanse gerecht Tteokbokki (Spicy rice cakes), maar daar veranderde ik wel wat dingen aan. Zo heb ik namelijk een keer de Koreaanse rice cakes op, maar de textuur beviel mij niet zo, dus besloot ik om dit gerecht met heerlijke dikke udon noedels te maken.
Daarnaast hoort de originele Tteokbokki met een bouillon van gedroogde kelp en ansjovis. Dit heb ik zeker geprobeerd, maar persoonlijk vind ik bouillon van zeewier echt niet lekker. Die getrokken bouillon heb ik dus niet gebruikt. In plaats daarvan heb ik kippenbouillon gebruikt, wat voor een volledig vega(n) gerecht prima vervangen kan worden door groentebouillon 🙂
Overall is er dus van het oorspronkelijke recept niet zoveel overgebleven. Maar dat komt dus vooral door mijn eigen smaak en voorkeuren. Wil je wel voor de echte Koreaanse experience gaan, dan kun je dus wel de rice cakes en Koreaanse bouillon gebruiken (ik vond het echt niet lekker, maar ieder z’n ding natuurlijk).
Wat er wel over is gebleven is een heerlijk super simpel en flink spicy noodle gerecht! Ik serveerde hier ook nog Koreaanse dumplings en gefrituurde Koreaanse kip bij! En natuurlijk wat kimchi (niet zelf gemaakt) on the side. Maar met alleen een gebakken eitje en wat gestoomde paksoi erbij kan dit overigens ook prima als hoofdgerecht 🙂
Smakelijk!
Koreaanse gochujang noedels
Ingrediënten
- 300 gram extra dikke udon noedels
Gochujang saus
- 250 ml kippen- of groentebouillon
- 3 el gochujang
- 1 el suiker
- 1 el donkere sojasaus
- 3 teentjes knoflook
- 1 el Koreaanse corn syrup (mul-yeot)
- 1 tl sesamolie
Garnering
- 4 lente uitjes
- Koreaanse chili flakes (of gewone chili flakes)
- 2 handjes vol gezouten pinda's
- 4 gebakken eitjes (optioneel)
Instructies
- Kook de udon noedels volgens de bereidingswijze op de verpakking. Afhankelijk van of je verse of gedroogde noedels hebt is de kooktijd langer of korter.
Gochujang saus
- Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje en kook dit in tot een dikke donkerrode en flink pittige saus.
- Roer de noedels en de saus door elkaar en garneer met in ringetjes gesneden lente uitjes, gezouten pinda's en wat Koreaanse chili flakes. Bak er eventueel per persoon een eitje bij.