Indiase dal met gegrilde bloemkool

Indiase dal met gegrilde bloemkool

Eigenlijk eet ik nooit linzen.. Maar een dal wilde ik al zó lang proberen! Alles wat goed Indiaas gekruid is, is immers lekker! Dus toen ik van HAK wat zakken linzen kreeg, wist ik meteen dat ik dit er mee wilde maken 🙂 Nu weet ik niet zo goed of deze linzen uit zak net zo lekker zijn als gedroogde linzen, aangezien ik ze eigenlijk nooit eet, maar ik vond ze in ieder geval lekker! Dus dat is denk ik al een goed teken, toch?

Ik maakte er nog wat gegrilde bloemkool bij, omdat ik er graag ook wat bij wilde eten met wat meer structuur. En ik bakte er ook nog wat zelfgemaakte platbroden bij (ook heel simpel), maar je kunt er natuurlijk ook gewoon wat rijst bij serveren. Of koop wat turks- of platbrood bij de Turkse supermarkt, dat is ook vaak heel erg lekker.

En een andere leuke bijkomstigheid, dit gerecht kun je helemaal vegan maken! Ik gebruikte ghee, wat een dierlijk product is, maar je kunt ook plantaardige boter of olie gebruiken. Doe je dat, dan maak je dit gerecht volledig vegan. En ga je alleen voor vegetarisch, dan kun je gewoon ghee gebruiken 🙂 Beiden prima!

Smakelijk.

Indiase dal met gegrilde bloemkool
Pin recept Delen op Facebook
No ratings yet

Indiase dal met gegrilde bloemkool

Voorbereiding 15 min
Bereiding 30 min
Totale bereidingstijd: 45 min
Porties: 4 personen
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

Indiase dal

  • 2 el ghee of plantaardige boter
  • 2 uien
  • 2 groene pepers
  • stukje gember van ongeveer 1,5 cm
  • 6 teentjes knoflook
  • 1 el garam masala
  • 1 tl gemalen koriander
  • 1 tl kurkuma
  • 1 el mosterdzaad
  • mespunt chilipoeder
  • 1 kaneelstokje
  • 4 romatomaten
  • zout en peper naar smaak
  • 2 zakken linzen (HAK)
  • 1 limoen
  • 3 – 4 kopjes heet water
  • verse koriander (optioneel)

Gegrilde bloemkool

  • 1 bloemkool
  • 3 el zonnebloemolie
  • 1 el garam masala
  • 1 el mosterdzaad
  • peper en zout

Instructies

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (hetelucht).

Indiase dal

  • Verhit de ghee in een stoofpan met dikke bodem. Maak de ui schoon en snipper deze. Fruit de ui aan in de ghee totdat deze licht glazig is (zo'n 3 minuutjes). Maak de groene pepers schoon en verwijder (eventueel) de zaadlijsten. Hak de pepers fijn en voeg toe aan de pan.
  • Schil ondertussen de gember en rasp deze. Maak de knoflook schoon en snipper deze. Voeg de gember en knoflook ook toe aan de pan en bak een minuutje mee.
  • Voeg de garam masala, koriander, kurkuma, het mosterdzaad, chilipoeder en kaneelstokje toe aan de pan. Roer even goed door.
  • Snijd de tomaten in stukjes en voeg ook toe aan de pan. Bak totdat de tomaten uit elkaar vallen. (zo'n 20 – 30 minuten).

Gegrilde bloemkool

  • Maak de bloemkool schoon en verdeel in roosjes. Doe dit in een grote braadslee. Voeg de olie, garam masala en het mosterdzaad toe en schep goed om totdat de bloemkool aan alle kanten bedekt is met de kruidenolie. Breng op smaak met peper en zout. Schuif in de oven voor zo'n 20 tot 30 minuten, totdat de bloemkool wat donkere plekjes heeft en zacht is. Roer regelmatig.

Indiase dal

  • Voeg, zodra de tomaten uit elkaar zijn gevallen, de linzen toe, samen met 4 kopjes water. Voeg nu ook het sap van 1 limoen toe. Prak de linzen(dal) met een pureestamper totdat het merendeel van de linzen fijngestampt is. Breng op smaak met peper en zout en kook in tot een wat dikkere dal. Bestrooi de dal eventueel nog met wat verse koriander.
  • Serveer met de gegrilde bloemkool en eventueel wat rijst en/of brood.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling