Laatst at ik in 2 Indiase restaurants, vlak na elkaar een kip korma curry. Bij de ene was ie heerlijk en bij de andere was het zo’n heel zoet weeïg gebeuren.. Helemaal niet lekker dus. Beter dan die slechte ervaring kan ik het sowieso maken! Beter dan de lekkere variant, nog niet denk ik, maar ik kom zeker in de buurt 🙂
Wel besloot ik om een vega(n) variant te maken. Ik had de afgelopen dagen namelijk nogal veel vlees gegeten, en wilde dat met deze korma curry even compenseren. Ik wil ook nog een keer een variant maken met kip, zoals ie oorspronkelijk natuurlijk hoort. Maar deze vega variant is ook echt heerlijk! Sowieso vind ik bloemkool altijd erg goed passen in een curry 🙂
Naast rijst, serveerde ik ook nog naan bij deze bloemkool korma curry. Ik vind het zelf altijd heerlijk als ik die saus lekker kan opdeppen met een lekker broodje. Probeer het bijvoorbeeld eens met mijn zelfgebakken naan, pita of flatbreads. Allemaal heerlijk erbij!
Smakelijk 🙂
Bloemkool korma curry
Ingrediënten
- 300 gram basmati rijst
- 100 gram blanke amandelen
- 2 rode uien
- 1 el ghee of plantaardige boter (voor de vegan variant)
- 1 el kerrie
- 1 el garam masala
- 1 el komijn
- 1 el gemalen koriander
- 1 tl kardemom
- 1 tl kaneel
- 0,5 tl chili poeder
- 0,5 tl kurkuma
- mespunt kruidnagelpoeder
- 1 blik kokosmelk à 400 ml
- 1 el bruine suiker
- 1 groentebouillonblokje
- zout en peper
- 1 bloemkool
Garnering
- 50 gram blanke amandelen
- scheutje olijfolie
- bosje verse koriander
Instructies
- Kook de rijst volgens de bereidingswijze op de verpakking.
- Week de (100 gram) blanke amandelen in heet water. Maak de rode uien schoon en snijd in ringen.
- Verhit de ghee in een stoof- of wokpan en bak hier de uienringen in totdat ze zacht zijn. Voeg vervolgens alle kruiden toe en bak deze eventjes mee. Zet het vuur uit.
- Giet de amandelen af en voeg deze zonder het vocht toe aan de uien in de pan. Giet er nu ook de kokosmelk bij. Pureer dit in de keukenmachine of met de blender tot een mooie gladde saus.
- Giet de saus terug in de pan en vul eventueel aan met wat water, als de saus te dik is. Voeg dan de bruine suiker toe en verkruimel er het bouillonblokje boven. Roer goed door en breng op smaak met peper en zout.
- Maak de bloemkool schoon en snijd in kleine roosjes. Voeg toe aan de currysaus in de pan. Doe het deksel op de pan en stoof zo'n 15 tot 20 minuten of totdat de bloemkool net zacht is.
Garnering
- Verhit een scheutje olijfolie in een kleine koekenpan en bak hier de blanke amandelen in totdat ze lichtbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier.
- Serveer de bloemkool korma met de rijst en bestrooi met de amandelen en wat verse koriander.