Sinds ik een keer zelf tortilla’s heb gebakken, stonden platbroden en pitabroodjes ook nog op mijn to do lijstje! Mijn recept voor Griekse pita is ook fantastisch! En inmiddels kan ik ook al deze heerlijke flatbreads met je delen! En heerlijk waren ze. En eigenlijk vrij makkelijk om te maken. Ik vind brood bakken nog steeds een beetje eng, eigenlijk alle soorten brood wel. Maar deze zijn echt weer heel erg goed gelukt!
Wat je wil hebben, is zo’n brood dat uit twee laagjes bestaat als je het uit elkaar scheurt. En dat is precies wat deze platbroden hebben! Heerlijk vettig, luchtig en perfect bij bijvoorbeeld een curry! Hoewel ik deze broden maakte bij wat zelfgemaakte falafel. Ook een heerlijke combi!
Bedenk dus nog even waar je deze broden bij gaat eten, maar ze zelf maken is in ieder geval zeker de moeite waard! Of kies voor zelfgemaakte naanbroden, ook érg lekker 🙂
Smakelijk!
Flatbread
Ingrediënten
- 550 gram bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl zout
- 180 ml yoghurt
- 60 ml zonnebloemolie
- 180 ml melk
Instructies
- Meng de droge ingrediënten in een kom. Meng hier de yoghurt, olie en melk doorheen totdat je en deeg hebt dat nét niet aan je handen plakt. Voeg nog wat bloem toe als het nog té plakkerig is. Voeg nog wat melk toe als het te droog is.
- Kneed het deeg in 5 minuutjes tot een mooi soepel deeg. Vorm hier een bal van. Doe een beetje olie in een kom en rol hier de bal deeg doorheen. Dek af en zet 30 minuutjes weg.
- Kneed het deeg eventjes door en verdeel het deeg in 8 stukken. Rol 1 balletje deeg zo dun mogelijk uit tot een mooie ronde platte pannenkoek. Verhit wat zonnebloemolie in een koekenpan en verhit dit tot middelhoog-hoog vuur.
- Bak het platbrood in 2 tot 3 minuutjes gaar. Bak aan een kant totdat de bovenkant niet meer rauw is en er bubbels vormen. Draai het dan om en bak het nog eventjes aan de andere kant totdat het gaar is. Je wil de kleur zoals op de foto. Herhaal dit voor alle platbroden.
- Bestrijk de broden eventueel nog met wat gesmolten boter met knoflook (optioneel)