Pepernoten bakken met dit simpele pepernoten recept!

Pepernoten bakken met dit simpele pepernoten recept!

Het is weer bijna Sinterklaas en de sint recepten vliegen je om de oren. Zo ervaar ik het in ieder geval. Dus ja, als foodblogger, vind ik dat ook ik een basis pepernoten recept moet hebben. Ik ben dus eens flink recepten gaan vergelijken om het ultieme pepernoten recept samen te stellen.

En ik denk dat dat goed is gelukt! Oké ze waren de eerste keer ietsjes te groot, te weinig rekening mee gehouden dat ze nog groter zouden worden in de oven :p Maar lekker zijn ze zeker! Een beetje zout door de boter, lekker zoet door de suiker en kruidig door de speculaaskruiden. Ik voeg wat extra maizena toe om de buitenkant lekker knapperig te maken.

Overigens noemen ze dit dus officieel kruidnoten. Pepernoten zijn die grote brokken, die ik persoonlijk niet zo lekker vind. Maar volgens mij worden deze kruidnoten in de volksmond gewoon pepernoten genoemd. Hoe je ze ook noemt, pepernoten of kruidnoten, de nootjes die je met dit recept bakt, zijn hartstikke lekker!

Wil je dus lekker pepernoten bakken? Dan kun je zo aan de slag met dit recept! Gewoon zelf of eventueel met je kindjes. Ik ben gezellig met manlief de keuken in gegaan en dat was ook heel leuk 🙂 De pepernoten zijn lekker voor bij de koffie of thee of gewoon zo als tussendoortjes. Op ieder moment dat je pepernoten uit de supermarkt zou pakken 😉

Smakelijk!

Pepernoten bakken met dit simpele pepernoten recept
Pin recept Delen op Facebook
5 van 1 stem

Pepernoten bakken met dit simpele pepernoten recept!

Voorbereiding 20 minuten
Bereiding 20 minuten
Totale bereidingstijd: 1 uur 10 minuten
Porties: 1 portie
Auteur: Eviekookt

Ingrediënten

  • 250 gram zelfrijzend bakmeel
  • 1 el maizena
  • 3 el speculaaskruiden
  • 125 gram gezouten roomboter
  • 125 gram donkerbruine basterdsuiker
  • 1 zakje vanillesuiker à 8 gram
  • 60 ml melk

Instructies

  • Doe het zelfrijzend bakmeel, met de maizena en speculaaskruiden in een grote mengkom. Snijd hier de boter in stukjes doorheen. Voeg vervolgens de donkerbruine basterdsuiker en de vanillesuiker toe en kneed alles goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens beetje bij beetje de melk toe. Kneed het deeg telkens goed door voordat je meer melk toevoegt. 60 ml zou precies goed moeten zijn. Maar merk je dat het deeg te nat of plakkerig wordt, voeg dan niet meer toe. Voelt het deeg juist te droog aan, voeg dan nog een klein beetje toe.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en maak kleine bolletjes van het deeg. Leg deze op de bakplaat met voldoende ruimte ertussen. De pepernoten worden nog wat groter tijdens het bakken. Zorg dus dat je kleine bolletjes maakt en echt voldoende ruimte ertussen laat. Bak ze eventueel in 2 batches af. Bak de pepernoten in 15 tot 20 minuten gaar, afhankelijk van de grootte van de pepernoten. Heb je kleintjes, bak ze dan in 15 minuten gaar. Zijn ze iets groter? Bak ze dan in 20 minuten af.
  • Laat de pepernoten goed afkoelen (30 minuten tot een uur) voordat je ze eet. Geniet ervan!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Beoordeling




Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.