Ik vind shakshuka altijd een fijn en lekker gerecht! Het is een eenpansgerecht, wat het natuurlijk sowieso al ideaal maakt, en met de net-gestolde eitjes erop is het gewoon ook hartstikke lekker! En je kunt er ontzettend veel kanten mee op.
Deze keer besloot ik voor een vegetarische variant te gaan met aubergine en een saus geïnspireerd op muhammara en hummus. Dus met tahini, geroosterde paprika, walnoten en granaatappel(melasse) En met aubergine om er een heerlijke volledige maaltijd van te maken! En dit pakte echt fantastisch uit! Het was namelijk echt súper lekker 🙂 En wat was ik blij dat ik nog een portie had voor mijn lunch de volgende dag. Want ook als lunch (warm of koud) is het fantastisch!
Doop de saus op met wat versgebakken warm brood en doop deze ook lekker in de zachte eidooiers. Probeer dit recept vooral eens en je weet meteen waarom ik zo blij ben met deze superleuke variant op de traditionele shakshuka!
Smakelijk.
Aubergine shakshuka met gegrilde paprika
Extra benodigdheden
- blender of keukenmachine
Ingrediënten
- 2 aubergines
- flinke scheut olijfolie
- zout en peper
- 1 rode ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 2 el tomatenpuree
- 1 el komijn
- 1 tl chilipoeder
- 1 grote pot geroosterde paprika's (zo'n 400 gram)
- 3 el granaatappelmelasse
- 2 el tahini
- 80 gram walnoten
- 4 eieren
- 1 granaatappel
- sumak
- extra handje walnoten
Instructies
- Snijd de aubergines in blokjes en verhit een flinke scheut olijfolie in een grote brede pan. Bak hier de blokjes aubergine in totdat alle olijfolie is opgenomen en de aubergine al wat zachter is (zo'n minuut of 5). Breng op smaak met peper en zout.
- Maak ondertussen de ui schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en fruit eventjes mee.
- Maak ook de knoflook schoon, pers uit en voeg toe aan de ui in de pan. Bak ook een minuutje mee.
- Maak dan de rode peper schoon en hak deze fijn. Voeg dit samen met de tomatenpuree toe aan de pan en bak zo'n minuut of 2 mee.
- Voeg de komijn en het chilipoeder toe en bak ook eventjes mee.
- Pureer de gegrilde paprika's in de blender (zonder het vocht) tot een mooie gladde puree.
- Voeg dit samen met de tahini, granaatappelmelasse en een kopje water toe aan de pan. Roer goed door en laat pruttelen totdat de aubergine mooi gaar en zacht is (proeven!)
- Hak de walnoten fijn en roer deze door de shakshuka heen.
- Maak 4 kuiltjes in de shakshuka en breek hier de eitjes in. Doe het deksel op de pan en laat op laag vuur staan totdat de eieren net gestold zijn. Dit duurt zo'n 5 tot 10 minuten.
- Snijd de granaatappel doormidden en sla er de pitjes uit met een houten pollepel.
- Bestrooi de shakshuka met de granaatappelpitjes, een beetje sumak en wat extra fijngehakte walnoten. Serveer de shakshuka met wat (plat)brood.