Ik heb een heerlijk recept voor je wat een soort van mengelmoes is tussen verschillende gerechten 🙂 Ik was al langer benieuwd naar sucuk (Turkse gedroogde worst) en heb veel goede dingen gelezen over çilbir, dus ik besloot een soort van çilbir shakshuka te maken mét sucuk. Echt een ratjetoe van vanalles dus, maar echt heel erg lekker!
Ook had ik een potje Turkse crispy chili oil gekregen van Trouble & Spice en die leek me heerlijk bij dit gerecht (was ook zo!), dus een mooi moment om die ook eens uit te proberen 🙂 En zo heb ik echt een heerlijk nieuw recept voor je kunnen maken!
Serveer met wat Turks (plat)brood om de yoghurt en saus mee op te dippen en gooi er lekker veel Turkse crispy chili oil overheen, want die past er perfect bij!
Ps. Ga je lekkere crispy chili oils bestellen bij Trouble & Spice? Gebruik dan kortingscode Eviekookt voor 10% korting
Smakelijk 🙂
Çilbir Shakshuka met sucuk
Ingrediënten
Shakshuka
- 250 gram sucuk
- 2 uien
- 4 teentjes knoflook
- 1 el gerookt paprikapoeder
- 1 el gemalen komijn
- 1 el tomatenpuree
- 200 gram geroosterde paprika uit een pot
- 1 blik tomatenstukjes
- 1 tl sumak
- 2 tl pul biber
- zout en peper
- 4 eieren
Turkse yoghurt
- 300 gram dikke Turkse yoghurt
- 2 teentjes knoflook
- zout en peper
Topping
- Turkse crispy chili oil
- pul biber
- sumak
- Turks brood
Instructies
- Snijd de cucuk in plakjes en halveer de plakjes. Bak in een droge wok- of koekenpan mooi krokant.
- Maak ondertussen de uien schoon en snipper deze. Voeg toe aan de pan en bak een paar minuten mee totdat de ui glazig is.
- Maak de knoflook schoon, snipper deze en voeg ook toe. Bak nog ongeveer 1 tot 2 minuten mee.
- Voeg dan het paprikapoeder en de komijn toe en roer even goed door elkaar. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog een paar minuutjes mee.
- Laat de geroosterde paprika's uitlekken en snijd in stukjes. Voeg dit toe, samen met het blik tomatenstukjes. Roer alles goed door elkaar en breng op smaak met pul biber, sumak, peper en zout. Voeg een klein beetje water toe en roer nog eens door.
- Maak 4 kuiltjes in het mengsel en breek hier de eieren in. Doe het deksel op de pan en laat stoven totdat het ei nét is gestold. Maak ondertussen de Turkse yoghurt.
- Maak de knoflook schoon, pers deze uit en meng met de yoghurt. Breng op smaak met peper en zout.
Bord opmaken
- Verdeel de Turkse yoghurt over 4 borden en smeer uit over het bord. Schep hier de shakshuka bovenop en garneer met pul biber, sumak en de Turkse crispy chili oil.
- Serveer met Turks brood en geniet!