Ik heb het helemaal bedacht hoor, geïnspireerd door Trouble & Spice wil ik graag crispy chili oils maken van alle uithoeken in de wereld! Ik heb al ooit de ‘gewone’ crispy chili oil gemaakt en nu dan een Turkse chili oil. Ik vind die van Trouble & Spice ook heerlijk, maar ik vind ze persoonlijk ook erg duur. Dan maak ik het liever zelf. Deze Turkse variant is in ieder geval al heel erg lekker geworden. De volgende die ik ga proberen wordt denk ik een Italiaanse crispy chili oil. Past denk ik goed bij de vele pasta’s die wij eten 🙂
Deze Turkse crispy chili oil heeft een mooie balans tussen verschillende soorten smaken. Heerlijk umami natuurlijk, zoals een crispy chili oil hoort. Maar ook fris door de sumak en het rozenwater en een beetje zoet door de suiker en granaatappelmelasse. Ik vind het in ieder geval een heerlijke combi!
Lekker bij manti, of deconstructed manti (turkse pasta), over Turkse eieren of gewoon op een broodje met een gebakken eitje en wat sucuk. Ook lekker over simpele couscous met gegrilde groenten en bijv. wat gebakken merquez worstjes. Opties genoeg!
Smakelijk 🙂
Turkse crispy chili oil
Ingrediënten
Gefrituurde uien
- 500 ml zonnebloemolie
- 1 el korianderzaad (heel)
- 1 el komijnzaad (heel)
- 4 gedroogde hele chilipepers
- 2 uien
- 8 teentjes knoflook
Chili oil
- 1 el grof gemalen komijnzaad
- 1 el grof gemalen korianderzaad
- 20 gram pul biber
- 40 gram gedroogde chiliflakes
- 1 tl suiker
- 2 el sumak
- 1 tl vetsin
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- snuf saffraan
- zout en peper
- 2 el granaatappelmelasse
- 1 el rozenwater
- 1 el gedroogde muntblad
Instructies
- Verhit de zonnebloemolie samen met het komijnzaad, korianderzaad en de gedroogde hele chilipepers tot 180 graden.
- Maak ondertussen de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Zet apart. Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Zet ook apart.
- Maal ondertussen het overige komijn- en korianderzaad grof in een blender of kruidenmolentje. Mix dit met de pul biber, gedroogde chiliflakes, suiker, sumak, vetsin, paprikapoeder en de saffraan. Doe in een hittebestendige kom.
- Als de olie de 180 graden heeft bereikt, schep er dan de zaadjes en de pepers met en schuimspaan uit.
- Frituur de sjalot in de olie totdat deze mooi krokant is. Schep dit uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Frituur dan kort de knoflook totdat deze krokant is en schep dit ook uit de pan.
- Giet de hete olie op de ingrediënten die je al gemengd hebt in de hittebestendige kom. Laat trekken tot de olie niet meer bubbelt. Roer goed door en laat wat afkoelen.
- Roer er dan de granaatappelmelasse, gedroogde munt, het rozenwater en de gefrituurde ui en knoflook doorheen. Breng op smaak met peper en zout.
- Doe de olie over in een grote weckpot en bewaar in de koelkast.