Sinds ik crispy chili oil bij de toko ontdekt heb, wilde ik het al zelf maken. Want jeetje wát is dit lekker zeg! En als je iets zelf maakt, is het eigenlijk altijd nóg lekkerder. En dat is ook hier het geval! Dus als je al fan bent van crispy chili oil, maak het dan zéker eens een keer zelf. Moeilijk is het in ieder geval niet.
Ik maakte het voor bij mijn Chinese komkommersalade. Die maak ik regelmatig, maar daarvoor gebruikte ik eerst altijd chili olie van de toko. Vanaf nu niet meer! Met dit recept kun je namelijk wel eventjes vooruit 🙂
Serveer het bij je noodles, rijstgerechten, doe het eens op een boterham met kaas.. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is er lekker bij! Waar zou jij deze chili olie voor gebruiken?
Smakelijk!
Homemade crispy chili oil
Extra benodigdheden
- Grote pot
Ingrediënten
- 500 ml zonnebloemolie
- 2 kaneelstokjes
- 2 stukken steranaijs
- 4 kardemompeulen gekneusd
- 1 sjalot
- 8 teentjes knoflook
- flink stuk gember
- 80 gram chiliflakes
- 1 tl vetsin
- 2 el gemalen zwarte peper
- 2 el sesamzaadjes
- 50 gram fijngehakte gezouten pinda's
- 30 ml donkere sojasaus
Instructies
- Verhit de olie samen met de kaneelstokjes, steranijs en kardemompeulen tot 180 graden.
- Maak ondertussen de sjalot schoon en snipper deze heel fijn. Zet apart. Maak de knoflook schoon en snipper deze ook. Zet ook apart.
- Maak de gember schoon en rasp deze. Meng dit met de chiliflakes, zwarte peper, vetsin, sesamzaadjes en fijngehakte pinda's. Zet opzij.
- Als de olie de 180 graden heeft bereikt, schep er dan de kaneelstokjes, steranijs en kardemompeulen met en schuimspaan uit.
- Frituur de sjalot in de olie totdat deze nét verkleurt. Voeg dan de knoflook toe en frituur deze ook 1 minuutje mee.
- Zet het gas uit. Voeg nu de overige ingrediënten (die je al hebt gemengd) toe aan de hete olie en roer goed door.
- Voeg de sojasaus toe als de olie niet meer borrelt.
- Doe over in een grote pot en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Bewaar in de koelkast.